E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiOrta Avrupa ülkeleri faiz indirimi için iyimser---

Orta Avrupa ülkeleri faiz indirimi için iyimser

Orta Avrupa ülkeleri faiz indirimi için iyimser
15 Mart 2023 - 09:06 borsagundem.com

Orta Avrupa bölgesinde yakında faiz indirimlerine gidileceğine dair beklentiler iyimser

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) baş ekonomisti Beata Javorcik, Reuters'e verdiği demeçte, enflasyonun beklenenden daha yapışkan olabileceğinden, Orta Avrupa'da yakın gelecekte faiz indirimi yapılacağına dair piyasa beklentilerinin iyimser olduğunu söyledi.

2021'de küresel bir parasal sıkılaştırma dalgasının ön saflarında yer alan Orta Avrupa'daki faiz belirleyiciler, komşu Ukrayna'daki savaşın yansımaları nedeniyle bölge keskin bir şekilde yavaşlarken, para politikasını şimdilik sabit tutmaya çalışıyor.

İki yıl önce faiz oranlarını artırmaya ilk başlayan Macar ve Çek merkez bankaları, enflasyonda beklenen gerilemeyle bu yıl Avrupa'da borçlanma maliyetlerini düşürmeye başlayan ilk banka olabilir.

Javorcik, "Bu önceki deneyimlere (son iki enflasyon düşüşü dönemi) göre, IMF çok hızlı bir enflasyon düşüşü öngörüyor. Bu anlamda, bu tahminlerin iyimser olduğunu düşünüyoruz. Bu, merkez bankalarının çok yakında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı görüşünün de oldukça iyimser olduğunu gösteriyor" dedi.

Piyasalar faiz indirimi olasılığını fiyatlıyor

 

Fed faiz politikasında sürprizler olabilir

 

Japonya Merkez Bankası'ndan faiz kararı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)