E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMetal fiyatlarına 'güçlü dolar' baskısı---

Metal fiyatlarına 'güçlü dolar' baskısı

Metal fiyatlarına 'güçlü dolar' baskısı
19 Mart 2024 - 08:46 borsagundem.com

Temel metal fiyatları, doların güçlenmesiyle geriledi. Demir cevheri ise Çin'de olumlu veriler ve spot likiditesinin artmasıyla kazancını genişletti

Temel metallerin çoğu, güçlü doların baskısıyla hafif düşüş yaşadı.

Londra Metal Borsası'nda (LME) üç ay vadeli bakır, TSİ 05.49'da %0,1 düşüşle 9.076,50 dolar/tona yükselirken, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda (SHFE) Mayıs ayı bakır kontratı %0,1 artışla 73.170 yuan/tona (10.165,04 dolar) ulaştı.

Dolar, enflasyonun hala yapışkan olduğuna işaret eden son dönemdeki dirençli ABD ekonomik verilerinin ardından yatırımcıların bu yıl Fed'in faiz indirimlerinin hızı ve ölçeğine ilişkin beklentilerini ayarlamasıyla güçlendi.

Bu arada, ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu'nun son verilerine göre, Comex bakır spekülatörleri uzun pozisyonlarını 69.941 kontrat ile 13 aydan uzun bir süre seviyesine yükseltti ve 12 Mart itibarıyla net uzun pozisyona geçtiler.

LME'de alüminyum %0,1 düşüşle 2.274,50 dolar/tondan, nikel %0,1 düşüşle 17.850 dolar/tondan, çinko %0,4 düşüşle 2.523 dolar/tondan, kurşun ise %0,1 artışla 2.092 dolar/tondan işlem gördü.

LME'de kalay, Endonezya'daki arz kesintisinin, gevşeme işaretleri göstermesiyle birlikte %0,2 düşüşle 28.635 dolar/tona geriledi ve beş seanstan beri ilk düşüşüne hazırlanıyor.

Demir cevheri, Çin'de olumlu veriler ve spot likiditesinin artmasıyla kazancını genişletti

Demir cevheri vadeli işlemleri, Çin'de stoklamaya yönelik ilginin kısmen son olumlu verilerden kaynaklandığı bir dönemde üst üste ikinci seansta yükselişini sürdürerek yaklaşık bir haftanın en yüksek seviyelerine ulaştı.

Dalian Emtia Borsası'nda (DCE) Mayıs vadeli demir cevheri, sabah işlemlerini %4,52 artışla 820,5 yuan/ton (yaklaşık 114 dolar) ile 13 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesinde tamamladı.

Singapur Borsası'nda Nisan ayına ait referans demir cevheri, %1,75 artışla 105,7 dolar/ton ile 14 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Analistler sabit varlık yatırımındaki artışın çelik talebinin desteklenmesine yardımcı olacağını belirti.

Dün yayınlanan resmi veriler, Ocak-Şubat döneminde sabit varlık yatırımlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre %4,2 arttığını, %3,2'lik artış beklentilerinin karşılandığını gösterdi.

Analistler ayrıca, spot piyasada artan likiditenin de güveni artırdığını kaydetti.

DCE'de koklaşabilir kömür ve kok kömürü sırasıyla %3,49 ve %2,3 arttı.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda inşaat demiri %2,5, sıcak haddelenmiş rulo %2,77, filmaşin %1,56 ve paslanmaz çelik %0,80 artış gösterdi.

Citi'den petrol fiyat tahmini

 

Hazine, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraç etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)