E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPerakendeye güven arttı---

Perakendeye güven arttı

Perakendeye güven arttı
14 Temmuz 2023 - 10:34 borsagundem.com

TEPAV Perakende Güven Endeksi, haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 9,7 puanlık, bir önceki aya göre ise 0,6 puanlık artışla -9,0 puan oldu

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Güven Endeksi, 13-23 Haziran 2023 tarihleri arasında uygulanan anket sonuçlarına göre, Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 9,7 puanlık, bir önceki aya göre ise 0,6 puanlık artışla -9,0 puan değerini aldı.

Açıklamada şöyle denildi:

"TEPE anketine katılan perakendecilerden geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumunun kötüleştiğini belirtenlerin oranı Haziran 2023’te yüzde 43,8’den yüzde 54,1’e, önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 12,4’ten yüzde 15,1’eyükseldi. Diğer taraftan, önümüzdeki 3 ayda satış fiyatında artış bekleyen perakendecilerin oranı yüzde 99,2’den yüzde 95,6’ye gerilerken düşüş bekleyenlerin oranı yüzde 1,0’in altında kaldı. Bölgeler bazında incelendiğinde ise Haziran ayı perakende güveninde en fazla artış Batı, Güneydoğu ve Kuzeydoğu Anadolu bölgelerinde gözlenirken Batı Karadeniz ve İstanbul’da geriledi, Ortadoğu Anadolu ve Doğu Marmara bölgelerindeki artışlar da ortalamanın gerisinde kaldı.

Perakende güveni geçen yıla ve geçen aya kıyasla arttı

TEPE değeri, -9,0 puan değerini alarak geçen yılın aynı dönemine göre 9,7 puan, geçen aya göre 0,6 puan arttı. TEPE değerinin aylık değişiminde iyileşmenin sınırlı kalmasında önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentisi göstergesindeki 1,3 puanlık iyileşmeye karşın geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu göstergesindeki 2,5 puanlık kötüleşme etkili oldu. Diğer taraftan, mevcut stok düzeyinin normalin altında olduğu yönündeki 3,0 puanlık değişim endekse olumlu yansıdı .

Perakendecilerin geleceğe yönelik satış beklentisi geçen aya ve geçen yıla kıyasla arttı

Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Haziran 2023’te 0,4 puan oldu. Buna göre önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentileri, bir önceki aya göre 1,3, bir önceki yılın aynı ayına göre 8,0 puan arttı.

Haziran 2023’te TEPE anketi katılımcılarından önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme bekleyenlerin oranı yüzde 12,4’ten yüzde 15,1’e yükselirken işlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 81,8’den yüzde 73,3’e geriledi. Katılımcıların yüzde 11,5’i işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti. İyileşme beklentilerinde düğün sezonunun başlaması ve yabancı müşterilerin artması gibi mevsimsel etkiler ağırlıkta iken, kötüleşme beklentilerinde yükselen maliyetler ve satış fiyatlarındaki artış, alım gücünün düşmesi ve talebin daralması, deprem felaketi gibi temel iktisadi kısıtlar öne çıkmaktadır.

İşlerin durumuna ilişkin değerlendirmeler geçen yıla göre olumlu

İşlerin (geçen yılın aynı dönemine göre) durumuna yönelik değerlendirmeler, Haziran 2023’te -59,0 puan değerini alarak Mayıs 2023’e göre 7,8 puan azalırken Haziran 2022’ye göre 11,0 puan arttı.

Haziran 2023’te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 7,2’si geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 67,4 olarak belirlendi. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 25,4 oldu.

Perakende güveni en fazla “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar ”sektöründe arttı

Perakende güvenine alt sektörler itibarıyla bakıldığında Haziran 2023’te, geçen yılın aynı dönemine göre “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektörlerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşirken “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “motorlu taşıtlar”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” ve “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, zücaciye, kırtasiye, vb.)”sektörleri ise ortalamanın altında değer aldı."

Perakende satışlar arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)