E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiLarry Summers: ABD bütçe açığı giderek büyüyen bir sorun---

Larry Summers: ABD bütçe açığı giderek büyüyen bir sorun

Larry Summers: ABD bütçe açığı giderek büyüyen bir sorun
01 Kasım 2023 - 12:21 borsagundem.com

ABD eski Hazine Bakanı Larry Summers, ABD bütçe açığının giderek daha ciddi bir sorun haline gelmeye başladığının altını çiziyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de bir süredir devam eden ancak son zamanlarda durulan bütçe açığı sorunu, eski Hazine Bakanı Larry Summers’ın uyarısına konu oluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Summers, mevcut federal bütçe açığının ekonomi için ABD tarihinde daha önce olduğundan daha büyük bir zorluk oluşturduğuna inandığını ifade ediyor.

Bütçe açığı ve vergi yasaları

MarketWatch’tan Chris Matthews’un haberine göre, Summers, Demokrat Parti bağlantılı bir düşünce kuruluşu olan Center for American Progress tarafından düzenlenen bir etkinlikte, sadece 2023 yılında 1,7 trilyon dolara ulaşan ABD bütçe açığının ‘muhtemelen her zamankinden daha ciddi bir sorun olduğunu’ belirtti. Summers, bütçe açığı bu kadar yüksek kaldığında önemi artan bir konu olan vergi yasalarının, ABD Gelirler İdaresi (Internal Revenue Service - IRS) tarafından uygulanması konusunu tartıştı.

Bütçe açığı yalnızca mutlak anlamda değil, aynı zamanda ABD ekonomisinin büyüklüğüne göre de büyük seyrediyor. Yönetim ve Bütçe Ofisi (Office of Management and Budget) verilerine göre, 2023 yılı açığı, GSYH'nın yüzde 5,3'ü seviyesinde gerçekleşti. Bu, son 40 yılda görülen ortalama yüzde 3,8 seviyesindeki açığın oldukça üzerinde bir rakam olarak öne çıkıyor.

Summers, mevcut durumu, eski Başkan Clinton'ın 1990'ların başında, Summers'ın Hazine Bakanı olarak görev yaptığı ve yönetimin vergi artışları ve harcama kesintileriyle bütçe açığını kapatmak için bir anlaşmaya vardığı ve Başkan Obama'nın ilk döneminde karşı karşıya kaldığı durumla olumsuz bir şekilde karşılaştırıyor. Summers, vergi artışları ve Sosyal Güvenlik, Medicare ve Medicaid reformlarının bir kombinasyonu yoluyla bütçe açığının azaltılmaya çalışıldığını hatırlatıyor.

Vergi toplanması şart

Summers, “Bana öyle geliyor ki, harcamalarda acı verici kesintilere gitmeden, yasa kapsamında herhangi birinin vergilerini artırmadan önce, borçlu olduğumuz vergileri toplamamız gerekiyor. IRS’nin yaptığı işi güçlendirerek daha fazla vergi geliri elde edebileceğimize dair çok güçlü kanıtlar görüyorum” diyor.

Summers, geçen yıl bütçe açığını azaltan ve kısmen IRS uygulama bütçesindeki artışlarla birlikte temiz enerjiye yönelik yeni yatırımların maliyetini karşılayan Enflasyon Azaltma Yasası'nın (Inflation Reduction Act) kabul edilmesini de desteklediğini ifade ediyor.

2022 Enflasyonu Azaltma Yasası, 10 yıl içinde 80 milyar dolarlık yeni IRS finansmanı sağladı. Kongre Bütçe Ofisi, bunun aynı süre içinde gelirleri yaklaşık 200 milyar dolar artıracağını tahmin ediyor.

İsrail’e askeri yardım, vergi toplama kabiliyetini zedeler

Summer'ın açıklamaları, Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi'nin IRS finansmanında 14,3 milyar dolarlık kesinti yapılması ve bu paranın İsrail'e askeri yardım için kullanılması çağrısında bulunan önerisinin ardından geliyor.

Tarafsız bütçe izleme grubu Sorumlu Federal Bütçe Komitesi'nin (Committee for a Responsible Federal Budget) kıdemli politika direktörü Marc Goldwein, planın federal bütçe açığına yaklaşık 30 milyar dolar ekleyeceğini, çünkü IRS'deki söz konusu kesintilerin vergi toplama kabiliyetini zedeleyeceğini söylüyor.

ABD'de bütçe açığı geçen yıla göre yüzde 23 arttı

 

Biden: Kongre'ye acil bütçe talebinde bulunacağım

 

ABD ekonomisi iki savaşı birden kaldırabilir mi?

 

ABD 33 trilyon dolarlık borç batağından çıkamayabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)