E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMülk sahibi dava açarak istediği kirayı alabilir mi?---

Mülk sahibi dava açarak istediği kirayı alabilir mi?

Mülk sahibi dava açarak istediği kirayı alabilir mi?
05 Aralık 2021 - 09:31 borsagundem.com

Kiralık ev fiyatlarındaki fahiş artış sonrası hukukçular uyarıyor; Kira artışlarında üst sınır TÜFE’nin 12 ay ortalaması. Kira tespit davalarında da ev sahibinin talebi aynen geçerli olmaz, kiracılar korunur.”

Başta İstanbul olmak üzere birçok ilde kiralık ev bulmak zorlaştı. Piyasada arz sınırlı, talep fazla olunca kira bedelleri hızla arttı. Bu dönemde ev arayanlar için tablo oldukça karamsar. Ama sadece ev arayan değil, hali hazırda kiracı olanların da başı ev sahipleri ile dertte.

Artan kiralar karşısında mevcut kiracısının ödediği rakamı beğenmeyenler senede 1 kez zam yapabileceği halde ikincisini talep ediyor.

Kimi ev sahipleri de zam oranları konusunda kural tanımıyor. Kanuna göre belirlenen zam oranının 2 katını talep edenler de var. Eğer kiracı 5 yılını geçtiyse bu defa ev sahibi ‘kira tespit dava açarım’ tehdidi ile geliyor.

WHATSAPP’TAN ZAM
Bunun son örneği İstanbul’da bir sitede yaşandı. Aynı sitede 100’ün üzerinde dairesi olan mülk sahibi, tüm kiracılardan WhatsApp üzerinden ‘ara zam’ istedi.

Mülk sahibi, ‘Emlak piyasasındaki artışlar ve bizdeki kiraların emsallerine göre düşük kalması nedeniyle yüzde 18’lik ek bir zam talep ediyoruz’ mesajını iletti.

Sözleşme yenileme döneminde zaten zam yapılan kiracılar ikinci zam talebine ‘hukuksuz’ diyerek itiraz edince şu ifadeler kullanıldı: “Talep geri çekilmiş olup 5 yılı dolduran kiracılara kira tespit davası açılacaktır.” Peki mülk sahibi senede 2 kere zam isteyebilir mi? Ya da dava açarak istediği kirayı alabilir mi? Konuyu uzmanlarına sorduk...

‘KABUL ETMEYİN’
Borçlar Kanunu’na göre kiraya zammın kontrat yenileme ayında ve yılda bir kere olacağına vurgu yapan Avukat Hikmet Güngör, 

“Yapılacak zam oranı da TÜFE’nin 12 aylık ortalamasını geçemez. Mesela bu ay TÜİK tarafından açıklanan rakam yüzde 17.71. Ev sahibi çıkıp yüzde 30-40 istiyorum diyemez” dedi.

Kiracılara ‘Bu tip talepleri kabul etmeyin, herhangi bir ek protokole de imza atmayın’ diyen Avukat Güngör, 

“Şuan özellikle İstanbul’da kiralama piyasası çok karıştı. Evler nerdeyse açık arttırma ile kiralanıyor. Çok hızlı kira artışı da kimi ev sahiplerinin iştahını arttırıyor. 3-4 ayda bir zam isteyen, yasal oranın çok üzerinde fahiş fiyat artışı için baskı yapanlar var. Birçok mülk sahibi de evini daha yüksek bedelle kiraya vermek için eski kiracıyı çıkarma peşinde” şeklinde konuştu.



İSTEDİKLERİNİ ALAMIYORLAR
Gelelim kira tespit davalarına... Bu konuyu da Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz’a sorduk. 5 yıldan önce bu davanın açılmasının mümkün olmadığını belirten Kiraz, 

“5 yıl geçti, senin evinin kirası bölgeye göre düşük kaldı, fazla zam yapıyorum denilemez. Kiracı ile uzlaşma yoksa mülk sahibi kira tespit davası açmak zorunda” dedi.

Örneğin vatandaşın kirası 2 bin TL, mülk sahibi 4 bin TL istiyor. Bu dava sonrası kira 4 bin TL’ye mi çıkar? Avukat Kiraz yapılacak kira artış oranı için şu bilgileri verdi: “Önceki gün açıklanan rakama göre bu ay kira artış oranı 17.71. Yani 2 bin kira 2 bin 354 lira olacak. Ev sahibi bu rakam bölgeye göre az dedi ve dava açtı. Şimdi bu noktada bilirkişi raporu gerek. Bu raporda emsal kira sözleşmelerine bakılacak. Kiralar 4 bin liraya çıksa da 3 bin, 3 bin 500 lira ödeyen eski kiracılara da dikkate alınarak ortalama rakam belirlenecek. Ortalamanın da 3 bin 500 lira çıktığını düşünelim.

