E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar borsalardaki çöküşlerden nasıl korunabilir?---

Yatırımcılar borsalardaki çöküşlerden nasıl korunabilir?

Yatırımcılar borsalardaki çöküşlerden nasıl korunabilir?
19 Ocak 2022 - 17:01 borsagundem.com

Borsalardaki sert düşüşlere karşı yatırımcıların kendilerini koruyabilmesinin yolu portföylerini çeşitlendirmekten geçiyor. Ünlü borsa yazarı Al Amid kriz dönemleri için yatırımcıların önceden hazırlanması gerektiğini hatırlattı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa yatırımcıların en büyük kâbusu hisse senetlerinde görülen sert düşüşler sırasında savunmasız kalmaktır. Riskli varlıklardaki yatırımlar borsaların güzel günlerinde güçlü getiriler sağlasa da işler tersine döndüğünde büyük kayıpların da sebebi olabilir. Kişisel finans ve işletme alanındaki yazılarıyla tanınan Al Amid, NextAvenue’deki yazısında yatırımcıların kriz dönemlerine hazırlıklı olması gerektiğine dikkat çekiyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Amid yatırımcıların portföylerinde çeşitlendirmeye gitmesi gerektiğini vurguluyor. İşte Al Amid’in o yazısı:

“En sevdiğim halk hikayelerinden birisi bir toprak sahibinin bir çiftçiyi işe almasını konu alır. İlk görüşmede iş başvurusu yapan ilk kişi, ‘Bir fırtına varken rahatça uyuyabilirim’ der. Bir hafta sonra şiddetli bir fırtına her yeri paramparça eder ve toprak sahibi umutsuzca çiftçiyi uyandırmaya çalışır. Ertesi gün toprak sahibi panjurların kapalı olduğunu, aletlerin güvenli bir şekilde depolandığını, buğdayın bağlı bir şekilde sarıldığını, ahırın kilitlendiğini ve bol miktarda yiyeceği olan hayvanların da sakin olduğunu görür. Toprak sahibi birden genç çiftçinin ne demek istediğini anlar: ‘Bir fırtına varken rahatça uyuyabilirim.’

Çiftçi önceden hazırlığını yaptığı için fırtına sırasında huzur içerisinde uyuyabiliyordu. Huzur içinde uyumak yatırım yapmanın ikinci en büyük hedefidir ve doğru hazırlıklar yapıldığında daha kolay hale gelir. (İlk hedef para kaybetmemek ve üçüncü hedefse para kazanmaktır.)

Şu sıralarda doğru önlemleri alarak, borsa aniden düştüğünde ve bir süre bu seviyelerde kaldığında rahatça uyuyabilirsiniz ki bu senaryo da olması gereken bir şeydir.

Londra'daki Aberdeen Standard Investments Yatırım Direktörü James Athey, ‘Meşhur Wile E. Coyote anı bizi bekliyor’ diyor. Athey hızlı Road Runner’ın peşinden koşarken uçurumdan düştüğünü fark etmek için aşağıya baktığında zeminin olmadığını fark eden ve ardından hızla düşen ünlü çizgi film karakteri Coyote’yi hatırlatıyor.

Borsalarda düzeltme korkularının ardında ne var?

Enflasyon, faiz oranları ve tedarik zinciri sorunlarıyla ilgili endişeler de dahil olmak üzere bir dizi faktörün neden olduğu borsa volatilitesi, yaklaşan bir piyasa düzeltmesi (%10’un üzerinde ancak %20’nin altında bir borsa düşüşü) ve hatta bir çöküş (ani ve dik bir düşüş) korkularını artırıyor.

Piyasalar (ve buna bağlı olarak yatırımcılar), Dow Jones Endeksi’nin 652 puan veya %1,9 düştüğü 1 Aralık Çarşamba günü içler acısı bir gün yaşamıştı. S&P 500 %1,2 düşüşle Mayıs ortasından o güne kadar en sert günlük düşüşünü yaşamıştı. Hisse senetleri Aralık ortasında tekrar sert düştü. Ancak S&P 500'ün 2021 için kabaca %25 olan toplam getirisi etkileyiciydi.

