E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol fiyatlarında rekor artış uyarısı---

Petrol fiyatlarında rekor artış uyarısı

Petrol fiyatlarında rekor artış uyarısı
09 Haziran 2022 - 10:51 borsagundem.com

Emtia ticaret devi Trafigura petrol fiyatlarının bu yıl görülmemiş seviyelere ulaşabileceği konusunda uyardı. CEO, petrolün varil fiyatının ‘parabolik’ artışla 150 dolara ulaşabileceğini söyledi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük emtia ticaret firmalarından biri olan Trafigura petrol fiyatlarının bu yıl “parabolik duruma” geçebileceği konusunda uyardı. Financial Times’ın haberine göre petrol fiyatlarındaki yükseliş enflasyonu rekor seviyelere taşıyabilir ve ekonomik büyümede yavaşlamayı tetikleyebilir.

Trafigura CEO’su Jeremy Weir, Ukrayna işgali sonrası Rusya’ya uygulanan yaptırımların enerji piyasasını kritik bir noktaya taşıdığını söyledi. Weir işgalden önce dahi düşük yatırımlar nedeniyle arz sıkışması yaşanmakta olduğuna dikkat çekti.

Weir açıklamasında, “Kritik bir durumdayız. Önümüzdeki altı ayda gerçekten de bir problem yaşayacağımızı düşünüyorum. Bir kez parabolik duruma gelirsek piyasa hareketlenebilir ve fiyatlar oldukça fazla yükselebilir” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre parabolik hareket genellikle bir malın fiyatının ani bir şekilde artması ve parabol eğrisini taklit ederek şimdiye kadar görülmemiş yüksekliklere ulaşması anlamına geliyor.

Korkutan petrol fiyatı öngörüsü

Weir önümüzdeki aylarda petrolün varil fiyatının 150 dolara yükselebileceğini söyledi. Bu yükselişin sebebi ise Rusya’nın petrol ihracatını Avrupa’nın dışına kaydırmaya çalışması sonucu oluşacak tedarik zinciri sıkışmaları.

Perşembe günü itibariyle Brent petrol %0,4 düşüşle varil başına 123 dolar civarında işlem görüyor. Uluslararası petrol fiyat göstergesi 2008 Küresel Finans Krizi sırasında varil başına 147 doları görerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Trafigura CEO’sunun yaptığı son uyarıya göre küresel ekonomi enerji krizinin en kötü dönemine henüz ulaşmadı. Dev firmaya göre halihazırda sıkışmış olan küresel petrol arzı Rus petrolü üretiminin daha da düşmesi durumunda çok daha zorlu bir konuma ulaşabilir. Fiyatları düşürmek içinse çok az sayıda seçenek bulunuyor.

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada petrol fiyatlarının bu yıl varil başına 150 veya 175 dolar civarına ulaşabileceği konusunda uyarmıştı. Goldman Sachs analistleri ise petrol fiyatlarının üçüncü çeyrekte varil başına 140 doları geçebileceğini söylemişti.

Diğer emtialarda da yükseliş bekleniyor

Weir ayrıca bakır ve lityum gibi metaller dahil olmak üzere diğer emtia fiyatlarında da yükselişler olabileceğine dikkat çekti. CEO’ya göre bu yükselişle küresel ekonomik büyümede ağırlığını hissettirebilir ve sonuç olarak talebe zarar vererek yavaşlamayı tetikleyebilir.

Trafigura yöneticisi, “Bir süre için çok yüksek enerji fiyatları görürsek, sonunda talep çöküşüyle karşı karşıya kalacağız. Bu seviyelerin sürdürülmesiyle birlikte küresel büyümenin devam ettirilmesi sorunlu olacaktır" dedi.

Rusya’nın petrol üretimi halihazırda günlük 1,3 milyon varil düşmüş durumda. Bu rakam küresel petrol talebinin %1’ine işaret ediyor. Weir, ülkenin rafine dizel ve benzin ürünlerinin üretiminin de benzer miktarda düştüğünü söyledi.

Petrol çok daha uzaklara taşınacak

Avrupa'nın geçen ay Rus petrolünün denizden ithal edilmesini yasaklamayı kabul etmesiyle ve Rus petrolünü taşıyan gemilerin AB ve İngiltere sigorta pazarlarına erişiminin yasaklanmasıyla Rusya’daki üretimin daha da düşme riski bulunuyor.

Geçtiğimiz hafta Rusya’nın da dahil olduğu petrol ihraç eden ülkeler topluluğu olan OPEC+ ittifakı petrol üretiminin bir miktar artırılması konusunda anlaşmaya varmıştı. Fakat bu anlaşma fiyatlardaki yükselişi engellemiş gibi gözükmüyor.

Trafigura, Ukrayna'nın işgalinden önce Rusya'nın devlet destekli petrol firması Rosneft'in denizden ham petrol taşımacılığı operasyonlarının en büyük ihracatçısıydı.

Weir, Rusya'nın daha önce Trafigura'nın küresel işinin yüzde 6'sını temsil ettiğini belirterek, şirketin ülkedeki ilişkilerini büyük ölçüde artırdığını da sözlerine ekledi.

Trafigura, Rusya'dan yalnızca "sınırlı" miktarda izin verilen rafine ürünün ticaretini yapıyor ve Rus ham petrolüne yönelik tüm ticareti durdurdu. Firma Rusya’nın kuzeyinde Rosneft’in gerçekleştirdiği Vostok petrol projesine yatırımlarını dondurdu.

Weir enerji fiyatlarındaki rekor artışlara rağmen petrol talebinde yavaşlamaya dair çok az işaret olduğunu belirtiyor. CEO korona virüs kısıtlamaları sırasında yüksek miktarda tasarruf elde eden tüketicilerin de etkisiyle ekonominin hala güçlü bir şekilde büyümekte olduğunu söyledi.

Eski rafinerilerin hizmet dışı bırakılması ve yeni kapasiteye yatırım yapılmaması, rafine ürünlerin müşterilere ulaşabilmesi için çok daha uzak bölgelerden sevk yapılması gerektiği anlamına geliyor. Avrupa'ya büyük miktarda dizel yakıt satan Rusya'dan gelen tedarik kaybı ise durumu özellikle akut hale getiriyor.

Weir konuyla ilgili açıklamasında, “Variller çok daha uzak mesafelerde hareket etmek zorunda. Bu eskisine göre sorunlu ve daha az verimli bir durum” ifadelerine yer verdi.

Petrol fiyatlarında güçlü seyir sürüyor

 

Artan petrol fiyatlarının suçlusu Amerikan Doları mı?

 

ABD, petrol fiyat tahminini yükseltti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.09 Haziran 2022 16:45

    TÜM ÜLKELER PETROL ÜRÜNLERINDEKİ TALEBİ AZALTMAK İÇİN TEK ÇİFT PĹAKA UYGULAMASINA BAŞLAMALI

  • VaTaNDaŞ09 Haziran 2022 13:16

    Amerikanın canına minnet.. Ukraynayla Rusya orda birbirini yerken Amerika Brent petrol yükselişinden kazanacağı paraları hesaplayıp ellerini ovuşturuyodur..