Bu noktada hakimler kiracıları korumak için ‘hakkaniyet indirimi’ uygular. 10 yılı aşan kiracılarda genelde bu oran yüzde 20, 10 yıl altına da yüzde 10’dur. Yüzde 10 indirim dahi olsa bu defa kira 3 bin 500’den 3 bin 150’ye düşer. Mülk sahibi 4 bin beklerken 3 bin 150’ye razı olmak durumunda kalır. Hatta daha az da olabilir. Yani çoğunlukla beklendiğini alamaz.

Üstelik karşı tarafın avukatına, kendi avukatına yapacağı ödemeler de var. Ev sahipleri tüm bunları düşünerek yola çıkmalı. Bu davaların istinafla birlikte 2-2.5 yıl sürdüğü de unutulmamalı. Eğer çok büyük farklar varsa tespit davasını öneririm. Mesela işyeri için kiracı 5 bin ödüyor ama bölge ortalaması 40-50 bin lira ise tespit davası açılabilir.”

'TAPU DEVRİ YAPIP EVDEN ÇIK DİYORLAR'
AVUKAT Kiraz ve Avukat Güngör son aylarda çok sayıda ‘tapu devri’ ile karşılaştıklarını belirtti. Kiraz ev sahiplerinin kiracıları tahliye etmek için denedikleri yeni yolu şöyle anlattı:

“Mülk sahibi evi çocuğuna, eşine devrediyor. Devirde de evin gerçek değeri değil, rayiç değerini gösteriyor. Söz gelimi ev 2.5 milyon lira, belediyede değeri 500 bin lira ise 501 bin TL’den devir yapılarak daha az tapu harcı ödeniyor. Ev satılınca kiracının hemen çıkacağını düşünüyorlar. İhtar yollayarak evi boşaltmasını istiyorlar. Oysa devirde de kiracının 6 ay süresi var. Bu tarihten sonra da kesin çıkacak denilemez. Açılacak davalar ortalama 2 yıl sürebilir.”

 
KİRACI İNDİRİM İSTEYEBİLİR
EV sahiplerinin yanında kiracıların da uyarlama talebinde bulunabileceğini belirten Ali Güvenç Kiraz, 

“Eğer borçludan kaynaklanmayan bir sebeple ödeme güçlüğü varsa kirada indirim istenebilir. Bunun için kiracı gelir kaybını ispatlar. Hakim de mal sahibinin de haklarını gözeterek bir denge içinde ve belli bir sürede geçerli olmak kaydıyla kirada indirime gidebilir” dedi.

 EMLAKÇILAR DA TEKLİF EDİYOR
SEKTÖR temsilcilerinin verdiği bilgiye göre bazı emlakçılar da kira oyunlarında etkili. Ev sahiplerine ‘kiracını çıkar senin evi 2 katına kiraya verelim’ gibi tekliflerle gidenler, komisyon alma peşinde. Her sektörde olduğu gibi emlakçılarda da etik kuralları tanımayanlar olduğunu söyleyen Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, 

“Ticaret il müdürlükleri emlakçıları denetliyor ama yazılı kurallara bakıyor. Yazılı olmayan etik kurallar için bir meslek örgütü kurulmalı ve yaptırım uygulanmalı” dedi.

 'KİRACI TACİZDEN BIKIYOR'
SON aylarda yasal oranların dışında zam taleplerinin çok fazla arttığına değinen Hakan Akdoğan, 

Ev sahiplerini uyaran Akdoğan, 

“Ev bulamayan vatandaş yüksek kiraya tamam demek zorunda kalıyor. Ama bakalım düzenli ödeyebilecek mi? Bugünlerde kirasını ödeyemeyenler fazla, çünkü kiracının geliri aynı oranda artmadı. Ev sahibi yüksek kira hesabı yaparken zarara da uğrayabileceğini hesaba katmalı” diye konuştu.

 (Gülistan Alagöz- Hürriyet)

Aralık ayı kira zam oranı belli oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sezer sezer05 Aralık 2021 17:02

    İyi ozaman devletimiz kiraciyi düşünüyorsa kira desteği versin herşeye destek veriyor benim evin masrafınada tüik in zammına göre artış yaptırsın evi verdimi 10 yıl konusama saçmalık adama evi veriyor sanki beni satın almış gibi olmaz evet kirada oturanın işi zor ama fırsatçı kiracilarda var niye çıkayım diyor bedava oturuyorum diyor sen keriz gibi vergini ver diye yüzüme söylüyor

  • Kira zammı Tüfe ye gore olmalıdır 05 Aralık 2021 15:18

    Iyide ev kirası ile geçinenler var. Her şeye zam yapılmış. Son 1 yılda gidalarin hepsi %50 uzerinde artmış durumda. Bazilari %100 zamlanmiş. Gıdaya herkes zam yapiyor ama kimse birşey yapmiyor. Ama ev sahibi zam deyince herkes itiraz ediyor. Ev sahibi bu şekilde zarar görüyor. Bence Kira zamlari ÜFE ye göre belirlenmelidir. Ev sahipleri TÜFE ile zarar ediyor. Masrafları giderek artiyor maaalesef

