E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemLibya'daki selde ölü sayısı 6 bini aştı---

Libya'daki selde ölü sayısı 6 bini aştı

Libya'daki selde ölü sayısı 6 bini aştı
13 Eylül 2023 - 13:52 borsagundem.com

Libya Ulusal Birlik Hükümeti sel felaketinde 6 bin kişinin öldüğünü, binlerce kişinin de kayıp olduğunu açıkladı. BM Uluslararası Göç Örgütü ise Derne kentinde 30 bin kişinin yerinden olduğunu bildirdi.


Hükümete bağlı Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Saadettin Abdulvekil, sel felaketiyle ilgili bilgi verdi.

Bu sabah itibarıyla ölü sayısının 6 bini aştığını, binlerce kişinin de kayıp olduğunu ifade eden Abdulvekil, rakamın selden etkilenen tüm bölgeler için verildiğini, en çok kaybın Derne kentinde kaydedildiğini aktardı.

Abdulvekil, selden etkilenen bölgelerdeki devlet hastanelerinin neredeyse atıl durumda olduğunu, 10 hastaneyi çalışır duruma getirmek için çaba sarf ettiklerini belirtti.

BM: Derne'de 30 bin kişi yerinden oldu

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Libya temsilciliği de sel felaketine ilişkin rapor yayımladı.

Buna göre, Daniel kasırgasından en çok Derne etkilenirken, burada yaşanan sel nedeniyle en 30 bin kişi yerinden oldu.

Beyda'da 3 bin, Bingazi'de 2 bin 85 ve El-Mehili​​​​​​​ kentinde ise 1000 kişinin seller nedeniyle yerinden olduğu belirlendi.

Derne'de yaşanan yıkım nedeniyle yollar kapanırken, bu durum insani yardımları da engelliyor.

Menfi'den "sel felaketinin siyasi malzeme yapılmaması" çağrısı

Öte yandan, Libya Başkanlık Konseyi Basın Ofisi'nden paylaşılan videoda açıklamalarda bulunan Konsey Başkanı Muhammed el-Menfi Menfi, "Siyasi liderlere ve kurumların yöneticilerine sel felaketinin siyasi malzeme yapılmaması çağrısında bulunuyorum." dedi.

Sel felaketinin siyasi malzeme yapılmasının "felaketle mücadele çabalarını olumsuz etkileyeceğini" vurgulayan Menfi, "Kardeşlerimizin acısını dindirmek için bu zorlukların üstesinden beraber gelmek, tek yumruk ve tek yürek olmak zorundayız. Bu tür sıkıntılar ve felaketler, bize her zaman dayanışma ve işbirliğinin önemini hatırlatıyor." diye konuştu.

Libya'daki sel felaketi

Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel" fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu.

Libya resmi ajansı LANA, en son Derne şehrinde selde ölenlerin sayısının 5 bin 300'e çıktığını, binlerce kişinin de kayıp olduğunu duyurmuştu.

Libya Kızılayı Sözcüsü Tevfik Şükri, sel felaketi nedeniyle yerinden olan aile sayısını 20 bin olarak tahmin ettiklerini kaydetmişti.

Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel felaketi nedeniyle 11 Eylül'de ülke genelinde 3 günlük yas ilan etmiş, Libya Başkanlık Konseyi de kardeş ülkelere ve uluslararası kurumlara sel felaketinden zarar gören bölgeler için yardım çağrısında bulunmuştu.

Ülkenin doğu bölgelerindeki yağış miktarının 40 yıldan uzun süredir kaydedilen en yüksek miktar olduğu ifade edilmişti.

Libya'da sel felaketi: Ölü sayısı 5 bini aştı

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, Libya halkının yanındadır

 

Libya, uluslararası yardım çağrısı yaptı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)