E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa''Merkez faiz indirmeli''---

''Merkez faiz indirmeli''

''Merkez faiz indirmeli''
04 Ocak 2019 - 09:37 borsagundem.com

Enflasyon verisinin ardından gözler Merkez Bankasına çevrildi. 16 Ocak’ta yılın ilk faiz toplantısını yapacak Merkezin normalde faizi indirmesi gerekiyor

''2018 yılı Kasım ayında TÜFE bir önceki aya göre %1,44 düşüş yaşarken en fazla düşüş gösteren grup %6,46 ile ulaştırma olmuştu. Dün açıklanan enflasyon verisine göre Aralık ayında TÜFE % 0.40 düşüş yaşadı. TÜFE’de % 17.5 ağırlığa sahip ulaştırma aylıkta % 2.56 düşerek en büyük katkıyı yaptı. Aylık bazda giyim ve ayakkabı %4.08, eğlence ve kültürde %0.25, haberleşmede %0.11 ve konutta %0.06 düşüş gerçekleşti. Ekim ayında yıllık % 25.24’ü gören fiyat artışları yerini 2 aydır deflasyona yani fiyatların azalmasına bırakmış oldu. Böylece yıllık TÜFE % 20.30 oldu. Yeni bir başarı hikayesi yazma hedefiyle hazırlanan ve 20 Eylül 2018’de açıklanan Yeni Ekonomi Programında 2018 sonu TÜFE tahmini %20.8’di. TCMB ise yılın son “enflasyon raporunu” açıkladığı 31 Ekim 2018’de enflasyonun 2018 sonunda % 23.5 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirmişti.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi de Eylül’de % 46.15i gördükten sonra yılı % 33.64 artış ile kapattı. Enerjide Kasım’da % 2.1 olan fiyatlardaki gerileme Aralık’ta % 8.9’a ulaşmış. Yurtdışında petrol fiyatlarının çakılmasının Türkiye’ye pozitif etkisi ciddi ölçüde görülüyor.

Enflasyon verisinin ardından gözler Merkez Bankasına çevrildi. 16 Ocak’ta yılın ilk faiz toplantısını yapacak Merkezin normalde faizi indirmesi gerekiyor. 1- Piyasa faizlerinin aşağı gelmesi nedeniyle TCMB faizi bu faizlerin ciddi ölçüde üstünde kaldı 2-2018 enflasyonu TCMB beklentisinin 3 puan altında kaldı ve 2019 yılı sonu enflasyon beklentileri % 14-16 arasına oturdu. Bu yüzden verilen reel faiz artıyor. 3- TL son aylarda bir dengeye oturdu. Londra merkezli Capital Economics, TCMB'den Ocak ayında 50 baz puan faiz indirimi beklediğini açıkladı. Biz de en azından 25 baz puanlık bir indirim ile yavaş yavaş indirim sürecine başlamasının mantıklı olacağını düşünüyoruz. Yoksa faizler yükselirken, Merkezin faizinin geride kalmasına verdiğimiz tepki ile tutarsızlık ortaya çıkar.

Apple’in gelir projeksiyonunda indirime gitmesi ABD borsalarını negatif etkilerken Türkiye’de yılın ilk iki gününde düşüş % 4.2 ye bankalarda % 6.3e ulaştı. Kayıpların artması üzerine ilk kez borsacılar akşam #borsadaesitlikistiyoruz etiketi ile yaklaşık 50 bin twit atarak Türkiye Top Trend listesine girdi. Bu aşamada BIST100 için 86 bin seviyesinin güçlü alım noktası olduğu görüşümüzü sürdürüyoruz.''

ALNUS YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kuddusi05 Ocak 2019 04:34

    Dolar ister 7 olsun ister 14 tl hiç farketmez.Söyleye söyleye dilimizde tüy bitti .Doları düşürmek için yapılan faiz artırımı ekonomi yönetimince yapılacak  en büyük hatadır.Eğer doları veya kuru frenlemek için faiz artırımına gidiyorsanız japon deyimi ile ekonomik harakiri yaparsınız.Yüksek Faiz piyasayı kilitler , ekonomik çarkları çalışamaz hale getirir.Sanayici , banka , tüketici çarkı çevrilemez hale gelir.Yüksek faizle sanayici , ne işçisini ücretini karşılayabilir , nede banka faizini ödeyebilir..Sonun da batar devlet de  batar.Bırakın dövizi doları nereye gidecekse gitsin ona piyasa karar verir.Hiç önemli değil ama faize dokunma , yani bence merkez bankası yönetimi derhal görevden alınması gerekir.bakın Trump Fede postasını koydu faizler düşecek dedi aynen öyle olacak kardeşim neymiş bağımsız felan ülke elden gidiyor.Doları düşürcem diye merkez faiz artırıyor.Bu konuyla ilgili borsa gündemde defalarca yazdım..Ayıklayın bakalım pirincin taşını.

  • :)04 Ocak 2019 19:15

    bırakın merkezide, fabrıkamı kurucan,silikon vadisimi ne edecen ona bak sen. millete kek yapıp, çay bahçesinde oralet içirmeye devam edersen, merkez bankanda pof olur parası pulu.orta direk hatalrın bedelini vergilerle karşılamaya çalışıyor, ama asıl sorunlar çözılmeden, dolaylı vergilerle yine beceriksizlerin parasal kayıpları kapanıyor.ama asıl sistemdeki virüslü hatalar giderilmiyor... açık ve parasal kayıplar vatandaşa yuklenıyor.. merkez ne eylesın ? süper şahane ortam varda bizmi girişimici olmuyoruz?

  • Polat04 Ocak 2019 12:03

    AKP faizleri indirmeden seçime gitmek istemez çünkü bu AKP için intihar olur. Şu daralan ekonomide seçime gitmek AKP’ ye kaybettirir. AKP bile bile lades olmak istemez. MB Ocak’ta 50 bp dan fazla faiz indirmeli çünkü 50 bp nin piyasaya hiçbir etkisi olmaz. MB 100-150 bp arası faiz indirecektir. Bu da doları zıplatır. Muhtemelen buna da bir çare düşünmüştür Hükümet. Ama zorlama ile inen faiz ortmanında Doları tutamazlar.

  • haydar04 Ocak 2019 10:34

    gündemlerinde faizbile yok siz neden bahsediyorsunuz..olağan üstü toplantı ile toplanacaklar..

  • Kamil04 Ocak 2019 09:48

    İnşallah indirirler faizleri. O zaman seçim öncesi dolar yine 7 TL olur.

  • Teco04 Ocak 2019 10:01

    Akp de dış mihraklar saldırıyor der, oylarını artırır.

  • Cingöz04 Ocak 2019 09:45

    Merkez faiz indirirse dolar 7 TL olur. Sonra dış mihraklara diye aglarsiniz

  • MESUT UNAL04 Ocak 2019 10:47

    İÇİMİZDE DOLARIN ÇIKMASINA YARDIMCI OLACAK ÇOK AKBABA VAR. ÇALIŞTIĞIM YERDE BİLE DÜN DOLAR ALIYORLARDI ÇIKACAK DİYE.SORSAN HEPSİ VATANSEVER...?