E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalardaki karamsarlığın 7 işareti---

Küresel borsalardaki karamsarlığın 7 işareti

Küresel borsalardaki karamsarlığın 7 işareti
20 Ocak 2022 - 13:59 borsagundem.com

2022 yılına olumsuz bir havada başlayan küresel borsalar yıl içerisinde daha sert düşüşlere sahne olabilir. Ünlü borsa yazarı Mark DeCambre borsalara ilişkin teknik göstergelerdeki karamsarlığa dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar çalkantılı bir döneme hazırlanıyor olabilir. ABD borsaları 2022'ye boğa piyasası yatırımcıları için üzücü bir başlangıç yaptı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre bu tablonun en önemli sebepleri olaraksa yükselen enflasyon, ABD Merkez Bankası’nın alışılmışın dışındaki adımları ve pandemi etkisi gösteriliyor.

Ancak MarketWatch yazarı Mark DeCambre’ye göre, piyasaları endişelendiren konu her ne olursa olsun küresel borsa yatırımcılarındaki endişe halinin işaretleri açık bir şekilde görülebiliyor. DeCambre yazısında önümüzdeki sürecin çalkantılı olacağını gösteren 7 işarete dikkat çekti:

Teknoloji hisselerindeki düşüş

Teknoloji odaklı Nasdaq Endeksi bir süredir düşüş trendi gösteriyor. Popüler teknoloji endeksi Çarşamba günü geçtiğimiz Mart ayından bu yana ilk kez düzeltme bölgesine girdi. Endeks 19 Kasım tarihindeki rekor seviyesinden bu yana %10,69 oranında düştü. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere endekslerin bir önceki rekor seviyesinden itibaren yüzde 10 ila yüzde 20 arasında düşmesi düzeltme bölgesinin genel tanımını ifade eder.

Endeks Salı günü kaydettiği düşüşle Nisan 2020'deki performansının altına düşerek 200 günlük ortalamasının altında kalmıştı. 200 günlük ortalamanın altına düşmesi endeksin bu seviyenin altında ne kadar kalabileceği yönündeki endişeleri artırarak iyimser yatırımcılardaki endişelerin de sebebi olabilir.

Bunun da ötesinde Dow Jones Endeksi’nde yer alan büyük teknoloji şirketleri, (Microsoft, Apple, IBM ve Cisco gibi) yıl başından bu yana düşüş kaydetti.

Çip şirketlerinde düşüş

Yarı iletken hisseleri de yıl başından bu yana darbe alan hisse senetleri arasındaydı. Sektörü takip eden popüler borsa yatırım fonu iShares Yarı İletkenler ETF’si (SOXX) bu hafta %7,3 oranında düştü ve bu ayın başından bu yana %8,5 oranında değer kaybetti. Sektör Nasdaq Endeksi’ndeki rakiplerine karşı zayıf performans gösteriyor.

Borsa teknisyeni Mark Newton konuyla ilgili paylaştığı notunda daha geniş teknoloji sektörüne olan talebin sektör fonlarını ‘Kasım 2021’den bu yana düşüşlere zorladığını' belirtiyor. Newton yakın vadede SOXX’ta daha fazla zayıflığın muhtemel göründüğünü ancak yeterince düşüş kaydettikten sonra ETF’de boğa piyasası öngördüğünü belirtiyor.

Küçük hisselerde ölüm haçı

Russell 2000 Endeksi’nin 50 günlük hareketli ortalaması 200 günlük hareketli ortalamasının altına düştü. Borsalarda söz konusu durumun oluşması ‘ölüm haçı’ olarak adlandırıyor. Birçok borsa teknisyeni ise bu işareti kısa vadeli bir geri çekilmenin uzun vadeli bir düşüş trendine dönüşmesi olarak adlandırır.

Düşük sermayeli şirketlere odaklanan Russell 2000 Endeksi, neredeyse teknoloji hisseleri kadar kötü performans kaydederek yıl başından bu yana %8,1 düşüş gösterdi.

Dow Jones istatistiklerine göre Russell 2000 Endeksi, kurulduğu günden bu yana Çarşamba günü de dahil olmak üzere 26 kez ölüm haçına girdi. Endeksin 50 günlük hareket ortalamasının 200 günlük hareketli ortalamanın altında kaldığı ortalama işlem günü sayısı 104 işlem günüdür. Russell 2000 Endeksi, 2020 yılında ölüm haçı altında 103 işlem günü geçirdi.

