E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMorningstar: Petrol talebinin ölümü abartılıyor---

Morningstar: Petrol talebinin ölümü abartılıyor

Morningstar: Petrol talebinin ölümü abartılıyor
19 Şubat 2024 - 15:57 borsagundem.com

Petrol fiyatlarındaki düşüşün doğrudan talepteki düşüşle ilgili olduğu görüşü yanıltıcı olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Petrol piyasasında yaşanan arz talep dengesizliğinin pandemiden bu yana sürüyor olması fiyatlarda belirgin bir düşüşe yol açmış durumda.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Morningstar, petrol talebinin öldüğüne ilişkin görüşlerin abartıldığını ve arzın daha fazla yatırım yapılmadan bu duruma ayak uyduramayacağını söylüyor.

Talebin öldüğü fikri abartılı

Insider’dan Phil Rosen’ın haberine göre, yakında petrol talebinde zirve seviyelerin görülebileceği öngörüsüne Morningstar katılmıyor. ABD merkezli finansal hizmetleri şirketi, sektöre yeterli yatırım yapılmadığı takdirde arz ve piyasa dinamiklerinin ciddi şekilde dengesizleşebileceğini belirtiyor.

Şubat ayında yayınlanan bir raporda araştırmacılar, ‘petrol talebinin öldüğü’ yönündeki son tahminlerin fazlasıyla abartıldığını söylüyor. Araştırmacılar, petrol talebinin 2019'da görülen günlük 99 milyon varilden 2050 yılına kadar günde 88 milyon varile düşeceğini tahmin ediyor. Bu oran yaklaşık yüzde 11'lik bir düşüşe karşılık geliyor.

Morningstar ekibi, “Bu, bazılarının beklediğinden daha az bir düşüş" diye yazıyor ve ekliyor: “Karayolu yakıt talebini azaltacak olan elektrikli araçların benimsenmesi konusunda iyimseriz ancak petrol talebinin her bileşeni elektrikli olamaz.”

Morningstar'ın tahmini, konsensüs tahminlerinin altında olsa da, ayı senaryosunun da üzerinde seyrediyor. Rakamlar, Morningstar'ın elektrikli araçların 2050 yılına kadar tüm araçların yüzde 57'sini oluşturacağı ve yük taşımacılığında elektrikli araçların benimseneceği öngörüsüne dayanıyor.

Ancak firmanın, yüksek fiyatlar göz önüne alındığında, gemi ve uçaklar için ikame yakıtların yaygın olarak benimseneceğini öngörmemesi dikkat çekiyor.

Daha fazla yatırıma ihtiyaç var

Morningstar’a göre petrol piyasasında sorunun büyük bölümü arz tarafında. Morningstar, sektöre yeterli yatırım yapılmazsa ham petrol arzının zarar göreceğini ve talebin mevcut kapasiteyi aşacağını öngörüyor.

Çoğu petrol projesi, kademeli veya hızlı bir şekilde düşmeden önce, ilk birkaç yıl içinde en yüksek üretkenliğe ulaşır. Üreticilerin ise bırakın genişlemeyi, üretim seviyelerini korumak için sürekli sondaj yapması, yeni projeler yaratması ve yeni alanlar keşfetmesi gerekir.

Araştırmacılar, “Şu anda üretim yapan kuyulardan elde edilen çıktı hızla düşecek. Bu nedenle, yeni kuyulara daha fazla yatırım yapılmazsa, en aşırı hızlı geçiş senaryolarında bile arz, talebin çok gerisinde kalacak” diye yazıyor.

Talep zirveye ulaşacak mı?

Gerçekte, petrol üretiminin gerçekleştirilmesi çok fazla sermaye ve zaman gerektiriyor. Bu kaynaklar azalırsa enerji arzı da azalıyor. Morningstar'ın öngörüsü, 2030'dan sonrasına bakıldığında dünyada düşük maliyetli enerjinin tükenmeye başlayacağını ve daha yüksek ham petrol fiyatlarının devreye gireceğini gösteriyor.

Araştırmacılar, “Tezimizin özü, genişleyen farkın çok yüksek ham petrol fiyatları olmadan giderilebilmesidir. Üreticiler, özellikle ABD'de, sermaye disiplinine daha fazla bağlılar ve Suudi Arabistan dışında çok az OPEC ülkesi anlamlı yedek kapasiteye sahip. Ancak bunu hesaba kattıktan sonra bile, hala yeterli kaynak görüyoruz” diye yazıyor.

JPMorgan ise bu dönemde petrol talebinin zirveye ulaşmasını beklemiyor. Emtia stratejisti Christyan Malek'e göre gelişmekte olan piyasalara yönelik talep artışı beklenenden daha güçlü seyrediyor ve bu durumun talebin zirveye çıkacağı söylemini geriletmeye devam etmesi bekleniyor. Bu arada Uluslararası Enerji İdaresi İcra Direktörü Fatih Birol, fosil yakıt talebinin bu on yılda zirveye ulaşacağını söyledi.

Petrol fiyatları 'ABD' etkisiyle geriledi

 

ABD'nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı

 

Petrol fiyatlarında karışık seyir

 

Küresel petrol arzı ocakta azaldı

 

Petrol fiyatlarında 'zayıf talep' baskısı

 

Petrolde düşüş ivmesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)