  • Erol g.05 Aralık 2021 11:26

    4 YIL ÖNCE 800 TL EV KIRALADIGIMDA DOLAR KURUYLA 220 DOLAR EDIYORDU ARALIK KİRAM OLAN 1300 TL ÖDEDİĞİMDE 100 DOLAR DAHİ ETMIYORDU KONUT KIRALARI ÜFEYE GÖRE DEVAM ETSE VEYA DÖVİZE GÖRE OLSA ARALIK AYI KIRAM ÇOK YÜKSEK OLURDU KİRA ARTISININ TÜFE ORTALAMASINA GORE DEĞİŞMESİ EMEKLİ MAAŞINI TÜFEYE GÖRE MAAŞ ALAN ESKI KIRACILAR İÇİN İYİ/OLUMLU MULKSAHİPLERİ NİN İCİN İSE KÖTÜ/OLUMSUZ SONUCU OLDU ÖNÜMÜZDEKİ YIL DEVLET GAYRIMENKUL GELIRLERİNDEN GELİR VERGİSİ BEYANINDAN TAMAMEN MUAF İSTISNA SAYARAK GELİR VERGİSİ TALEP ETMEMELİ/ALMAMALIDIR YENİ EV KIRALAYACAK OLANLAR İÇİN DURUM VAHİMDİR BUGÜN KİRALAR ARTIK 2500 TL DEN BAŞLIYOR KEFILSİZ KIRAYA DA VERMIYORLAR BİRİNCİ DERECE MEMUR EMEKLISİNIN AYLIĞI 4 BİN TL CIVARINDADIR LISE ORTAOKUL EMEKLİLERİNİN KONUT KİRALAYABİLMESİ AILEDE BASKA GELIRI OLAN YOKSA İMKANSIZDIR

  • Her iki tarafi da düşünmek gerekir05 Aralık 2021 15:26

    Bence ev sahiplerinin kira artışı UFE ye göre olmalıdır. Sonucta ev sahibinin gideri artıyor, masraflar hep zamlı halde tamir yaptırıyor. Giderler %50 uzerine çıkmış. Ev sahibinin evi olmuş 450 bin lira ama kiracisi 850 liraya oturuyor halaaa. Emsal olan Yeni daire 550 bin lira olmuş ve piyasada şuan o tarz evler 2500 liraya kiraya veriliyor. Şimdi ev sahibi eski kiracısı ile nasıl anlaşsın. Mahkeme hep kiracıları düşünürse olmaz ki. Ev sahibini de düşünmelidir. TÜFE ye göre zam yeterli olmuyor. Kira artışı eskiden oldugu gibi ÜFE ye göre yapılmalı dir

  • BORSACI05 Aralık 2021 10:26

    mahkemeleremizle ugraşacagına hamam kapısında kil satsan daha  iyi aldıgın kiranıda misli ile mahkemeye verirsin bu ülkede en son baş vuracak yol mahkeme olmalı mahkeme hak hukuk yeri degil yeri harç cart curt derken çaresiz kalır davadan vaz geçersin olan parana ve boş geçridigin vakitine yanarsın.

  • VS05 Aralık 2021 10:20

    Benim kirada evim yok.bunu belirteyim. Şimdi konuya ortadan bakalım. Son bir yılda neyin fiyat artışı % 17,71 in altında kalmış ev fiyatları iki katına araba fiyatları üç katına gıda fiyatları ayda % 20 nin üzerinde artarken tek suçlu ev sahiplerini?

  • Geçin bu işleri05 Aralık 2021 10:56

    Kolayı seçmişler hemen ev sahibini suçla altına şunları eklemeli,çıktığı evin içine afedersin edip senelik ödediği kiradan daha fazla zarar veren girerken ise depozit ödemek istemeyen sanki mal bağışlar gibi kirasını ödeyen,( dürüstleri tenzih ederim) bu tiplerin sayısı çoğaldıkça ev bulamazlar,öte yandan semtin daire fiyatına bakıyorsun olmuş 400-500 bin kirasına bakıyorsun 700-800 lira varsa böyle enayi ayda 800 liraya ve bunca zahmete katlanacak peşin parasını yatırıp kira peşinde koşacak alsın kiraya versin de görelim boş boş konuşmakla olmuyor bu işler çok şikayetçi olan varsa gider kredi alır kira öder gibi ev sahibi olur öyle diyor ya reklamlarda hadi olsunlarda görelim,sattığı arabayı yerine koyamayan galericiyi suçla ev sahibini suçla ne kolay değilmi kendiniz yapın o zaman.