S&P 500 Endeksi’nin 100 günlük ortalması

S&P 500 Endeksi Çarşamba günü 100 günlük ortalamasının altında kaldı. Endeks Ekim ayından bu yana söz konusu seviyenin altında kapanmadı. 100 günlük ortalamanın altına inmek endeksin 200 günlük ortalamanın altına da inebileceğinin sinyalini veriyor olabilir.

Russell 3000 Endeksi’nde kayıp büyüyor

Newton Çarşamba günkü piyasa notunda Russell 3000 Endeksi’ndeki düşüşün daha da kötüleşmeyi işaret ettiğini belirtti. Borsa teknisyeni endeksin Aralık ayından bu yana düşüş göstererek destek seviyelerini kırdığını, Ekim 2021’deki en düşük seviyeye doğru önünün açıldığını belirtti.

Russell 3000 Endeksi hakkındaki açıklamasında, Newton, “Söz konusu endeks, ABD hisse senetleri için çok geniş tabanlı bir göstergedir. Bu nedenle bu endeks aylık dip seviyelerine çok fazla vurduğunda piyasaların dip noktasına ulaştığını düşünmek zor olmaya devam edecektir. Sonuç olarak fiyatlardaki bu bozulma yeni ve ayı piyasasını gösteren bir teknik gelişmedir. Momentum, herhangi bir seviyede dip noktasını savunmak için yeterince aşırı satılmış değil” dedi.

Korku endeksi

Genellikle yatırımcı endişelerini hesaplamak için genellikle temsili olarak kullanılan borsa volatilitesi göstergesi Cboe Volatilite Endeksi (VIX) 2022’nin şu ana kadarki büyük bir kısmında yükseldi. Uzun vadeli ortalaması 20 olan endeks bir süredir bu seviyenin yukarısında seyrediyor. FactSet verilerine göre Çarşamba günü 23.85'te kapanan VIX, 50 günlük hareketli ortalaması olan 20.24'ün üzerinde işlem görüyor.

Borsanın tepetaklak olma potansiyeli VIX Endeksi’nin seyrine bağlı olabilir. Endeks önümüzdeki 30 günlük dönemde zımni veya beklenen volatiliteyi ölçmek için S&P 500 hisse senetlerindeki opsiyon fiyatlarını kullanır.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre VIX Endeksi borsaların tersi yönünde hareket eder. Endeksteki yükseliş yatırımcıların önümüzdeki ayda borsalarda türbülans göreceğine dair yatırım yapması anlamına gelir.

Alman tahvil getirilerinde artış

Avrupa'nın en yakından izlenen devlet tahvili getirilerinden biri olan 10 yıllık Alman Hazinesi, nam-ı diğer bund, 2019'dan bu yana ilk kez pozitife döndü ve küresel sabit gelir piyasasında daha yüksek bir dalgalanma olduğunu vurguladı.

10 yıllık Alman bund'ında getiriler Çarşamba günü % 0,021'e kadar yükseldi. Aynı gün 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %1,826 oranla, 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %1’in üzerinde işlem gördü.

Piyasalar ABD Merkez Bankası'ndan para politika için agresif bir bakış açısı bekliyor ve bu da küresel piyasalarda dalgalanmalara sebep oluyor.

Alman tahvil getirilerindeki hızlı bir artış borsalar üzerinde baskı oluşturuyor. Bund’lardaki bu tırmanış ABD tahvil getirilerindeki yükseliş rüzgarını güçlendirebilir.

Çöken sektörler

S&P 500 Endeksi’ndeki 11 sektöründen sadece ikisi yıl başından itibaren pozitif bölgede kalabildi. Bu sektörleri %16’nın üzerinde yükselen enerji sektörü ve %0,4 oranında yükselen finans sektörü oluşturuyor. Teknoloji ve gayrimenkul sektörleri ise 2022’nin şu ana kadarki en sert düşüşlerine maruz kalıyor.

Teknoloji hisselerinde fırtına dönemi

 

Yatırımcılar borsalardaki çöküşlerden nasıl korunabilir?

 

Yatırımcıların izlediği 3 metaverse kripto parası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)