E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPerakende yatırımcıları bekleyen büyük risk---

Perakende yatırımcıları bekleyen büyük risk

Perakende yatırımcıları bekleyen büyük risk
20 Şubat 2023 - 14:43 borsagundem.com

2023’ün başından bu yana alım pozisyonuna geçen perakende yatırımcılar zayıflayan ekonomik verilere rağmen spekülatif hisselerden vazgeçmiyor. Uzmanlarsa borsalarda ciddi bir satış dalgası öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsaların gidişatı 2023 yılının başlangıcıyla birlikte tam tersine döndü. Geçen yıl boyunca düşüşlerin hakim olduğu hisse senetleri ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışı beklentilerine rağmen büyük bir geri dönüş gerçekleştirdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre elektrikli araçlar gibi büyüme odaklı kârsız şirketlerin hisse senetleri ve Bitcoin gibi 2022’nin en büyük kaybedenleri 2023’ün ilk altı haftasında ralli yaptı. Bitcoin yıl başından itibaren %51 yükseldi. Tesla ve First Trust Cloud Computing ETF’si aynı süreçte sırasıyla %72 ve %17 değer kazandı.

Yapay zekâ (AI) yatırımları OpenAI firmasının ortaya çıkardığı ChatGPT’nin başarısı sayesinde bu yılın popüler yatırım tercihleri arasına girdi. AI konusuyla belli belirsiz ilişkisi olan hisse senetleri bile yatırımcıların ‘geride kalma korkusunun’ (FOMO) tetiklenmesiyle yükselişe geçti.

BigBear.ai ve Soundhound AI gibi düşük sermayeli şirketlerin hisse senetleri yıl başından bu yana sırasıyla %491 ve %107 değer kazandı. C3.ai hisseleri de %117 yükseliş gösterdi. Insider’ın haberine göre bu şirketlerin hiçbiri kârlı değil ve ChatGPT’yi çevreleyen piyasa coşkusundan nasıl yararlanabilecekleri de belirsiz.

Spekülatif hisse senetleri dahi geri dönüşte. Yıl başından bu yana %16 yükselen GameStop hisseleri, iflasın eşiğinden %120 yükselişle dönen ve yıl başından bu yana %28 düşüşle işlem gören Bed Bath & Beyond hisseleri ve yıllık %30 yükseliş gösteren AMC hisseleri büyük risklerine ve ekonomik temellerinde geri dönüşe dair çok az işaret bulunmasına rağmen yatırımcı ilgisini çekiyor.

Haberde bu tür yatırımcı davranışlarının faizlerin %0’a yakın olduğu zamanlarda görülebileceğine dikkat çekildi. Ancak FED’in faiz oranlarını %5’e yakın tuttuğu ve daha fazla faiz artırımının ve bir resesyonun yaklaştığı öngörülerinin yaygınlaştığı bir ortamda yatırımcıların bu davranışı oldukça garip görünüyor.

Perakende yatırımcılarda spekülatif hisse senetlerinin en parlak dönemine benzer bir şekilde FOMO algısı ortaya çıktı. Yatırımcılar adeta 2021 yılının taktik kitaplarının tozunu aldı ve kârsız şirketlerin hisselerinde yükselişin kıvılcımını ortaya çıkaran büyüyü yeniden yaratmaya çalışıyor.

Vanda Track verilerine göre perakende yatırımcılar yılın başından bu yana günde ortalama 1,5 milyar dolarlık hisse senedi alımı yaptı. JPMorgan Baş Stratejisti Marko Kolanovic, perakende aktivite hacimlerinin rekor seviyelere yaklaştığının ve tüm piyasa hacminin %20’sinden fazlasını oluşturduğunun altını çiziyor.

Kolanovic’e göre, faiz oranlarındaki yükselişlere rağmen spekülatif varlıklarda devam eden volatilite dalgalanmaları yatırımcıların FED Başkanı Jerome Powell’ı da yükselen varlık fiyatlarına karşı hareket etmek konusunda cesaretlendiriyor.

JPMorgan baş stratejisti konuyla ilgili paylaştığı son piyasa notunda, “‘FED’le kavga etmeyin’ diyen eski bir söz vardır. Ancak bu yatırımcı davranışı sadece FED’le kavga etmiyor aynı zamanda FED’in kripto, spekülatif hisseler ve kârsız şirketler konusunda cevap vermek için iştahını kabartıyor” ifadelerine yer verdi.

FED üyeleri geçtiğimiz hafta uzun vadeli enflasyon hedefi olan %2’ye ulaşmak için daha fazla faiz artırımına ihtiyaç duyulacağının sinyalini verdi. FED’in her ay bilançosunu yaklaşık 100 milyar dolar azalttığını ve esasen piyasalardan likidite emdiğini de unutmamak gerekiyor.

Sürekli sıkılaşan ABD para politikası karşısında yatırımcıların davranışları ise Kolanovic’e göre büyük bir volatilite dalgasının yakın olabileceğini gösteriyor.

Baş stratejist, “Tarih boyunca piyasalarda yaşanan gerilemelere dayanıldığında FED toplantısından bu yana 2 yıllık faiz oranlarında görülen hareketin Nasdaq’ta %5 ila %10 aralığında satışla sonuçlanması beklenmelidir. Söz konusu kısa vadeli tahvilleri getiri seviyesinde tutmanın risk-getirisinin, Küresel Finans Krizi’nden bu yana herhangi bir zamandan daha iyi olduğu görünüyor” dedi.

Spekülatif hisse senetleri konusunda tek uyarı yapan isim Kolanovic değil.

Fairlead Strategies’in Kurucusu Katie Stockton CNBC’deki açıklamasında yatırımcı davranışının “olağanüstü derecede açgözlü” hale geldiğini söyledi. Stockton bu gidişatın kanıtları olarak son altı ayın zirvesine ulaşan Bitcoin’de son zamanlarda görülen yükselişleri gösterdi.

Borsa uzmanı, “açgözlü yatırımcı duyarlılığının” kırılgan bir piyasa atmosferi yarattığı konusunda uyardı.

Piyasa atmosferinin kırılgan olduğu da geçtiğimiz hafta görülen ekonomik verilerle desteklendi. Salı günü açıklanan tüketici fiyat endeksi rakamları S&P 500’ün %1 düşmesine sebep oldu. Ardından perşembe günü açıklanan beklenenin üzerindeki üretici fiyat endeksi verileri de %1’lik yeni bir düşüşe daha yol açtı.

Ancak nihayetinde bu kırılgan piyasa atmosferini gerçekten kırabilecek asıl gelişmenin FED’in ekonomik verilere vereceği tepki ve spekülatif yatırımcı davranışı olacağı öngörülüyor.

Perşembe günü, FED Başkanı James Bullard, bir sonraki toplantısında faiz oranlarını piyasanın beklediği 25 baz puan yerine 50 baz puan artırma fikrini destekledi. Hisse senetleri, Bullard'ın yorumlarının ardından anında satış dalgasına uğradı.

Dolar yeni haftaya nasıl başladı?

 

Fed endişeleri gündemden düşmüyor

 

Kurumların Günlük Hisse Önerileri (20 Şubat 2023)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • wers20 Şubat 2023 15:03

    bizim ülkede hükümet maaşlara fazla zam yapmamak içim bim e şok marketlere çöküyor bu yüzden fazla fiyat artmadı