E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel borsalarda kritik hafta---

Küresel borsalarda kritik hafta

Küresel borsalarda kritik hafta
21 Şubat 2022 - 13:43 borsagundem.com

Ukrayna-Rusya krizini ve Mart ayında FED’in gerçekleştireceği kur artışını fiyatlandıran borsalar yeni haftaya yoğun bir gündemle başladı. Hafta boyunca ABD enflasyonu da dahil olmak üzere birçok kritik veri açıklanacak

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar Ukrayna'daki durumu izlerken ve ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artışları öncesinde portföyleri ayarlamaya devam ederken borsada çalkantılı bir hafta daha hakim.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere bugün ABD’de Başkanlar Günü olduğundan dolayı borsalar açılmayacak. Ancak kalan dört günlük haftada Cleveland FED Başkanı Loretta Mester ve FED yetkilisi Christopher Waller Perşembe günü önemli açıklamalarda bulunacak. Hafta boyunca Macy’s ve Home Depot gibi ABD’nin perakende devleri bilançolarını paylaşmaya devam edecek. ABD’de dayanıklı mallar, tüketici harcamaları ve enflasyon verileri de dahil olmak üzere bir dizi ekonomik veri de bu hafta açıklanacak.

CNBC’nin haberine göre, yatırım danışmanlığı şirketi Leuthold Group’un Baş Yatırım Stratejisti Jim Paulsen, “Önümüzdeki hafta piyasalar için en büyük sorun teknik veriler olabilir” açıklamasında bulundu.

Bununla birlikte borsalar Rusya ile Ukrayna arasında had safhaya ulaşan gerginliği izlemeye devam ediyor. Paulsen konuyla ilgili, “Rusya ile ilgili sorun şu: Son aşama ne olacak? Bu durum sonsuza kadar devam edemez. İleriye dönük incelediğinizde bu durumu değiştirecek şey Rusya’nın içeri girmesi ya da tamamen çekilmesi ve yakın zamanda bir geri çekilmenin getirecekleri olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Baş stratejist, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tehdidi borsalarda ağırlığını hissettirmeden önce hisse senetlerinin daha yüksek bir değere çıkmaya hazır göründüğünü söyledi. Yaklaşık iki hafta önce, S&P 500 Endeksi, 24 Ocak'ta 4.222 puanla dip seviyesine dokunmasının ardından 4.600'ü geri sıçramaya çalışmıştı.

Paulsen S&P 500’ün bu güçlü performansına dikkat çekerek “FED’ten gelenlere ve enflasyona rağmen bunu yapıyordu. Rusya her şeyi yıktı. Şimdi öyle bir durumdayız ki, eğer yeterince düşersek, o dip seviyesini kırmak zorunda kalacağız” dedi.

Baş stratejist Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz için, “Bir yatırımcı olarak bu sizi arada bırakır ve teknik olarak, bu kadar düşük bir dibi test etmek için endekslerin inip inmeyeceklerini merak etmek zorunda kalırsınız. Önümüzdeki 60 günü bilmiyorum ama önümüzdeki altı ay daha iyi olacak" açıklamasında bulundu.

Teknik grafikler ne durumda?

ABD merkezli yatırımcı platformu T3Live’ın Baş Strateji Sorumlusu Scott Redler kısa vadeli teknik verileri izliyor. Redler S&P 500 Endeksi’nin Ocak ayı dibini yeniden test etmesinin büyük bir ihtimal olduğunu söyledi. S&P 500 Endeksi geçtiğimiz haftayı 4.348 puanda kapatmıştı.

