E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiLarry Summers: Fed gereğinden fazla iyimser---

Larry Summers: Fed gereğinden fazla iyimser

Larry Summers: Fed gereğinden fazla iyimser
22 Eylül 2023 - 14:31 borsagundem.com

ABD eski Hazine Bakanı Larry Summers, Fed’in hızlı enflasyon ve zayıf büyümeden kaynaklı sürprizlerle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de merakla beklenen Fed’in faiz kararının yankıları sürüyor. Faizleri sabit bırakan Fed’e bir tepki de ABD eski Hazine Bakanı Larry Summers’tan geldi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Summers, Fed’in yavaşlayan büyüme ve hızlı enflasyondan kaynaklanması olası sürprizleri hafife aldığı görüşünde.

Zayıf büyüme ve hızlı enflasyon

Fortune’dan Christopher Anstey’nin haberine göre, eski Hazine Bakanı Lawrence Summers, Fed politika yapıcılarının son ekonomik tahminleri konusunda fazla iyimser olduklarını söyleyerek, hem daha hızlı enflasyon hem de beklediklerinden daha zayıf bir büyüme karşısında şaşırma riskiyle karşı karşıya oldukları konusunda uyarıda bulunuyor. Summers, “Fed oldukça fazla iyimser. Ya yüksek enflasyon tarafında ya da zayıf büyüme tarafında şaşıracaklar ya da muhtemelen her ikisi de stagflasyonist bir dinamik içinde gerçekleşecek” diyor.

Fed politika yapıcıları Çarşamba günü yaptıkları son tahminlerde bu yıl ve gelecek yıl için ekonomik büyümeye ilişkin tahminlerini yükseltti. Ayrıca bu yıl için gıda ve enerji maliyetlerini hariç tutan çekirdek enflasyon tahminlerini de düşürdü ve 2024 sonu itibarıyla çekirdek enflasyonu yüzde 2,6 olarak öngördü. Bu da yüzde 2 hedefinden pek de uzak bir seviye değil.

Fed Başkanı Jerome Powell basın toplantısında yumuşak bir inişin temel beklentisi olmadığını ancak bu ihtimali engellemek istemeyeceğini söyledi. Ayrıca politika yapıcıların ortalama tahminlerinin önemini de küçümsedi. Powell, Çarşamba günü faiz oranlarını sabit tuttuktan sonra Fed'in ileriye doğru ‘dikkatli bir şekilde ilerleyeceğini’ söyledi.

İyimser havaya Fed de kapıldı

Aynı zamanda Harvard Üniversitesi profesörü de olan Summers, Powell'ı ‘ileriye yönelik rehberlik’ten vazgeçtiği ve veriler ve görünümler geliştikçe bunlara esnek bir şekilde yanıt vermeye hazır olduğu için alkışladı. Yine de Fed'in yaklaşmakta olan hamlelerini duyurmaktan 'çok yavaş’ da olsa uzaklaştığını belirtti.

Fed yetkilileri, güncellenmiş tahminlerinde yıl sonuna kadar bir faiz artırımı daha yapılacağını ve 2024'te iki faiz indiriminin görüleceğini belirtti. Summers, “Muhtemelen faiz oranlarını şu anda tahmin ettiklerinden daha fazla yukarı taşımaya ihtiyaç duyma riski var ancak risk büyük ölçüde iki taraflıdır” şeklinde görüş belirtti.

Ekonomistler, ekonomik büyümedeki direncin yanı sıra fiyat ve ücret artışlarının da yavaşlaması nedeniyle, ABD'de resesyona girme yönündeki çağrılarını aylardır erteliyor veya geri çekiyor. Goldman Sachs, bu ayın başında artık yüzde 15'lik bir gerileme ihtimali gördüğünü söyledi. Summers ise, “İnsanlar şu anda biraz fazla iyimser ve bence Fed de bu iyimserliğe kapılmış durumda. Tahminleri olduğundan düşük yapmak ve aşırı performans göstermek iyi bir fikir” dedi.

Bir dizi risk

Eski Hazine Bakanı, ekonominin karşı karşıya olduğu bir dizi riski de sıraladı. Bunlar; Birleşik Otomotiv İşçileri sendikasının otomobil üreticilerine karşı grevi, öğrenim kredisi muhasebesi düzeltildikten sonra gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 8'ine yaklaşan olası bir mali açık, artmaya hazır olan sağlık sigortası maliyetlerinin enflasyona baskı yapması, kredi gecikmelerindeki artış nedeniyle İşçi Bayramı'ndan bu yana tüketici harcamalarının yavaşladığına dair işaretler, kurumsal krediler ve tahvillerin yenilenmesi nedeniyle borçlanma maliyetlerinin yeniden ayarlanmasının daha yüksek olması.

Summers, otomotiv ve diğer endüstrilerde önemli tazminat kazanımları sağlamak için organize emeğin geçtiğimiz yıl boyunca yaptığı baskının önemini de vurguladı. Summers, “Son birkaç on yılda ekonomide olup bitenlerin çoğu, iş gücündeki değişikliklerle açıklanabilir” dedi. Summers ayrıca, dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan 1981'de daha yüksek ücretler için grev yapan hava trafik kontrolörlerini kovduğunda bunun işçilerle işverenler arasındaki etkileşimin psikolojisi üzerinde ‘çok büyük bir etkisi’ olduğunu da hatırlattı.

Summers, “Yakın zamanda geniş anlamda ses getiren işçi çatışmaları ve büyük bir ücret artışı çözümü potansiyeli göz önüne alındığında, bu, pek çok yerdeki birçok işçiye oldukça büyük fikirler verecek” dedi.

Summers, “Bu gibi çeşitli sendikal gelişmelerin, ekonominin işleyişi üzerinde uzun bir süre etki yaratacak önemli bir değişikliği temsil etme olasılığına işaret ettiğinin farkında olmamız gerekiyor. Bu sonucu doğrudan tahmin edilemeyecek bir sürecin başlangıcı. Bu aynı zamanda, iş gücü baskısının ‘enflasyonla ilgili sorunları karmaşıklaştıran’ bir ücret baskısı kaynağı olabilir” şeklinde konuştu.

Morgan Stanley: Fed işini şu an için bitirdi

 

Morgan Stanley: Hisse senetlerinde kırılganlık artıyor

 

Larry Summers: Yumuşak iniş ihtimali düşük, hisse senetleri risk altında

 

Piyasalarda resesyon endişesi artıyor

 

Ed Yardeni: Resesyon olasılığı yükseliyor

 

Fed’de iç tartışma: Nötr faiz oranı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)