E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKüresel piyasalarda heyecan dorukta: FED ne yapacak?---

Küresel piyasalarda heyecan dorukta: FED ne yapacak?

Küresel piyasalarda heyecan dorukta: FED ne yapacak?
20 Eylül 2023 - 15:06 borsagundem.com

FED toplantısının sonuçlarının açıklanmasına saatler kaldı. Politika faizlerinin sabit tutulacağı neredeyse kesin olsa da FED’in ekonomiye dair beklentileri yatırımcılar için kritik önem arz ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) Türkiye saatiyle 21.00’da para politikası kararlarını açıklayacak. Ancak çoğunlukla olduğu gibi yatırımcıların asıl odaklandığı konu FED’in kararından çok gelecekte ne yapacağıyla ilişkili olacak.

Piyasa beklentilerine göre FED’in politika faizlerini yükseltme şansı neredeyse yok. CME Group verilerine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar FED’in faizleri yükselteceği senaryoya %1 ihtimal veriyor.

Ancak para politikası toplantısı sadece faiz kararını değil. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED’in mali çeyreğe ilişkin yorumlarını ve kritik göstergelere ilişkin beklentilerini de açıklayacak. FED’in projeksiyonlarını açıklayacağı göstergeler arasında faiz oranları, gayrisafi yurtiçi hasıla, enflasyon ve işsizlik verileri de bulunuyor. Piyasalardaki gerilimin asıl sebebi de bu

CNBC’nin haberinde FED toplantısına ilişkin tüm piyasa beklentileri ayrıntılarıyla irdeleniyor:

Politika faizleri

FED’in politika faizlerini bugün sonuçlanacak toplantı içerisinde değiştirmesi beklenmiyor. ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın da beklentiler tek bir yönde çok fazla güçlüyken piyasaları zorlayacak bir kararın almaktan hoşlanmadığı biliniyor. ABD’de gecelik faiz oranları 21. yüzyılın başlarından bu yana en yüksek seviye olan %5,25-%5,5 aralığında. Beklentilerse bu oranların sabit tutulacağı yönünde.

Diğer taraftan FED yöneticilerinin, piyasaların merkez bankasının faiz politikasına ilişkin varsayımlarda bulunmaması gerektiğini vurgulayacağı da öngörülüyor.

Alan Greenspan’in başkan olduğu dönemde FED’in başkan yardımcılığını yürüten Roger Ferguson konuyla ilgili hafta içerisinde FED’in faiz politikasına ilişkin, “Bu noktada bir duraklama olması muhtemeldir. Ancak kasım ayı toplantısının onların deyimiyle canlı bir toplantı gerçekleşmesi olasılığı yüksektir. ‘Artık görevimizi tamamladık’ diyebilmek için hazır olduklarını düşünmüyorum” açıklamasında bulundu.

Ferguson, “Bu, FED’in çok temkinli bir şekilde ilerlemesi gerektiği zamanlardayız. Hiçbir şekilde tamamen görevlerini tamamladıklarını söylememeliler. Zira henüz gerçekten bilebildiklerini sanmıyorum ve gerekirse bir faiz artışı daha yapabilme esnekliğine sahip olmak istediklerini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

 

Noktasal grafikler

FED’in niyetlerini iletebilmesinin bir yolu da noktasal grafiklerdir. Söz konusu göstergede FED üyeleri bireysel olarak gelecekteki faiz oranları için beklentilerini anonim bir şekilde ızgara biçimindeki bir grafikle paylaşır.

Piyasalar FED yetkililerinin öngörülerini anlamak için grafikte yer alan noktalardaki ince değişimleri gözlemleyecektir.

PNC Financial Services Baş Ekonomisti Gus Faucher, “Daha yüksek faizlere yönelik bu önyargıyı benzer seviyede tutacaklarını düşünüyorum. Göstergeler, enflasyon bekledikleri gibi yavaşlamazsa veya işgücü piyasasının aşırı sıkı kaldığı görülmeye başlanırsa faiz başlarsa faiz oranlarını daha da yükseltmeye istekli olduklarına işaret edecek” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcıların odaklandığı bir diğer önemli nokta da FED’in uzun vadeli medyan noktasal grafikleri. Söz konusu projeksiyonlar FED’in 2026 sonrasına ilişkin öngörülerini paylaşacak. Haziran ayı toplantısında medyan beklentiler enflasyonun %2,5 olacağını gösteriyordu.

