E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMerkez Bankası’nda Yeni Başkan Hafize Gaye Erkan oldu---

Merkez Bankası’nda Yeni Başkan Hafize Gaye Erkan oldu

Merkez Bankası’nda Yeni Başkan Hafize Gaye Erkan oldu
09 Haziran 2023 - 01:34 borsagundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığına Dr. Hafize Gaye Erkan atandı. Merkez Bankası’nın eski Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise BDDK Başkanlığı’na getirildi.


5 yıl aradan sonra Mehmet Şimşek'in yeniden ekonomi yönetimini devralmasının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na beklenen atama gerçekleştirildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla eski First Republic Bank Eş CEO’su Hafize Gaye Erkan atandı.

Hafize Gaye Erkan kimdir?

İstanbul Erkek Lisesi'nde eğitim görmesinin ardından Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Erkan, daha sonra doktora programını ABD’deki Princeton Üniversitesi'nde tamamladı.

Goldman Sachs'ta Genel Müdür ve Finansal Kurumlar Grubu Analitik ve Stratejiler Başkanı olarak görev alan Erkan, 2014 yılında iş teklifi aldığı First Republic Bank'ta yaklaşık 8 yıl boyunca İcra Kurulu Eş Başkanı, Başkan, Yönetim Kurulu Üyesi, Baş Yatırım Sorumlusu, Baş Mevduat Sorumlusu ve Eş Risk Sorumlusu gibi farklı görevler üstlendi. Erkan, 2021 yılında ise First Republic Bank’ın Eş-CEO'su oldu.

ABD merkezli mücevher şirketi Tiffany & Co.’da da iki yıl yönetim kurulu üyeliği yapan Erkan, son olarak küresel finans danışmanlığı şirketi Marsh McLennan’da yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyordu.

Şimşek ile görüşme gerçekleştirmişti

Yeni kabinede Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasının ardından para politikası tarafında normalleşme beklentileri canlanmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini Pazar günü Nureddin Nebati’den devralan Mehmet Şimşek, “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeceği kalmamıştır” açıklamasını yapmıştı.

Hükümetin temel hedefinin toplumsal refahı yükseltmek” olduğunu söyleyen Şimşek, “Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır” ifadelerini kullandı. Vakit kaybetmeden orta vadeli program çalışmalarına başlayacakları mesajını veren Şimşek, “Sürdürülebilir yüksek büyüme için mali disiplinin tesis edilmesi ve fiyat istikrarının sağlanması temel hedefimiz olacaktır. Orta vadede enflasyonun yeniden tek haneli rakamlara düşürülmesi, her alanda öngörülebilirliğin artırılması, cari açığı azaltacak yapısal dönüşümün hızlandırılması ülkemiz için hayati önem taşımaktadır. Uygulanacak maliye politikası ve yapısal reformlarla, Merkez Bankamıza enflasyonla mücadelede destek olmak temel politikamız olacaktır” diye konuştu.

Şimşek, TCMB'nin başına getirilmesi planlanan eski First Republic Bank Eş CEO’su Hafize Gaye Erkan ile görüştü. Bloomberg'in haberine göre Pazartesi sabahı Ankara'ya gelen Erkan, Şimşek tarafından kabul edildi.

Şahap Kavcıoğlu BDDK Başkanı oldu

Resmi Gazete’de yer alan karara göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığına Şahap Kavcıoğlu atandı.

Faiz beklentisi

Mehmet Şimşek'in görevini devralmasının ardından piyasada politika faizinde artış beklentileri de gündeme geldi.

SocGen'in ardından JPMorgan da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) Haziran toplantısında iddialı bir faiz artışı geleceğini öngördü.

ABD bankası JPMorgan tarafından Pazartesi günü yayımlanan notta TCMB'nin 22 Haziran'daki para politikası toplantısında veya "belki daha da erken bir tarihte" politika faizini yüzde 25'e yükseltebileceği belirtildi.

JPMorgan ekonomistleri, müşterilerine gönderdikleri araştırma notunda, "Politika faizinin 22 Haziran toplantısında veya belki de daha önce mevcut yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 25'e yükseltilmesi ve bununla birlikte ihtiyaç olması halinde daha küçük artışların yapılabileceğine işaret eden bir yönlendirme metni yayımlanması olasılıklar dahilinde. Yüzde 30 olan yıl sonu politika faizi tahminimizde değişikliğe gitmiyoruz" ifadelerine yer verdi.