Redler borsalara ilişkin öngörülerinde, “Bu yıl borsalara ilişkin anlatı enflasyon ve FED’in piyasa desteklerini silmesi yönünde. Rusya Ukrayna sorunu nedeniyle refleks bir tepkiyle karşı karşıya kalabiliriz” dedi. Borsa uzmanı, Rus tehdidi azalsa bile FED'in Mart ayından itibaren faiz oranlarını yükseltmeye yönelmesi nedeniyle piyasanın yine volatiliteyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

"Sorunun çözülmesi, bu yılki dört ila yedi kez faiz artırımını ve bilançolardaki akışı değiştirmez" diyen Redler, piyasanın geçmişte FED’in sıkılaşmasına olumsuz yanıt verdiğini de sözlerine ekledi. Borsa uzmanı, “2018'de S&P Endeksi %20, Nasdaq Endeksi %24 düşmüştü. Peki S&P 500 neden şimdi 4.222 alanını test etmesin?” sorusuna dikkat çekti.

Borsa uzmanına göre S&P 500 Endeksi için stratejik puan aralığı 4.220 ile 4.280 arası olacak. Redler endeksin bu seviyeden aşağı düşmesi halinde 3.900 seviyesine kadar düşebileceğini belirtti.

Yatırımcılar güvenli limanlara kaçıyor

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre tahvil yatırımcıları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali endişelerine karşı ABD Merkez Bankası kur artışı ihtimalini tartıyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirisi Cuma günü %1.93 seviyesindeydi. (Tahvil getirileri fiyatın tersi yönünde hareket eder.) Yatırımcılar 10 yıllık ABD Hazinesi tahvillerini hafta sonu Ukrayna'da gerçekleşmesi muhtemel olası bir değişime karşı güvenli liman olarak değerlendirdi.

Bir hafta öncesinde ise tahvil piyasası, FED’in Mart ayındaki faiz artışını 50 baz puandan başlatarak agresif bir tavır benimsemesi ihtimalinden dolayı endişeliydi. Ancak vadeli işlem piyasasında, yarım puanlık kur artışı beklentileri hafta ilerledikçe azaldı. Piyasa Cuma günü yaklaşık çeyrek puanlık bir faiz artışını fiyatlandırdı.

BMO Capital Markets’ın Kur Stratejisti Ben Jeffrey, 50 baz puanlık kur artışı öngören St Louis FED Başkanı James Bullard’ın açıklamalarına ilişkin, “Bence tutanaklardan ve Bullard hariç diğer herkesten duyduklarımıza dayanarak, kimsenin 50 baz puanlık bir kur artışı fikrinden hoşlanmadığını söyleyebiliriz” dedi.

Hafta boyunca ABD’de ekonomi cephesinde dayanıklı mallar ve tüketici duyarlılığı da dahil olmak üzere birkaç önemli rapor değerlendirilecek.

Cuma günü tüketici harcamaları verilerinin de açıklanması bekleniyor. Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası tarafından yakından izlenen bu rapordaki enflasyon okumasına odaklanacaklar.

Petrolde yükselişe İran freni

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik ve ABD'nin misilleme olarak yaptırım uygulaması ihtimali enerji piyasasında Rus petrolünün sınırlanabileceği endişesiyle petrol fiyatlarını yükseltti. Batı Teksas orta vadeli petrol kontratları geçtiğimiz hafta yedi yıldır ilk kez varil başına 95 doların üzerine çıktı. Ancak Amerikan petrolleri Cuma günü 91 doların aşağısına geriledi.

Cuma günü emtia piyasaları, ABD ve İran'ın nükleer anlaşmayı yeniden hayata geçirmeye yakın göründüklerine dair haberlere daha fazla tepki gösterdi. Anlaşma yeniden yürürlüğe konulursa, İran ham petrolünü küresel piyasaya satabilecek.

Emtia piyasasında yükseliş eğilimi devam ediyor

 

Rusya Ukrayna’ya girerse piyasalara ne olacak?

 

Yatırımları büyütmek için 3 Warren Buffett stratejisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı Osman21 Şubat 2022 14:04

    2056 seviyesini yine gecemedik basımıza bela olacak bu seviye geçilmezse artık son demlerdeyiz ya geçeriz ya şelale yeriz.