RSM Baş Ekonomiti Joseph Brusuelas yukarı yönde çeyrek puanlık bir kayma olması halinde bile FED’in %2 olan enflasyon hedefinin üzerinde kalınmasına izin verileceğini, piyasalarda da muhtemelen çalkantılı bir hava yaratılacağı uyarısında bulundu.

Brusuelas, “Müşterilerimizi yükseleceğini düşündüğümüz enflasyon hedeflerine hazırlamak için zemin kuruyoruz” dedi.

 

Ekonomi projeksiyonları özeti (SEP)

FED her çeyrekte faiz oranları enflasyon, gayrisafi yurtiçi hasıla ve işsizlik verileri için öngörülerini paylaştığı SEP raporunu yeniler. CNBC haberine göre SEP merkez bankasının izini sürdüğü ekmek kırıntıları olarak da tanımlanabilir. Ancak bu rota ne yazık ki her zaman istenen yöne gitmez.

FED yönetimi özellikle son birkaç yılda enflasyon ve büyüme rakamlarını yanlış okuduğu için tahminlerinde de başarıya ulaşamadı. Bu da piyasaları dengeden uzaklaştıran bazı politika değişikliklerine sebep oldu.

Raporun bugün yayınlanacak güncellemesinde piyasalar büyük ölçüde FED’in yıl sonu GSYİH büyümesinde haziran ayı raporuna göre iyileşme görmesini bekliyor. Tahminlere göre enflasyon ve işsizlik rakamlarına düşüş beklentiler de artacak.

Morgan Stanley ABD Baş Ekonomisti Ellen Zentner, “FED büyüme tahminlerini neredeyse iki katına çıkarmak zorunda kalacak” dedi.

FOMC açıklaması

SEP ve noktasal grafikler ekonomistlerin en çok dikkat edeceği veriler olsa da toplantı sonrasındaki açıklamalardaki potansiyel değişiklikler de dikkatle takip edilecek.

Zentner FED’in politika karakteristiğinin yanı sıra ekonomiye bakışının da bir nebze değişebileceğini öne sürüyor. Temmuz ayında kullanılan ifadelere göre açıklamalarda bir düzenleme yapılabilir.

Baş ekonomist ABD Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) açıklamasında gelecek faiz artışlarına dair “ilave” kelimesinin kaldırılabileceğini ve bu sinyalin daha fazla faiz artışına ihtiyaç duyulmayacağı anlamına gelebileceğini söyledi.

Zenther’a göre açıklamada değişebilecek kelimeler arasında Komite’nin enflasyon konusunda “yüksek derecede endişeli” ifadesinin de yer alabileceğini belirtti. Baş ekonomiste göre son göstergelerin ardından FED yetkilileri “yüksek derecede” kavramını kullanmayabilir. Bu da FED’in enflasyon konusunda daha az endişeli olduğunu gösterebilir.

Baş ekonomist, “Bunlar hafife alınmaması gereken küçük ince ayarlar ve faiz artışı döngüsünü durdurmaya yönelik bebek adımları olacaktır” dedi.

Basın toplantısı

FED Başkanı Jerome Powell’ın yaklaşık 45 dakika süren basın toplantısında gazetecilerin sorularına vereceği yanıtlar da piyasalar için oldukça önemli. Powell basın toplantılarını FOMC’nin halihazırda aldığı kararları güçlendirmek için kullanıyor. Ancak FED Başkanı bazen belgelerde açıklanana göre biraz daha farklı bir görüşe sahip olabiliyor. Bu da öngörülemeyen ve piyasaları harekete geçirebilecek gelişmelere sebep olabilir.

Piyasalar, FED’in faiz artırım döngüsünü bitirdiğini ve kasım ayındaki toplantıda faiz artışı ihtimalinin sadece %30 olduğunu iddia ediyor. Eğer FED Başkanı bu beklentilere yönelik bir açıklama yaparsa, bu piyasalar için anlamlı olacaktır.

Ancak Zentner, merkez bankasının piyasa beklentilerine uygun hareket etmesini bekliyor. Baş ekonomist, “FED’in bu noktada görevini tamamladığına inanıyoruz. Sadece bunu henüz onlar da bilmiyorlar” açıklamasında bulundu.

Goldman Sachs: Resesyon yok, kısıtlayıcı Fed politikası devam edecek

 

Fed faiz indirimine ne zaman gidecek? Wall Street’ten 5 farklı senaryo…

 

Altın yatırımcıları Fed’i bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)