E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol fiyatları yükselişe geçti---

Petrol fiyatları yükselişe geçti

Petrol fiyatları yükselişe geçti
15 Ocak 2024 - 07:51 borsagundem.com

ABD ve İngiltere'nin Yemen'de Husilere başlattıkları hava saldırısı, Orta Doğu'daki çatışmalar ve çatışmaların daha geniş alanlara yayılma riski ile petrol yükselişe geçti

Petrol, ABD ve müttefiklerinin Husilere yönelik hava saldırılarının daha geniş bir çatışmayı tetiklemesi ve Orta Doğu'dan ham petrol akışını kesintiye uğratması riskinin yumuşak temellerle dengelenmesiyle yükseldi.

ABD'nin Yemen'deki hedeflere yönelik ilk saldırılarının ardından radar tesisine yeni bir saldırı gerçekleştirmesinin ardından Brent ham petrolü varil başına 79 dolara yükseldi ve ABD ham petrolü 73 dolara yaklaştı. Küresel endeks Cuma günü bir noktada yüzde 4'ün üzerinde yükseliş yaşarken, seansı yüzde 1,1'lik nispeten mütevazı bir kazançla tamamladı.

Fiyat tepkisi, piyasanın bu noktada gelişen çatışmanın yayılıp ham üretimi ve dünya petrolünün yaklaşık üçte birini oluşturan Orta Doğu'dan gelen akışları tehlikeye atması ihtimalini yüksek görmediğini gösteriyor. Bunun yerine, OPEC üyesi olmayan ülkelerden gelen arzın artması ve talep büyümesinin yavaşlaması ihtimali öncelikli görünüyor.

ING Groep NV emtia stratejisi başkanı Warren Patterson, "Şu an için bölgedeki gelişmelerin petrol arzı üzerinde bir etkisi yok ve arz kesintileri olmadığında, artan gerilimlere rağmen petrol piyasası yılın ilk yarısında rahat kalmayı sürdürüyor" dedi.

Ham petrolün yapısı bu yıl zorlu görünüyor. Talep hâlâ artıyor olsa da, pandemi sonrası toparlanmanın azalmasıyla talebin belirgin şekilde daha yavaş bir hızda artması bekleniyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri tarafından açıklanan üretim kesintilerinin, yaklaşmakta olan fazlalığı dengelemek için yeterli olup olmayacağı konusunda da soru işaretleri var.

ABD'nin petrol sondaj kulesi sayısı düştü

 

Kazakistan'dan Almanya'ya 993 bin ton petrol sevkiyatı

 

Citi, petrol fiyat tahminini düşürdü

 

Kızıldeniz gerilimi petrol fiyatlarına yansıdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)