E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivOtomobil üreticileri fiyatlandırma gücünü kaybediyor---

Otomobil üreticileri fiyatlandırma gücünü kaybediyor

Otomobil üreticileri fiyatlandırma gücünü kaybediyor
04 Mayıs 2023 - 16:52 borsagundem.com

Küresel ekonomideki durgunluğun da etkisiyle, otomobil üreticileri fiyatlandırma gücünü giderek kaybediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ekonomideki durgunluk otomobil üreticilerinin fiyat belirleme avantajını yitirmesine neden oluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Stellantis'ten Ford Motor'a kadar birçok otomobil üreticisi ilk çeyrekte kazanç bildirse de, yatırımcılar sektörün zor zamanlar geçirmek üzere olduğunun sinyallerini veriyor.

Endişeler artıyor

Bloomberg’den Albertina Torsoli'nin haberine göre, Stellantis hisseleri, Çarşamba günü, tüketiciler enflasyonun ve daha yüksek faiz oranlarının baskısını hissettikçe bir düşüşün yaklaşmakta olduğu Avrupa'da hayal kırıklığı yaratan satışlar bildirdikten sonra üç ayın en düşük seviyesine indi. Sonuçlar, Salı günü geç saatlerde tedarik zinciri blokajlarının hafiflediği ve daha fazla araç üretildiği için fiyatlar üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı beklediğini söyleyen Ford'da hissedilen endişeleri de artırdı.

Lüks otomobil üreticilerinin çoğu ise görece daha az riske maruz kalıyor. Porsche, ABD ve Avrupa'da fiyatları yükseltmeyi planlarken, orta sınıf alıcıları hedefleyen üreticiler ise zaten Tesla’nın art arda yaptığı fiyat indirimlerinin baskısı altında kalıyor.

RBC Analisti Tom Narayan, Stellantis'in sonuçlarını yorumladığı notta, “ABD'de teşvikler artıyor ve bunun yıl ilerledikçe net fiyatların normalleşmesine yol açabileceğinden şüpheleniyoruz” diyor. Şirketin ilk çeyrek geliri, beklentileri aşarak yüzde 14 artışla 47,2 milyar euro seviyelerine ulaşmış durumda.

Beklentileri karşılayamadı

Bloomberg Intelligence Otomotiv Analisti Michael Dean ise Stellantis’i şu cümlelerle yorumladı: “Stellantis'in yüzde 21'lik envanter artışı sektör için endişe yarattı. Mütevazı yüzde 3'lük geliri, birinci çeyrekte de yıllık yüzde 14 artışla 47,7 milyar euroyu aşsa da etkileyici olmaktan uzaktı. Belirsiz 2023 rehberliği ise çift haneli işletme marjı ve pozitif serbest nakit noktalarında yinelendi. Kuzey Amerika satışları beklentilerin üzerinde ve Avrupa satışları aşağıda olmak üzere kilit bölgelerde karışık performanslar görüldü.”

Bernstein Analisti Daniel Roeska ise müşterilere yazdığı notta, Stellantis'in Avrupa'daki gelirinin, aylarca süren lojistik aksaklıkların binlerce aracı mahsur bırakmasından sonra geldiğini, ancak bu performansın yine de beklentileri karşılamadığını yazdı. Roeska, lüks marka Maserati'nin fiyatlandırmasının ise ‘çok zayıf’ olduğunu sözlerine ekledi.

Stellantis Finans Direktörü Richard Palmer analistlerle yaptığı bir telefon görüşmesinde, şirketin fiyatlarının şu an için ‘genel anlamda uygun’ olduğunu, bazı durumlarda marka değeri ve çekici ürünler sayesinde iyileştirmeler yapıldığını söyledi. Palmer, şirketin Tesla ile ‘doğrudan rekabet etmediğini' ve karlılığını korumak için elektrikli araç fiyatlarına bağlı kalacağını belirterek ekledi: “Yine de fiyatların ikinci yarıda ‘daha sıkı hale gelmesi’ durumunda rekabet etmeye hazır olacağız." Stellantis hisseleri, yüzde 2,8 oranında düşerek 31 Ocak'tan bu yana gördüğü en düşük seviyeye geriledi.

Gerilemenin odak noktası Avrupa

Bölgedeki tüketiciler hayat pahalılığı krizi ve yüksek faiz oranlarının sıkıntısını hissettikleri için Avrupa, gerilemenin odak noktası haline gelmiş durumda. Geçen hafta Mercedes-Benz AG, Avrupa'daki talebin, güçlü ABD ve Çin pazarlarının gerisinde kaldığını söyledi.

CFO Palmer, “Sipariş alımında biraz göreceli yavaşlama gördük, ancak hala çok sağlam bir sipariş bankamız var. Özellikle Avrupa'da ana sorunumuz siparişlerin yerine getirilmesi olmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

Stellantis, Avrupa'da tren ve kamyon şoförü eksikliğinin yanı sıra PSA Group ve Fiat Chrysler birleşmesinden kaynaklanan entegrasyon engelleriyle mücadele ediyor. Palmer, şirketin ek kapasite ve bilişim teknolojileri sistemlerini birleştirme konusunda ilerleme kaydettiğini, ancak aynı zamanda daha yüksek giden lojistik fiyatlarıyla karşı karşıya kalmaya devam ettiğini söylüyor.

Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc de Çarşamba günü ilk çeyrek sonuçlarını bildirdi. İngiliz üretici, otomobil başına ortalama satış fiyatının ilk çeyrekte 213.000 euroya yükseldiğini belirtti.

Otomotiv satışları aylık yüzde 62.7 arttı

 

Bakan Nebati'den ÖTV'siz otomobil açıklaması

 

Otomobil fiyatlarında zam rallisi yeniden başlıyor

 

Otomobil üretimi yüzde 34 arttı

 

Çok yakında, satılan her iki araçtan biri elektrikli olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mali 05 Mayıs 2023 09:44

    Türkiye'de sıfır otomobil yok satıyor. Bizim pazara gelsinler . Ne Alamanya ne de Avrupadaki diğer fabrikalar  talebi karşılayabilir.