E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNiğde'de 5.3 büyüklüğünde deprem---

Niğde'de 5.3 büyüklüğünde deprem

Niğde'de 5.3 büyüklüğünde deprem
25 Şubat 2023 - 13:40 borsagundem.com

Niğde'de merkez üssü Bor ilçesi olan 5,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Derinliği 7 kilometre olarak kaydedilen depremin yarattığı sarsıntı çevre ilçe ve illerde hissedildi.

Dün akşam saatlerinde Anadolu'da başlayan deprem fırtınası dinmiyor. Son deprem kaydı Niğde Bor'dan geldi. 

Niğde'nin Bor ilçesinde saat 13.27'de meydana gelen depremin büyüklüğü 5,3 olarak açıklanırken derinliğinin 7 kilometre olduğu ifade edildi.

Sarsıntı çevre ilçe ve illerde de hissedildi. Kısa süreli paniğe neden olan depremin, bağımsız bir deprem olduğu değerlendiriliyor.

"Bazı evlerde ufak tefek çatlaklar var"

Bor Kaymakamı Mehmet Yavuz, "Depremin merkez üssü Obruk Köyü. Köyde herhangi bir olumsuzluk ve yıkılan bina yok. Bazı evlerde ufak tefek çatlaklar olduğu söyleniyor. AFAD ekipleri inceleme yapıyor." dedi.

AFAD: Olumsuz bir durum yok

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, Niğde'nin Bor ilçesinde meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depreme ilişkin Twitter'daki hesabından açıklama yaptı. Sezer, "Niğde ilimizin Bor ilçesinde saat 13.27'de meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki deprem sonrasında, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir" dedi.

"Bunu bağımsız bir deprem olarak değerlendiriyoruz"

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Niğde'de meydana gelen depreme ilişkin, "Bunu bağımsız bir deprem olarak değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Oktay: Şu an için olumsuz bir durum bulunmamaktadır

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Bor merkezli depremden etkilenen tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Fuat Oktay, "Ekiplerimiz sahada, hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Şu an için olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Allah ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten korusun." ifadelerine yer verdi.

Niğde Valiliği: Ekiplerimizin alan tarama faaliyetleri devam ediyor

Niğde Valiliğinden yapılan açıklamada, saat 13.27'de merkez üssü Bor ilçesi olan 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldiği belirtildi.

Açıklamada, "Meydana gelen depremin ardından ekiplerimiz alan tarama faaliyetlerini devam ettirmekte olup ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun." ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan, kent merkezinde de hissedilen deprem nedeniyle vatandaşların sokağa çıkıp boş alanlarda beklediği görüldü.

Dün de sallanmıştı

Dün akşam saatlerinde yine Niğde Bor merkezli bir deprem daha meydaha gelmiş, depremin büyülüğü 4.5 olarark açıklanmıştı. Dün akşam ayrıca Konya Ereğli ve Sivas Gürün merkezli depremler de meydana gelmişti.

Sabaha karşı Bingöl'ün Solhan ilçesinde 4,4 büyüklüğünde, Hatay Samandağ'da ise 4 büyüklüğünde depremler oluştu. 

Tüysüz: Endişe edilecek bir durum yok

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremi NTV canlı yayınında değerlendirdi. Tüysüz şunları kaydetti:

"Bor civarı belirttiğiniz gibi daha önce 5,1 büyüklüğünde bir depremle sarsılmıştı. Yine aynı noktaya karşılık geliyor. Tuz Gölü fay sisteminin güney ucunda. 7,7 ve 7,6'lık depremlerden sonra Türkiye'nin bütün fay dengelerinde değişme var. Endişe edilecek bir depremin öncüsü olmasını düşünmüyorum.

Binlerce yıldır suskun olan bir fay var. bazı faylar 1000-10 bin yıl gibi aralıklarla deprem üretiyor. 5 çok küçük bir deprem değil. Çevre illerde hissedilmesi doğal. 4 ve 4,5  büyüklüğünde depremler olabilir. Daha büyük olacağını sanmıyorum.

Bazı köy evlerinde duvar yıkılmalarına yol açabilecek bir deprem, daha büyük değil. Niğde oldukça zayıf bir zeminde. Yapıların bu zemine göre inşa edilmesi çok önemli."

Faya yakın olan yerlerde dengelerin bir miktar değiştirmiş olabilir. Kahramanmaraş'taki depremler karada yaşanan önemli depremlerden. İkinci bir depremin de olması fayların değişmesine yol açmıştır. Ama batılara gidecek, Ege ve İstanbul'u etkileyecek bir değişimden söz etmiyoruz."

Hatay'da 4 büyüklüğünde deprem

Bingöl'de korkutan deprem

Bir deprem de Sivas'ta meydana geldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aysel 25 Şubat 2023 20:33

    Biraz da ev sahipleri suç kiraları yarıya duserün biraz da dua alın ben ev sahibim Ankara ovacık ev kiraları4000 ve 6000tl arası ben nekadar alıyor 1200 TL veriyorum cenabı Allah. Cenet kapısını ve alien huzur ve mutluluk dilerim her gün dua ediyorum vicdansız ev sahipleri ölüm unutma yın

  • Ahmet 26 Şubat 2023 11:33

    Abla kirayı artıran dinsiz kirayı artıran serefsiz kirayı artıran hain CENABİ Allah cezasını versin