E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıLarry Summers: Yuan, ABD Doları için bir tehdit değil---

Larry Summers: Yuan, ABD Doları için bir tehdit değil

Larry Summers: Yuan, ABD Doları için bir tehdit değil
25 Nisan 2023 - 15:05 borsagundem.com

ABD Eski Hazine Bakanı Larry Summers, yuanın ABD Doları için bir tehdit olmadığı görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin Yuanı’nın ABD Doları’nın tahtını salladığı fikri son zamanlarda çokça dillendiriliyor. Dünya ekonomisi ve siyasetinin yeni bir kırılmanın eşiğinde olduğu fikri de bu öngörünün kanıtlarından biri olarak öne sürülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Eski Hazine Bakanı Larry Summers ise bunun mümkün olmadığını söylüyor ve ekliyor: “Çin öngörülebilir olmaktan uzak.”

Yuan, dolar için bir tehdit değil

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, ABD Eski Hazine Bakanı Larry Summers, Çin'in öngörülebilir veya güvenilir bir pazar olmaması nedeniyle ‘yuan’ın ABD Doları için bir tehdit olmadığını söylüyor.

Summers, Çin Yuanı’nın ABD Doları için bir tehdit olduğu görüşüne sahip kişilerin, siyasi istikrar veya nesnel bir sistem araması halinde, yuan cinsinden büyük miktarda varlığa sahip olacağından şüphe duyduğunun altını çiziyor.

Summers, “Şu anda Çin'de gördüğümüze benzer şekilde büyük bir sermayeyi ülke dışına çıkarmaya yönelik güçlü bir arzunun olduğu bir başka ülke hiçbir zaman olmadı. Ancak unutmayalım ki bu ülke, kontrollerle engellenmiş bir ülke. Çin gerçekten de insanların büyük ölçekte rezerv tutmak istedikleri bir yer mi olacak? Sanmıyorum” şeklinde konuşuyor.

İstisnai koşullar

Summers’ın görüşü, doların küresel hakimiyetinin muhtemelen tartışmasız kalacağını söyleyen diğer piyasa yorumcularının görüşlerini yansıtıyor. Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman da, ABD finans piyasalarının açık ve şeffaf olması, piyasaların ABD hukuk sistemi tarafından güvence altında olması, aynı zamanda doların piyasalarda üstlendiği görev nedeniyle doğal bir koruma altında olması gibi nedenlerle bir başka para biriminin doların küresel piyasalardaki yerini alması için ‘istisnai koşullar' gerekeceğinin altını çizmişti.

Ekonomistler, Çin'in sermaye kontrollerinin, yuanı dolar gibi daha likit para birimlerine göre daha az değerli hale getirmesi nedeniyle, insanları ellerinde yuan tutmaktan caydırabileceğini söylüyor.

Summers, mevcut borç tavanı krizi göz önüne alındığında, doların değerine yönelik tehditlerin hâlâ geçerli olduğunu belirtiyor. Kongre hala ulusal borç limitinin yükseltilip yükseltilmeyeceği konusunda tartışıyor ve bir anlaşmaya varılmazsa ABD bu yaz temerrüde düşebilir.

Summers, “Dolar hakim statüsünü kaybederse, bunun nedeni ABD'nin artık dünyada saygın ve güçlü bir ülke olmaması olacaktır. Bu da muhtemelen bir dizi savunulamaz borç biriktirmiş olmamızdan kaynaklanacaktır. Böylesi bir senaryoda da, dolar için endişe etmeye sıra gelmeyebilir” şeklinde konuşuyor.

Yuan Rusya'da doları solladı

 

Yuan ile yapılan uluslararası ödemelerde artış

 

Dev bankalardan Çin yuanı tahmini

 

Dolardaki düşüş beklentilerinin 4 sebebi

 

Dolar hegemonyası için yolun sonu mu geliyor?

 

Yatırımcılar yanıtladı: Dolarda neden düşüş bekleniyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)