E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya'da devalüasyon hazırlığı mı---

Rusya'da devalüasyon hazırlığı mı

Rusya'da devalüasyon hazırlığı mı
21 Ekim 2017 - 11:16 borsagundem.com

Petrol fiyatlarındaki yükselişle beraber rublenin de ciddi değer kazanması Rusya’da yeni bir devalüasyon ihtimalini gündeme getirdi.

Pek çok uzman, hükümetin, bütçe dengesini sağlamak için rubleyi yeniden devalüe edilebileceğini tahmin ediyor.  Geçtiğimiz yazın ortalarında 47-48 dolar olan petrol varil fiyatı bugün 57-58 dolar yükselirken, siyasi istikrarsızlıklardan dolayı petrol fiyatının önümüzdeki dönemde 60 dolara kadar yükselebileceği tahmin ediliyor. Ağustos başında 60 rubleyi bulan Dolar kuru ise bugün 57 dolara civarında. Petrol gelirlerinin bütçeye ruble olarak aktarılması nedeniyle, Rusya para biriminin her 1 rublelik değer kazanışının, bütçeyi 25 milyar rublelik kayba uğrattığına işaret ediliyor.

Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Rusya’nın bu sene 700 milyar ile 1 trilyon ruble arasında ek petrol geliri elde edeceği tahminini açıkladı. Bu doğrultuda bütçe açığı tahmini de yüzde 3,2’den yüzde 2,1’e indirildi. Buna rağmen bütçe açığı 1,92 trilyon ruble seviyesinde bekleniyor.

Ancak diğer yandan rublenin de değer kazanması hükümeti zora sokuyor. 2015 yılında petrol varil fiyatı 57-58 ruble, dolar kuru ise 57 rubl olduğu zaman Maliye Bakanlığı, rubledeki her 1 rublelik değerlenmenin bütçeyi 80 milyar ruble kayba uğrattığını açıklamıştı. 

Analistler, güçlü rublenin bütçe gelirlerini düşürmesinin, hükümetin rublenin daha fazla değerlenmesinin önüne geçmek için adım atabileceği ihtimalini doğurduğuna dikkati çekiyor. 

Bloomberg, yabancı yatırım fonlarının Rusya’ya ilgisinin azalması nedeniyle rublenin önümüzdeki beş sene boyunca yılda ortalama yüzde 10 değer kaybedebileceğini öngörüyor. ABD’nin Moskova’ya yönelik yaptırımlarının dozunu artırması halinde ise dolar kurunun 70-80 rubleye kadar çıkabileceği tahminleri yapılıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)