E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarYatırımcıların izlediği 3 metaverse kripto parası---

Yatırımcıların izlediği 3 metaverse kripto parası

Yatırımcıların izlediği 3 metaverse kripto parası
19 Ocak 2022 - 12:23 borsagundem.com

Metaverse’ün sunduğu devasa potansiyeller, üç kripto parayı 2021’in başından bu yana yaklaşık %3,500 ila %14,000 yükseltti. Metaverse alanının önümüzdeki 10 yıl içinde 30 trilyon dolara ulaşabileceği tahmin ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Önümüzdeki on yılda iki haneli büyüme gösterebilecek trendlerin sayısı oldukça fazla. Siber güvenlik, cloud (bulut) teknolojisi, kenevir ve tele-sağlık hızla büyüyen trendlerden yalnızca birkaçı. Ancak bugünlerde en popüler trend, metaverse. İnternetin geleceği olduğu düşünülen metaverse, kullanıcıların çevreleriyle ve diğer kullanıcılarla etkileşim kurmasına imkan tanıyacak 3 boyutlu bir dünya. Eğlence faktörünün dışında, metaverse’ün kendi ekosistemini de oluşturması bekleniyor.

Girişim sermayesi şirketi Epyllion CEO’su Matthew Ball’a göre, metaverse önümüzdeki beş ila 10 yıl içinde 10 ila 30 trilyon dolara ulaşabilecek bir fırsat. Bu nedenle birçok yatırımcının gözü de bu alanda. Ancak en büyük soru, metaverse alanında hangi şirketlerin, kurumların ve kişilerin olacağı.  Forbes’un haberine göre dev sosyal medya platformu Facebook, yakın zamanda ismini Meta Platforms olarak değiştirdi ve geçtiğimiz yıl metaverse’le ilişkili 10 milyar dolar yatırım yaptı.

Şirket gelecek yıllarda yatırımlarının miktarını artırmayı planlıyor. Meta aynı zamanda, popüler sanal gerçeklik cihazı markası Oculus’un da ardındaki isim. Şirketin etkileyici nakit akışı da göz önünde bulundurulduğunda, metaverse alanındaki kilit oyunculardan biri olacağı kesin görünüyor. Diğer yandan yatırımcılar merkeziyetsizleştirilmiş bir metaverse’ün oluşumunda rol oynayan bazı kripto paraları da izliyor. İşte yatırımcıların akın ettiği 3 metaverse kripto parası.

1. The Sandbox

Metaverse alanıyla ilişkili dijital paralara yönelik yatırımcı iştahı oldukça yüksek. Sandbox da 2021’in başlangıcından bu yana en yüksek performans gösteren kripto paralardan bir tanesi. Kripto para 14 Ocak’taki verilere göre %13,000’e yaklaşan bir yükseliş gösterdi. Sandbox ve diğer merkeziyetsizleştirilmiş blockchain temelli oyun platformlarını bu kadar çekici kılan ise, platformların geleneksel oyunlardan tamamen farklı olması.

Bilgisayar ya da oyun konsolu temelli oyun geliştiricileri, oyunlarının tüm haklarını elinde bulundururken, Sandbox kullanıcılarının oyun içinde yarattığı her şeyin sahiplik hakkını NFT (non-fungible token) olarak elinde bulundurmasına imkan tanıyor. NFT’ler blockchain üzerinde saklanan bir dijital varlığın sahipliğinin kanıtı olarak görev görüyor. Bu da blockchain temelli oyunları, oyun oynayarak para kazanma platformları haline getiriyor.

Ethereum blockchain’i üzerinde yer alan oynadıkça kazan platformu Sandbox’ın kripto parası ise SAND. Bu kripto para oyun içinde kullanılan ana token ve aynı zamanda oyun içi arsa ve ürün alımında kullanılıyor. SAND token’ları pasif getiri sağlamak amacıyla da biriktirilebiliyor. Getiriler ise SAND token’ları ya da diğer kripto paralar olarak elde edilebiliyor. Sandbox kullanıcılarına oyun içerisinde yarattıkları karakterleri ya da ürünleri paraya çevirme imkanı sunuyor.

Kullanıcılar dijital varlıklarını kiraya verebiliyor, dijital arsalarında oyunlar yaratabiliyor ve diğer kullanıcıların alanlarında oyun oynayarak ödül kazanabiliyor. Dahası, varlıklarını dijital bir mağazada satışa çıkarabiliyor.

