E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiOyak Çimento ve ICU Girişim sorusu---

Oyak Çimento ve ICU Girişim sorusu

Oyak Çimento ve ICU Girişim sorusu
21 Mart 2024 - 09:45 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

NAKİT TEMETTÜ VE BEDELSİZ GÜNDEMDE DEĞİL

SORU - Oyak Çimento’da sermaye artırımı olur mu? Olursa ne zamana beklemek gerekir?

Hakan

CEVAP - Oyak Çimento 2019 yılına kadar düzenli nakit temettü öderken sonrasında durdu. Öte yandan son sermaye artırımını ise bedelsiz olarak 2009 yılında gerçekleştirdi. Arada uzunca bir süre geçmiş olması, şirketin sermaye artırımına ihtiyacı olabileceği şeklinde düşündürebilir. Bununla birlikte  bir şirketin sermaye artırımına gitmesi, genellikle finansal ihtiyaca veya büyüme planlarına bağlı olarak gündeme gelebilmekte. Oyak Çimento  geride kalan 15 yıl zarfında sermaye artırımına gitme ihtiyacı duymamakla birlikte son beş yılda nakit temettü ödemelerini de durdurduğunu not etmek gerekiyor. Firma, bu yıl da nakit temettü ödemesinde bulunmazken gerekçe olarak planlanan idame, teknoloji ve büyüme yatırımlarını gösterdi. Açıklamada söz konusu yatırımlardan kaynaklı nakit ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kâr payı dağıtımı yapmayacağını belirtti. Diğer taraftan şirketin açıklamaları arasında sermaye artırımına gideceğine dair bir bilgi bulunmuyor. Şirket elde ettiği kârı doğrudan yatırımlarda ya da işletme sermayesinde kullanırken sermayeye ilave etme gereği duymadığı görülüyor.

YATIRIMLARINDAN BEKLENEN GETİRİYİ SAĞLAYAMAYINCA ZARAR DEVAM ETTİ

SORU - ICU Girişim’in mali durumunu nasıl görüyorsunuz? Zarardan kurtulması mümkün mü?

Batu Kalaycı

CEVAP - Bir girişim sermayesi firması olarak ICU Girişim, yatırımlarının gelecekteki getirilerine bağlı olarak kar veya zarar etmesi gündeme gelebilmekte. Bu tür girişim sermayesi şirketler, genellikle yüksek riskli ve yüksek getiri potansiyeline sahip girişimlere yatırımda bulunur. Bu anlamıyla, kısa vadeli finansal sonuçları, şirketin uzun vadeli stratejisi ve yatırım portföyünün performansı açısından gösterge olarak nazara alınabilir. Şirketin portföyüne bakıldığında hissedarı olduğu altı firma görülüyor. Bunların üçünde pay sahipliği yüzde 95 ve üzerinde. Söz konusu iştiraklerden biri lojistik, diğeri teknoloji ve sonuncusu da sağlık sektöründe yer alıyor. Diğer üç şirket ise küçük ölçekli. Şirketin açıkladığı son üç yıla ait finansallarında zarar söz konusu. 2023 dokuz aylık faaliyet döneminde de zarar devam etti. Son yıllık verilerde zararın kaynağı esas faaliyet dışı giderler. Detaylardaysa kur farkının etkili olduğu gözleniyor. Diğer taraftan zararı azaltan unsurun da finansman gelirleri olduğunu not etmek gerekiyor. Bunun da alt detayında yine kur farkı var. Şirketin  yatırımlarından beklediği getirilerin gerçekleşmemesi ve bu yatırımların değer kazanamaması zararın devam etmesine neden olacaktır. Firmanın daha başarılı girişimlere yatırımda bulunması, zararını telafi edeceği gibi kârlı bir yapının oluşmasına da katkı sunacaktır.

Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (21.03.2024)

 

12 göstergesi "al" veren hisseler (21.03.2024)

 

Endeksten hızlı yükselenler (21/03/2024)

 

Fiyat hareket gücü yüksek hisseler (21/03/2024)

 

Günün önemli şirket haberleri 21/03/2024

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 16,99
En Yüksek: 17,53
En Düşük: 16,44
Değişim 0,12 %
FK: 0,00
PD / DD: 0,00
İşlem Hacmi 15.686.463
Toplam Adet: 916.126
Ağırlıklı Ort.: 17,17
Son Değer: 61,00
En Yüksek: 61,35
En Düşük: 58,65
Değişim 4,01 %
FK: 8,70
PD / DD: 2,65
İşlem Hacmi 602.085.656
Toplam Adet: 9.999.120
Ağırlıklı Ort.: 60,14
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)