E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel değer yatırımcıları gizlice enflasyonu bekliyor---

Küresel değer yatırımcıları gizlice enflasyonu bekliyor

Küresel değer yatırımcıları gizlice enflasyonu bekliyor
02 Mart 2021 - 15:28 borsagundem.com

Küresel enflasyon artışı yatırımcıların büyük bir kısmında endişeye sebep olurken değer hisselerine yatırım yapanlar gizliden gizliye enflasyonun artmasını umuyorlar


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda bazı yatırımcıları gizlice enflasyonun önümüzdeki aylarda daha da yükselmesini umuyor. Marketwatch yazarı Mark Hulbert genel algının aksine altın yatırımcılarının değil değerinin altındaki hisselere yatırım yapanların bu beklentiyi güttüğünü belirtiyor. Zira tarihsel açıdan bakıldığında değer hisseleri enflasyon sırasında altın yatırımlarından çok daha iyi bir koruma özelliği taşıyor.

Değer yatırımcılarının daha yüksek enflasyon umutlarını gizli tutmalarının nedeniyse, yatırımcıların çoğunun daha yüksek enflasyondan korkmaları. Hulbert başkalarının acısından keyif almak doğru görünmediği için değer yatırımcılarının beklentilerini sakladığını ancak enflasyonun hızlanmasıyla birlikte büyüme hisselerine karşı değer hisselerinin yükseliş eğiliminin farkında olduklarını belirtiyor.

On yıl süren bekleyiş

ABD borsalarında değer yatırımcıları şimdilerde özellikle daha umutlu. ABD enflasyonunun on yıl boyunca beklenmedik bir biçimde düşük kalmasının ardından geçtiğimiz haftalarda beklentiler yeniden yükselmeye başladı. ABD Tüketici Fiyat Endeksi'nde son 12 aydaki sadece %1,4'lük bir artışla karşılaştırıldığında, tahvil piyasası şu anda TÜFE'nin önümüzdeki beş yıl içinde yıllık %2,3 oranında yükseleceğini öngörüyor.

Enflasyon değer hisselerinin prim yapması için olumlu bir gösterge. Zira karşılarında bulunan büyüme hisseleri, gelecek yılların bilançolarında değerlemeleriyle orantısız bir kâr payı getirecek türden hisselerdir. Böylece enflasyonun artmasıyla, vadeli bilançolarının bugünkü değeri hızla düşebilir. Değer hisseleri ise aksine, değerlemelerinin nispeten daha büyük bir oranında mevcut bilanço elde etme eğilimdedirler. Bu nedenle, daha yüksek enflasyona karşı nispeten daha dayanıklıdırlar.

Hulbert söz konusu duruma örnek olarak mevcut bilançosu olmayan ve hisse senedi fiyatı tamamen gelecek yılların bilanço potansiyelinin fiyatını gösteren bir biyoteknoloji şirketini gösteriyor. Eğer geçen yıl ekonominin adeta komaya girdiği sırada gerçekleştiği gibi enflasyon düşerse bu teori söz konusu şirketin değer hisselerine göre daha iyi performans göstereceğini öngörüyor. Geçtiğimiz yıl S&P 500’deki biyoteknoloji hisselerinin performansı S&P 500’deki değer hisselerini %57’yle geride bırakmıştı.

95 yıllık tarihi veriler

Borsalardaki bu modelin geçmişi 95 yıl öncesine kadar aynı şekilde gerçekleşiyor. Hulbert 1926’dan bu yana enflasyonda yükseliş gözlemlendiğinde değer hisselerinin büyüme hisselerine karşı zafer elde ettiğini belirtiyor. Ayrıca düşük enflasyon olduğu zamanlarda değer hisselerinin de elde ettiği prim azalıyor.

Hulbert’in araştırmasında yüzde sıfır ile yüzde 2 arasındaki enflasyon rakamlarında değer hisseleri zar zor kazanç elde ederken yüzde 2 ile yüzde 5 arasındaki enflasyonda değer hisseleri neredeyse %8’lik kazanç elde etmeye yaklaşıyor. Yüzde 5’in üzerindeki enflasyonlarda ise değer hisselerinin performansı %12’yi aşıyor. Marketwatch yazarı değer hissesi yatırımcılarının heyecanlanmasına şaşmamak gerektiğini sözlerine ekliyor.

Wall Street rallisinde ‘sat’ sinyalleri güçleniyor

 

Borsalardaki rotasyon ticareti gereğinden fazla hızlı

 

THY’de bilanço sonrası hedefler geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Selami şahin02 Mart 2021 19:02

    Hergangi bir hisseyi alıp bir hafta beklemeleri yeterli olur bistin ky soyduğu bir kumarhane olduğunu anlamaları