Oklahoma merkezli Exencial Servet Danışmanlığı Firmasının Mali Danışmanı Alex Klingelhoeffer, düzeltmeye hazırlanmanın küçük boyutlu düzeltmelerin kaçınılmazlığını ve daha az büyük bir düzeltme olasılığını anlamakla başladığını söylüyor.

Klingelhoeffer ‘Bir düzeltme her zaman bir kenarda tutulur. Genellikle her 18 ayda bir sıradan bir düzeltme görüyoruz’ diyor. Daha derin düzeltmelerse daha az sık gerçekleşiyor. Mali danışman, ‘Geceleri insanları uyutmayan şeyse daha büyük olanlardır. Son 100 yılda %20'den fazla düşüş görülen büyük düzeltmeler yedi kez gerçekleşti’ ifadelerine yer veriyor. Bu düzeltmeler 1929, 1937, 1939, 1946, 1973, 2000 ve 2007’de gerçekleşti.

Yatırımcılar için en iyi savunma

Çeşitlendirme en iyi savunmadır. Bu, portföyünüzde beş yıl boyunca öngörülebilir tüm masrafları karşılayacak kadar nakit ve tahvil bulundurmak anlamına gelir. Bu yöntem, düşük gelirli olan bu varlıkları, bir düzeltme ile aşınmış hisse senetlerini satmak zorunda kalmamak için takas etmek anlamına gelir.

Klingelhoeffer, beş yıllık ABD Hazinesi tahvillerindeki mevcut %1,21'lik faiz oranının ‘korkunç bir oran olduğunu’ söylüyor, ancak ‘piyasa düzeltilirse ve %30'luk bir düşüş olursa, kağıtlarınız düşmeyecek.’ diyor.

Maaş, emekli aylıkları ve Sosyal Güvenlik gibi istikrarlı gelir kaynakları, borsa çöküşlerine karşı koruma olarak isteyebileceğiniz nakit ve nakde yakın varlıkların toplam miktarını azaltabilir.

Ayrıca, bir düzeltme sırasında ABD borsası kadar düşmeyebilecek uluslararası piyasaların hisse senetlerine sahip olmak da yardımcı olabilir.

Abd'nin on yıldan uzun süredir gerisinde kalan Brezilya, Rusya, Çin ve Hindistan'daki gelişmekte olan borsaların hepsi aynı anda aynı yönde ilerlemiyor.

Dünya ekonomisindeki reel büyüme bu alanlardan geliyor ve özellikle ABD piyasaları düşük performans gösterdiklerinde, ABD merkezli bir portföy için fırsatlar ve istikrar sağlayabilirler.

Altın gibi değerli metaller ve gayrimenkul yatırımları da biraz güvence sağlayabilir. Klingelhoeffer, ‘Kimse daha fazla toprak yapamıyor’ diye de ekliyor.

Mali danışman ayrıca buğday, mısır ve kereste de dahil olmak üzere bir sepet emtiaya biraz para yatırmakta da fayda olduğunu belirtiyor.

‘Bunlar kullandığımız ve yaşamak için ihtiyaç duyduğumuz şeyler’ diyen Klingelhoeffer, bu tür malların genel borsayla düşük bir korelasyonu olduğunu da sözlerine ekliyor. Emtia ticareti yapılan fonlar veya ETF'ler aracılığıyla bu emtialara yatırım yapabilirsiniz.

Yatırımcıların bu stratejileri uygulamak için hala biraz zamanı olabilir. (Yine de kimsenin sonsuza kadar vakti yok.) Athey'e göre, 6 ila 12 ay içinde büyük bir düzeltme meydana gelebilir.”

BlackRock CEO’su açıkladı: Yenilenebilir enerji geleceğin yatırımı olacak

 

Wall Street borsalarını bekleyen asıl tehdit

 

Yatırımcıların izlediği 3 metaverse kripto parası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)