E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiOVP'de 'yeşil dönüşüm'e teşvik ve destek vaadi---

OVP'de 'yeşil dönüşüm'e teşvik ve destek vaadi

OVP'de 'yeşil dönüşüm'e teşvik ve destek vaadi
06 Eylül 2021 - 05:45 borsagundem.com

Yeni Orta Vadeli Program'da (OVP) "yeşil dönüşüme" yer verilerek, yeşil ekonomiye geçiş sürecine ilişkin politika ve tedbirler belirlendi

2022-2024 dönemini kapsayan Yeni Orta Vadeli Program'ının (OVP) onaylanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

OVP'de iklim değişikliğinin etkisini tüm dünyada daha şiddetli bir şekilde göstermesinin, sürdürülebilirlik kavramı çerçevesinde yeşil ekonomiye geçiş sürecinin önemini artırdığının altı çizilerek, Avrupa Birliği (AB) tarafından 2019 yıl sonunda açıklanan Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi yaklaşımlarla gelişmiş ülkelerin öncülüğünde küresel düzeyde ekonomi politikalarında iklim değişikliğinin ağırlığının arttığına işaret edildi. Bu durumun, başta Türkiye'nin ana ihracat pazarı AB olmak üzere ülkelerin uygulayacağı yeni politikalara göre sanayide ve ekonomi genelinde yeşil dönüşümün gerekliliğini beraberinde getirdiği vurgulanan OVP'de, program döneminde küresel değer zincirleriyle bütünleşme ve daha fazla uluslararası yatırım çekme sürecinin, bu yeni anlayış çerçevesinde Yeşil Mutabakat Eylem Planı'nda yer alan hedef ve eylemler de dikkate alınarak şekilleneceği belirtildi.

Buna göre, sanayi, ticaret, ulaştırma, çevre ve enerji alanlarında yeşil dönüşüm ve döngüsel ekonomiye geçişi destekleyici yeni yaklaşımlar, dış finansman imkanları da dikkate alınarak destek, kredi teşvik mekanizmaları çerçevesinde hayata geçirilecek. Başta geri dönüşüm teknolojileri olmak üzere verimlilik artıran ve sera gazı emisyon artışını sınırlamayı hedefleyen yatırımlar desteklenerek, uluslararası ticaret alanında iklim değişikliği politikalarıyla uyumlu ihracatın rekabet gücü artırılacak.

Yeşil dönüşüm için Ar-Ge çalışmaları desteklenecek

Yeşil dönüşümü hızlandırmak amacıyla Ar-Ge çalışmaları desteklenerek yeşil üretim için gerekli teknolojiler geliştirilecek ve yaygınlaştırılacak.

Yeşil OSB ile yeşil endüstri bölgesi sertifikasyon sistemi tamamlanarak, çevreye duyarlı, sürdürülebilir sanayi ve döngüsel ekonomi alanları oluşturulmasına hız verilecek.

Finansal sektörün düzenleyici çerçevesi sanayinin yeşil dönüşümünü kolaylaştıracak şekilde geliştirilecek.

Sıfır atık uygulamaları yaygınlaştırılacak

Çevreye duyarlı yatırımların finansmanı amacıyla uluslararası standartlarla uyumlu rehber hazırlanarak yeşil tahvil ve sukuk ihraçları teşvik edilecek.

Küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla enerji ve üretim kaynaklarını verimli şekilde kullanan, çevre dostu üretime yönelik yatırımlar desteklenecek.

Sıfır atık uygulamaları hane halkını da kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacak.

Üretimin kritik alanlarındaki ihtiyacın dışında kalan atık ithalatının azaltılmasına yönelik tedbirler alınacak.

Bakan Elvan'dan istikrar vurgusu

 

2022-2024 dönemi Orta Vadeli Programı açıklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • muck06 Eylül 2021 11:55

    İstanbulda araziler sat sat, tarlaları satıp imar izni ver. sonra ben yeşil araziye dönüyorum :D ... Kaz dağlarında altın için sinayur kullan, o siyanur çatlaklarla sızsın, denizlere ulaşsın, sonra yeşil çevre olsun. şehirlerin atık tesisi yok, kimyasallar çamaşırlar, bulaşıklar yıkansın, müsilaj olsun denizlerde kirlilikten. artıma tesisi yok, sonra yeşil ejerni yeşil doğa. Laf tan ileri gitmeyen bilindik açıklama. uygulama yok

  • Mucize Reis : )06 Eylül 2021 11:08

    Biraz okumaya çalıştım. Üniversite yılları geldi aklıma. Hani iktisad okuruz ya. Kitapda" bırkınız yapsınlar, bırakınız geçsinler " demiştüs kurucusu, neyse işte.. denklem budur bunun üzerineiktisad inşa edilmiş alternatif teoriler okunmuştur. Hepsi sınavlard açıkar sorulur, çözülür, sonra notlar verilir... O geldi aklıma. Gerçektende, herşey bu kadar net sonuç belli ise, biz neden hala aynı program ve tekrarı ile inatlaşıyoruz ?. okuyunca iyi, ama uygulama fantastik. Bence her ülkenin kendi özelliği var. Türkiye özelliği eğitimli gençler, ben iktisattan ilgili teoriyi bulup, kendimi geliştirmeliyim. ABd yada Almanya modeli, yada çin rusya modeli, beni alakadar etmez. Bizim en büyük sorun, fantastik işlere el atıp, hiç bişe yapamamak. işsiz gençler var, yaş 35 lere gelmiş kpss lerde gençler var, ama fabrika yok. atölye yok, hammadde retim tesis yok, ithal gıdalar, hammadeler önleme çabası yok. Çiftçi ve hayvancılık için krediden öteye çözüm yok. Boş geldi bana. bomboş zırvalık.