2. Decentraland

Yatırımcıların ilgisini çeken bir başka metaverse kripto parası ise Decentraland’in MANA’sı. MANA yatırımcıları 2021 yılının başından bu yana %3,500 kar etti. Ethereum blockchain’i üzerinde yer alan Decentraland’de kullanıcılar dijital arsa sahipliği üzerine kurulu sanal bir dünyada etkileşim kurabiliyor. Platformun ana token’ı MANA olsa da, LAND de Decentraland’de bulunan dijital emlak sahipliğinin kanıtı olan NFT’ler için kullanılıyor.

Oyun kullanıcıları satın aldıkları dijital arsalar üzerinde ‘inşaat’ yapmaya teşvik eden yeni kullanıcı etkileşimleri ve animasyonları dahil edecek şekilde sürekli bir değişim içerisinde. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre Sandbox gibi, Decentraland kullanıcıları da LAND token’larını paraya çevirebiliyor. LAND token’ları MANA fiyatı üzerinden değerlendiriliyor.

Bu modelin çekiciliği ise Decentraland’in yazılım güncellemelerinin akıllı kontratlar aracılığıyla uygulanıyor olması. Bu nedenle bu güncellemeler MANA kullanıcılarının, potansiyel politika değişimleri üzerinde oy hakkı sahibi olmasını sağlıyor. Kısacası kullanıcılar projenin geleceği üzerinde söz sahibi oluyor.

3. Axie Infinity

Metaverse alanında popülerliği artan üçüncü kripto para da Axie Infinity (AXS). Bu yazıda adı geçen üç kripto para arasında 2021 başından bu yana en yüksek performansı gösteren Axie %14,000’e yakın yükseliş gösterdi. Axie Infinity de Ethereum üzerinde inşa edilmiş bir oyun platformu. Ancak oyun Sandbox ve Decentraland’den çok daha farklı bir deneyim sunuyor. Bu oynadıkça kazan oyununda kullanıcılar Axie olarak tanımlanan canavarları topluyor, yetiştiriyor, güncelliyor ve savaşıyor.

Kullanıcıların oyuna girebilmesi için üç Axie’ye ihtiyacı var. Kazanan ise sahip olduğu Axie’leri geliştirmek için kullanabileceği deneyim puanları kazanıyor. Sandbox ve Decentraland’de olduğu gibi, Axie Infinity’de de dijital arsalar NFT olarak bulunuyor. Her bir Axie de kullanıcıların sahip olduğu eşi benzeri olmayan bir NFT olarak saklanıyor. Axie’ler oyunda kullanıldığı gibi, mağazalarda satılarak paraya çevirebiliyor. Merkeziyetsizleştirilmiş uygulama protokolü gelirleri açısından Axie Infinity tüm rakiplerini geride bırakıyor.

tokenterminal.com tarafından sağlanan verilere göre Axie Infinity geçtiğimiz 180 günde 1,18 milyar dolar gelir elde etti. Bu şekilde platform, aynı dönemde protokol gelirlerinden 5,71 milyar dolar gelir sağlayan Ethereum’un ardından ikinci sıraya yerleşti.

Dijital yuan ile yapılan transferler 87,57 milyara ulaştı

 

Altın fiyatları tahvil faizi baskısı ile geriledi

 

BlackRock CEO’su açıkladı: Yenilenebilir enerji geleceğin yatırımı olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Açıkça20 Ocak 2022 13:08

    Allah akıl fikir versin!  Buralara yatırım yapıp zengin olacağını düşünmek nasıl bir ahmaklıktır?  İnsanın zihnini iradesini  dimağını yok etmek için her şey yapılıyor.   Dünya yı çok pis ve rezil bir hale getirmişler!   Hiç bir kontrol ve denetleme mekanizması olmayan alabildiğine hayalci bir Dünya da itibar kazanmaya çalışmak nasıl bir akıl olsa gerek!  Ha bir de bunların uzmanları var ballandıra ballandıra anlatıyorlar!  Herif keş gibi olmuş çoğu güya uzmanmış!  Son derece açık ve net konuşamazlar!  Yine de bir Dünya kibir ve laf kalabalığı!  

  • KERİM19 Ocak 2022 13:18

    BİZİM TOSUNUN ÇİFTLİĞİ METAVERSE OLMUŞ..