Bakan Şimşek operasyona Merkez’den başladı

 

Mehmet Şimşek, Gaye Erkan ile görüştü

 

Kavcıoğlu TCMB Başkanlığı'nı Gaye Erkan'a devrediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (26)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • DOĞRU09 Haziran 2023 13:59

    ülke iflas edeli iki sene oldu ,cenazeyi kaldırmaya gelmiştir...

  • kamileoynakbaş09 Haziran 2023 11:44

    yorumlara bakıyorum hala mehmet beyden medet umanlar var galiba.tuik rakamlarının arkasına sığınıp kurtardım ben kurtardım diyecekde piyasalar dikkate almıyor.birde merz başkanı değişikliği ne oldu borsaya bakın algı orada ayna orda .negatif algı devam ediyor .çok umutlamayın ve altına devam deiyoruz biz .

  • Mucise Reis : )09 Haziran 2023 09:17

    şimdi diyorlarki başkanrealist olabilir... bu durumda faizler artar... Tamam faizler arttı diyelim :D ne olacak. senin akıt TL para getirin, faiz kacancında artacak... şimdi bakalım zaten bankaya vadeli hesap açınca %38 faizler var :D ... biz neden düşürdük faizi banakaya apra yatmasın, parayatarsa bankaya getirisi %10 olsun insanlar piyasaya girip üretim yapsın, :D ne oldu ? banka faizleri %38 oldu peki neden ??? dolar yukselıyor,  kur k orumalı hesaplara ilgi oldunca, bankalarda kendi kaynakları için dolar yasak ya :D gittiler tl toplamaya faizleri arttırdılar... eee nas dedik düşürdük ama pıyasa faizcilerle doldu :D faiz lobileri oldu herkes. alın teri döken ücretli bu yüpü sırtlandı, şimdi faizler yükselse ne olacak ? zaten reel faiz getiri yüksek deil mi ? %38 git bankaya ne diye fizler indirildi ? dolar gene 23 tl ? saçma sapan işler. ÜRETMEDEN ÇÖZÜLMEZ...

  • TAMYOBAZSEMİH09 Haziran 2023 11:41

    arkadaşlar yeni atanan 2 kişi ne yazıkki şimdiye kadar hayal kırıklığı.sn.şimşek tuik açıklamasına müdahale etmeliydi .etmedi tüm güveni sarstı ilk günden piyasalara ben tuikçiyim dedi. nebatinin syuçu neydi.diğer merkeze atanan eğer piyasa yapıcılar olumlu görseydi bugün bora % 3 artardı en az.piyasa yapıcılar bizlewrin bilmedği bir çok dataya sahip demekki bu 2 kişi sadece gaz.oda yanlış gaz.piyasalar olumlu algılamadı.

  • baran09 Haziran 2023 09:34

    Yahu şu dangalak bir şeyden anlıyormuş gibi  sallıyor ya tam kırık aslında!   Her zaman ki gibi araya sırıtma işaretleri koyuyor.  Akıllı desinler diye!  Bunamaya başlamış galiba.  Ergen bunaması bir çeşit.  İpe sapa gelmez oradan buradan çaldığı sözleri  uzman edası ile sallıyor.. Sana söz İstanbul u da kaybedeceksinizç

  • baran09 Haziran 2023 08:51

    Nas var nas de. Faiz sebep enflasyon sonuç de. Dövizi ve enflasyonu patlat. Hazineyi kurut. Sonrada koskoca ülkeyi inat uğruna duvara toslat. Çıkar yol bulamayınca Londra Bankerlerinin adamları olan yerli ve milli ABD ve ingiliz vatandaşlarına ülkeyi teslim et. Ha unutmadan bunların ölümüne ortağı bizim çakma milliyetçi ihtiyar kurt Bahçeliyi ortalıkta gören var mı?

  • xyz09 Haziran 2023 09:34

    Benden daha cahili yok burada  Öyle öküzüm ki pkk ypg fetoş ile işbirliği yapabların kuyruğuna yapışır Atatürkçülüğü de Müslümanlığı da kimseye bırakmam atmadığı iftira olmaz yine de ben en akıllıyım derim. Tam bir karaktersizim.  Herkeisn niki üzeriden yorum atıp insanları kandırmaya çalışacak kadar da sersemim.  

