E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPaul Krugman: Enflasyonla mücadele kusursuz ilerledi---

Paul Krugman: Enflasyonla mücadele kusursuz ilerledi

Paul Krugman: Enflasyonla mücadele kusursuz ilerledi
30 Kasım 2023 - 14:19 borsagundem.com

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, Fed’in enflasyonla mücadelesinin başarıyla tamamlandığı görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, Wall Street’in ‘enflasyonla kusursuz mücadele’ hayalinin gerçeğe dönüştüğünü müjdeliyor.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, ABD’de ekonominin geleceğine dair farklı görüşlerden biri de Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman’a ait. Krugman, beklentilerin aksine ABD ekonomisinin dirençli yapısını sürdürdüğünü ve bunu enflasyonu yenerek başardığını öne sürüyor.

Wall Street’in rüya senaryosu gerçek mi oluyor?

Marketsinsider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, Wall Street'in ‘enflasyonla kusursuz mücadele' rüyasının gerçeğe dönüştüğünü ve ekonominin insanların düşündüğünden çok daha iyi durumda olduğunu söylüyor.

Krugman'a göre, Wall Street'in rüya senaryosu gerçeğe dönüşüyor ve piyasanın bazı kesimlerindeki karamsar havaya rağmen ekonomi aslında insanların düşündüğünden çok daha iyi durumda seyrediyor. Üst düzey ekonomist yakın zamanda enflasyonun düşüş eğiliminde olduğuna dair umut verici işaretlere dikkat çekmişti. Fiyatlar Ekim ayında yıllık bazda yüzde 3,2'ye geriledi. Bu oran, enflasyonun yüzde 9,1'e ulaştığı geçen yaz kaydedilen en yüksek seviyenin oldukça altındaydı.

Ancak enflasyonun yavaşlaması işsizliğin artmasını ya da resesyonun başlamasını tetiklemedi ve Wall Street'i rüya senaryosuna yaklaştırdı. Ekonominin bazı alanları yavaşlasa da ABD iş gücü piyasası dirençli kalmayı sürdürdü ve işsizlik oranı hala tarihi düşük seviyelere yakın olan yüzde 3,9 seviyesinde seyrediyor. Ayrıca, ABD Ticaret Bakanlığı'nın bu hafta revize ettiği tahmine göre, GSYH geçen çeyrekte yüzde 5,2'lik hızlı bir büyüme kaydetti.

Resesyon ihtimali düşük

Bu göstergeler, ekonominin resesyonun eşiğinde olduğu ve enflasyonun hala kontrolden çıkma riski taşıdığı konusunda uyarıda bulunan piyasadaki düşüş yönündeki seslerin tersi yönde ilerliyor.

Krugman, New York Times’a yazdığı köşe yazısında, “Üzgünüm ama ‘kusursuz bir dezenflasyon’ süreci yani resesyon veya işsizlikte artış olmaksızın hızla düşen enflasyon, aslında yaşanıyor” dedi.

Genel olarak ekonominin, birkaç yıl öncesine göre daha iyi durumda olduğu görülüyor. Bazıları ABD ekonomisinin Başkan Joe Biden'ın göreve gelmesinden bu yana daha az güçlü olduğunu iddia etse de, Krugman, bu değerlendirmenin ekonomik verilerde pandeminin tetiklediği çarpıklıklara bağlı olduğunu öne sürüyor ve bu çarpıklıkları talep arttıkça geçici fiyat artışları ve ücret artışlarındaki geçici düşüşler olarak özetliyor ve ücretli çalışanların işlerine geri döndüğünü belirtiyor.

Şu ana kadar ücret artışı enflasyona fazlasıyla ayak uydurmuş gözüküyor. Ortalama saatlik kazançların Ekim ayında yüzde 4,1 oranında artması da bunu kanıtlıyor.

Ekonomiye dair olumsuz bakış yanıltıcı

Krugman, “Halkın ekonomiye olumsuz bakışı büyük bir bilmece olsa da, bu bilmecenin kabul edilmesi, ABD ekonomisinin şu anda çok iyi olduğuna, aslında iyimserlerin bile bir yıl önce beklediğinden çok daha iyi olduğuna dair kanıtları yumuşatmak için bir neden değil” diyor.

Öte yandan, yatırımcılar da ‘yumuşak iniş’ ihtimaline giderek daha fazla ısınıyor ve genel olarak 2024 yılında hisse senedi piyasaları için olumlu bir yıl daha olmasını bekliyor, çünkü enflasyonun düşmesinin Fed'e yıl ortasında para politikasını gevşetmesi için gerekli alanı sağlayacağı düşünülüyor.

Bank of America, RBC Capital Markets ve Deutsche Bank'ın S&P 500'ün gelecek yıl tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesi çağrısında bulunan Wall Street'teki sesler arasında yer alması da bunu doğruluyor. Genel kanaat, düşük faiz oranlarının hisse senetleri üzerindeki baskıyı hafifleteceği yönünde.

Enflasyon raporu faiz indirimlerini geciktirebilir, borsaları soğutabilir

 

Capital Economics: Yüksek enflasyon 2024’te sona erecek, faiz oranları düşecek

 

Wall Street enflasyon testine giriyor

 

ABD Hazine Bakanı Yellen'dan enflasyon açıklaması

 

ARK Invest: Gerçek düşman enflasyon değil, deflasyon

 

Fundstrat: Enflasyonun duvara çarpması borsalarda yükseliş işareti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)