E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPandemide dünya çapında ikinci dalga alarmı ---

Pandemide dünya çapında ikinci dalga alarmı

Pandemide dünya çapında ikinci dalga alarmı
13 Aralık 2020 - 22:33 borsagundem.com

Dünya genelinde Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 616 bini aştı. Çin'de acil durum ilan edilirken, Almanya tedbirleri sertleştirmeye karar verdi.

Küresel çapta korona virüs (Kovid-19) vaka sayısı 72 milyon 397 bini, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 616 bini, iyileşenlerin sayısı ise 50 milyon 724 bini aştı. Çin'de yeniden acil durum ilan edildi. Almanya ise tedbirleri sertleştirmeye karar verdi. Vaka sayısı ABD'de 16 milyon 583 bini, Hindistan'da 9 milyon 881 bini, Brezilya'da 6 milyon 889 bini ve Rusya'da 2 milyon 653 bini geçti. 

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in geliştirdiği Kovid-19 aşısının kullanımı konusunda tavsiyede bulunurken, Pfizer ve BioNTech'in aşısı bugün ülke içinde dağıtıma çıktı. 

Pfizer Biontech aşısına ikinci onay da geldi

İngiltere'de en çok vakanın görüldüğü Başkent Londra'daki caddelerde eğlenmek için toplanan kalabalıklar, Kovid-19 önlemlerine uymuyor. Başkentteki Regent, Oxford caddelerinde ve Piccadilly Meydanı'nda toplanan kalabalıkların ülkede 6'dan fazla kişinin bir araya gelmesinin yasak olmasına rağmen kurallara uymadığı görüldü. 

Almanya'da çarşamba günü ülke çapında yasaklar başlıyor
 
Almanya, Kovid-19 salgınında günlük yeni vaka sayılarının artması nedeniyle önlemleri 16 Aralık'tan itibaren sertleştirecek. Başbakan Merkel'in eyalet başbakanlarıyla yaptığı bir saat dahi sürmeyen korona zirvesinde okulların, kreşlerin ve işyerlerinin çarşamba gününden itibaren 10 Ocak tarihine kadar kapanması kararını aldı. Merkel ayrıca aşı tarihi verdi. Bavyera, Saksonya ve Thüringen eyaletlerinde gece dışarı çıkma yasağı geliyor.

Ülkede meydanlarda ve kamuya açık yerlerde alkol tüketimi yasaklandı. Noel öncesi ve sonrası 10 ocak tarihine kadar en fazla iki haneden 5 kişi biraraya gelebilecek. 24-26 Aralık Noel akşamı sosyal temasta yumuşama mümkün. En fazla iki haneden 10 kişiyle sınırlı tutulacak. Bu sayıya 14 yaş altı çocuklar dahil değil. Noel'de buluşma sadece birinci derece akrabalar için geçerli.

Fransızlar aşı olmak istemiyor

Belçika'da polis salgınla mücadele kapsamında yasaklanmasına rağmen gençlerin düzenlediği partilere baskın düzenledi. 

Japonya, Afrika kıtasının başlıca giriş kapılarından Güney Afrika ile Kovid-19 salgını sonrası ticari ilişkilerini geliştirmekte mutabık kaldı. 

Çin'de acil durum ilan edildi

Çin'in Heilongjiang eyaletinde, Rusya'nın Vladivostok şehrine komşu liman kenti Dongning'de son iki günde iki yeni vaka tespit edilmesinin ardından, 3'ncü seviye acil durum ilan edildi. Şehrin metropol bölgesi ile kırsaldaki iki köyde vatandaşlara toplu test uygulanmasına karar verilirken, son 24 saatte Kovid-19 testi negatif çıkmayan vatandaşların şehirden ayrılmaları yasaklandı. 

Güney Kore'de vakalardaki artış nedeniyle Devlet Başkanı Moon Jae-in önderliğinde acil durum toplantısı yapıldı. Moon, salgında kritik bir dönemden geçildiğini belirterek, günlük vaka sayısının bu seviyede ilerlemesi halinde 3'ncü seviye tedbirlere geçileceğini ifade etti. 

Malezya, Kovid-19 aşısı alımlarını artırarak halkın yüzde 70'ini aşılamayı hedefliyor. Malezya  Savunma Bakanı İsmail Sabri Yakub da Ipoh eyaletine bağlı Kinta şehrinde kısmi sokağa çıkma yasağı uygulamasına yarından itibaren son verileceğini duyurdu.

Biontech Pfizer aşısının dağıtımı başladı

 

Türkiye'de vaka artışı hız kaybediyor

 

Aşıdan 21 gün sonra...

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)14 Aralık 2020 11:29

    Ben daha, 3 dalga olacağını düşünenlerdenim. Dünyanın bir kısmı ciddi manada virüse karşı aşılanacak. bu gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkelerde olacak tahmınen herkes aşılansa 2021 yılında bu iş biter. ama sonrasında 3 dunya ulkeleri gariban ve fakirlerde bu durum ciddi olarak evrimleşecek ve değişime uğrayacak malum o gelişmeyenlerd eçok farklı hastalıklar var evrimleşmesi olası... aşı etkinliği nano teknolojıye komple dönmek zorunda kalacak. bilim kurgu filmi gibi :D 2024- 2025 de aşılanan fakir fukara kabile ve ulkeler dahi olacabilir. Yani daha aşı çıktı ama sonuçlar belirsiz. ileride nasıl yan etkıler olacak belirsiz. Daha 3 ve 4 dalga 2024-2025 leri göreceğiz. öyle bitmez bu işler hemen