  • borsacı09 Haziran 2023 08:24

    giden merkez bankası başkanınada ALLAH seni bildigi yapsın TL bu kadar degersiz hale getiren en başarısız merkez bankası başkanı olarak size dünya kupası verilmeliydi.kur koruma icat edip dövizi koruyup TL batırdın geri .

  • reis 09 Haziran 2023 08:15

    Buraya süpermen gelsede değişmez boks maçı var hakem diyor ki sen ellerini arkana bağla öyle maça çık 

  • AHMET ÖZBILEN09 Haziran 2023 08:10

    IHA mız var, SIHA mız, Kızılelmamız var, TCG Anadolu muz var masalları ile seçim bitti. Ekonominin ve Merkez Bankasının başına getirilecek yerli ve milli kafası çalışan Cumhur ittifakına oy veren yirmiyedi milyon seçmen arasından iki kişi yok. Londra Bankerlerine teslim olan koca bir Türkiye manzarası. Eğri cetvelden doĝru çizgi çıkmaz. Müsriflik, işraf ve şatafat had safhada olan yerde hazinede tam takır olur. Oh oh ohhhh bu millete az bile. inşallah bir bardak çaya muhtaç olursunuz Cumhur seçmeni.

  • vatandaş09 Haziran 2023 08:54

    çay da içemeyecekler. yüzde 43 zam gelmiş. haberleri var mı o ayrı mesele

  • kaportacı salim usta sanayiden09 Haziran 2023 07:47

    yasasınnnnnn borsa hedef önümüzdeki hafta 6 bin.sonra 20 bin .hurrraaaaaaa hoppaaaaa lalaaaa .hahuhuhahahau yasasınnnn hurraralaaaaa goşşunnnnn gardaşlarımmmmm gelinnnnn borsayaaaa gılları sonra boyatırsınızz hauhauhauhauhauh 

  • borsacı09 Haziran 2023 07:47

    sayın başkanım hoş geldiniz sizden tek arzumuz kur korumayı bir an önce iptal edip TL koruma kurulu kurmanızı istirham ediyorum.bu kur koruma TL düşmanı dış güçlerin bir oyunu olarak görüyorum tek arzumuz TL nin itibarı yükselsin.

  • Mucise Reis : )09 Haziran 2023 07:42

    Başı açık. Emin değilim. Doğru mu, Yanlış mı, Başı örtülü birini bekliyordum ben... Bir kadın nasıl liderlik etsin, nasıl bir öncü olsun.  bilemedim. :D

  • xyz09 Haziran 2023 09:35

    Senin  ....çın aöık lan geri zekalı!

  • Yorum09 Haziran 2023 07:30

    Ülke battı siz hala oynayın diyecek söz bulamıyorum size

  • Kaçan Grup 09 Haziran 2023 07:25

    geliyor gelmekte olan

  • Naim 09 Haziran 2023 07:23

    Şimdi sıra spk başkanında, yatırımcıyı koruyucu bir spk olmazsa bu millet dolar ada altın a da gider borsası güvenli olmayan ülkeye de yatırım gelmez.

  • Grf09 Haziran 2023 05:53

    Tahrip etneye çalıştıkları boğaziçiliye muhtaç oldular.. öğretim kadrolarını değiştşrne operasyonları hep. Universitelerde akademik lşyakat bşttş tamamen Öğretim kadrolarını değiştiripsadece maaş alan yandaşlara kadro açma sadece

  • E.g.09 Haziran 2023 04:53

    GECELİK FAİZLER HAFTALIK FAİZE DÖNÜŞMELİ

  • Hayri09 Haziran 2023 04:13

    Dis mihraklar ekonomiye el koydu

  • Lale09 Haziran 2023 03:53

    Ceoluk yaptigi bankanin battigini niye yazmadiniz? Kadin banka batinca gorevden ayrildi

  • xyz09 Haziran 2023 19:01

    Zaten fesat olduğun belliydi..  

  • Lale09 Haziran 2023 12:57

    Almanlarin turkiyeyi kiskandigi gibi banka batiran ceonun merkez bankasi baskank olmasini kiskandim

  • xyz09 Haziran 2023 09:36

    Kıskandın galiba!

  • Pala09 Haziran 2023 03:16

    Faizin kac olacagini yurtdisindanki bankalardan ogreniyoruz artik. Resmen manda ve himaye