E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalardaki yeni tehdit yeşil balon---

Küresel borsalardaki yeni tehdit yeşil balon

Küresel borsalardaki yeni tehdit yeşil balon
22 Şubat 2021 - 18:11 borsagundem.com

İklim değişikliğine odaklanan yatırımlar birçok borsa uzmanı için geleceğin yatırımı olarak gözüküyor. Ancak bu tip yatırımlardaki yığılma yeşil balon piyasası riskini de beraberinde getiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İklim dostu yatırımlara olan coşkunun yükselmesiyle analistler yeşil yatırımlardaki artan likiditenin çevre dostu şirketlerdeki değerlemeleri balon seviyesine çıkardığından endişe ettiklerini belirtiyorlar.

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock'un CEO’su Larry Fink, geçen ay piyasanın sürdürülebilir yatırımlara yönelik yapısal bir değişimden geçtiğini açıklamıştı. Morningstar'ın verilerine göre, çevresel, sosyal ve yönetişim ilkeleriyle bağlantılı küresel fonlar (ESG fonları) geçen yıl yaklaşık 350 milyar dolar yatırım alırken, bu rakam 2019'da 165 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Bu yatırımın yeşil kısmı, tüketici talebindeki büyük bir değişiklikle teşvik edildi. BloombergNEF verileri, şirketlerin, hükümetlerin ve hane halkının 2020'de yenilenebilir enerji ve elektrikli araçlara 500 milyar dolardan fazla harcadığını gösteriyor.

Ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltma taahhüdüyle, ESG meraklıları yeşil yatırımların daha da yükselmesini bekliyor. Ancak Financial Times’ın haberine göre bazı yöneticiler ve analistler sürdürülebilirlik bağlantılı hisse senetlerinin aşırı ısınmaya başladığını düşünüyor. Petrol şirketi Total'in CEO’su yenilenebilir enerji sektöründeki "çılgın" değerlemeler konusunda uyardı.

Borsa araştırmaları şirketi GLJ Research’ün CEO’su Gordon Johnson konuyla ilgili, “Bana kalırsa yüzde yüz bir yeşil balonun içerisindeyiz. Takip ettiğim hemen hemen her güneş enerjisi şirketinin rakamları daha da kötüleşti ve hisseleri üçe katlandı. Bu normal bir durum değil” açıklamasında bulundu.

Bloomberg verilerine göre, 30 şirketin hisse fiyatını takip eden S&P Global Clean Energy Endeksi şirketlerinin toplam değeri son bir yılda neredeyse iki katına çıktı ve şirketler beklenen kârının (PE) 41 katı oranında değerleme sağladı. Buna karşın, ABD'nin en büyük hisse senetleri son bir yılda yaklaşık yüzde 16 arttı ve ileriye dönük kazancın 23 katı değerleniyor.

Morgan Stanley'nin yakın tarihli bir makalesi, "yeşil" hisse senetleri sepetinin PE katlarının 2020'ye göre ortalama 24 puan arttığını ve sektörün emsalleri için bu ortalamanın iki puan olduğunu ortaya koydu.

Baş döndürücü ralliye örnek olabilecek hisselerden biri SunPower. Şubat ayında kazancının bir kısmını bırakmadan önce hisse senedinin fiyatında 2020'nin sonlarında ve 2021'in başlarına kadar olağanüstü yükselişler gözlemlenmişti.

Barclays analisti Moses Sutton, perakende yatırımcıların söz konusu hisse senedine yığıldığını, çünkü bunun enerji geçişiyle bağlantılı tanınmış bir marka olduğunu belirtiyor. Perakende yatırımcılar, SunPower'ın Sunrun ve Tesla gibi güneş paneli pazarındaki daha büyük operatörlere karşı pazar payı kazanmak konusunda zorluk çekeceğini düşünen riskli fonların argümanlarına karşı çıktılar. Sutton, "Bu savaşı kimin kazanacağı sorusu gerçekten harika bir soru" görüşlerine yer verdi.

Açık deniz rüzgar enerjisi pazarının önde gelen oyuncularından biri olan Danimarkalı enerji şirketi Orsted de yükseliş gösteren hisseler arasında. Şirket katı iklim bilincine sahip yatırımcılar için çıtayı yükselten birkaç büyük enerji şirketinden birisi olma özelliği taşıyor. Şirketin bilançosundaki sınırlı artışa rağmen hisse senedi fiyatları ise son üç yıl içerisinde neredeyse üç katına yükseldi.

Credit Suisse Analisti Mark Freshney, "Yaklaşık yedi veya sekiz yıl önce her fonun Apple'a sahip olduğu bir dönem vardı. Orsted alımları da biraz buna benziyor" ifadelerine yer verdi.

Orsted, ABD devletinin açık deniz rüzgar çiftlikleri inşa etme yetkilerini gerekçe göstererek "değer yaratacak yatırım fırsatları" beklemeye devam ettiğini açıkladı.

Bu tür hisse senetleri sürdürülebilir fonlara olan yatırım seli ile destekleniyor. Morningstar'a göre, hisse senedi fonlarında geçen yıl bu segmente 230 milyar dolardan fazla yatırım girişi gerçekleşti. Yeşil yatırımlara odaklanan özel amaçlı halka arz şirketleri (SPAC) de satın alım hedefleriyle piyasayı vurdu.

Oppenheimer Analisti Colin Rusch, "Başlangıçta oldukça iyi performans gösteren sınırlı sayıda [ESG] isim etrafında çok fazla ilgi gördük. Ancak 2019'un ikinci yarısında, iklim değişikliğini azaltmayı gedefleyen şirketlerden yararlanan ve tüm şirketlere bakmaya başlayan son derece geniş bir yatırımcı tabanına şahit olduk” ifadelerine yer veriyor.

Politikacılar da bu talebi beslerken, Joe Biden ABD ekonomisini sıfır karbona ulaştırmak için trilyonlarca yatırım sözü verdi ve Çinli mevkidaşı Xi Jinping ülkenin 2060'a kadar karbon nötr olacağının sözünü verdi.

Analistler, sektör boğalarını yakın vadeli değerlemelerle caydırılmak olasılığının düşük olduğunu belirtiyor. Credit Suisse'den Freshney, rüzgar enerjisi şirketlerini satın alan yatırımcıların sadece mevcut varlıklarına ve yapım aşamasındakilere değer biçmediğini söyledi. Orsted ve sahadaki diğer lider şirketlerin önümüzdeki 30 yıl içinde fosil yakıtlardan uzaklaşma politikalarından yararlanabilecekleri görüşünü benimsiyorlar.

Bununla birlikte Freshney, açık deniz rüzgar çiftliği projelerinin çevresel kaygılar nedeniyle raydan çıkması ve daha büyük enerji şirketlerinin mevcut deniz yatağı haklarını satın alması tehdidi gibi önemli risklerin de göz ardı edebilecekleri konusunda uyarıyor.

 

Wall Street’teki enflasyon endişeleri yersiz mi?

 

Piyasalarda panik yaklaşıyor

 

Küresel borsalarda enflasyon endişesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Deli23 Şubat 2021 09:32

    Yeşil bolon Yüksek fiyattaki arabalarda evlerde bitcoinlerde degilde pecete parası olmayan hisselerdemi

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU22 Şubat 2021 21:07

    bizdede yeşil sermaye milleti bitirdi.mesala bera, rıza ışıklar, galip öztürk.önder tavukcuoğlu.vs.vzs.