E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel banka hisseleri toparlanıyor---

Küresel banka hisseleri toparlanıyor

Küresel banka hisseleri toparlanıyor
14 Mart 2023 - 18:02 borsagundem.com

SVB’nin iflasının ardından sert bir darbe alan banka hisseleri salı günü güçlü bir geri dönüş yakaladı. Stratejistler iflasın ardından bankacılık krizinin sistemin tamamını etkileyecek bir sorun oluşmayacağı düşüncesini paylaşıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street, Silicon Valley Bank’in (SVB) çöküşünün ardından salı günü itibariyle yeniden toparlanma sürecine girdi. ABD borsalarında S&P 500 Endeksi %1,5 Nasdaq Bileşik Endeksi ise %1,6 yükseldi. ABD tüketici enflasyonu verilerinin ekonomistlerin tahminleriyle uyuşması ve yıllık bazda yüzde %6’ye gerilemesi piyasalardaki risk iştahını artırdı.

SVB’nin iflasıyla birlikte yoğun baskı altında olan banka hisseleri ise ralliye öncülük ediyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Amerikan yerel bankası First Republic Bank’in hisseleri pazartesi günkü %62’lik düşüşün ardından yeni güne %51,6’lık yükselişle başladı. Gündemdeki diğer yerel bankalardan Western Alliance Bancorp dünkü %47’lik düşüşün ardından %43,1’lik yükselişle, KeyCorp %27’lik düşüşün ardından%13,6’lık yükselişle güne başladı.

Pazartesi günü KWB Nasdaq Bankalar Endeksi %11,7 düşmüştü. Düşüşler SVB’nin iflasının ardından ABD Başkanı Joe Biden’ın mevduat sahiplerinin varlıklarını korunması için “ne gerekiyorsa” yapılacağını söylemesine rağmen gerçekleşmişti. Ancak yeni günde banka hisselerindeki gidişat toparlanmış gibi gözüküyor.

Financial Times’ın haberine göre Premier Milton Investors’ın Baş Yatırım Sorumlusu Neil Birrell konuyla ilgili açıklamasında, “Çok az risk yönetimi olan veya hiç olmayan bir banka tarafından yaratılan sorunların sisteme bulaşma ihtimalinin oldukça sınırlı olduğu görünüyor. Yetkililer devreye giriyor ve doğru olanı yapıyorlar, bu yüzden sonuçların göründüğü kadar kötü olacağını düşünmüyorum” ifadelerine yer verdi.

Yeni günde tahvil piyasası da güçlü bir ralli gerçekleştirdi. Yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) parasal sıkılaştırma planlarını yavaşlatacağını öngörüyor. Faiz oranı değişikliklerine karşı oldukça hassas olan iki yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri Pazartesi günü 1987'den bu yana en büyük bir günlük düşüşünü gerçekleştirmişti. Getiriler bugünse 0,33 puan artarak yüzde 4,36 oldu.

ABD ekonomisinin aşırı ısındığına dair ekonomik göstergeler bir süredir FED’in daha agresif faiz artışları gerçekleştirmesi gerektiği düşüncesini piyasalara aşılıyordu. Bugün açıklanan şubat ayı enflasyon rakamları ise beklentilerle aynı doğrultuda gelerek FED’in üzerindeki baskıyı hafifletebilir.

SVB’nin iflası ve bankacılık sisteminde yaşanan kargaşanın ardından yatırımcılar FED’in bu ayın sonlarında faiz oranlarında çeyrek puanlık daha düşük bir artış yapmayı tercih edebileceğini düşünüyor. Hatta bazı yatırımcılar sıkılaştırma politikalarının tamamen durdurulacağı, ABD Hazinesi getirilerinin düşeceği ve hisse senetlerinde bir miktar destek sağlanacağı düşüncesine göre yatırım yapıyor.

Salı günkü enflasyon verilerinin ardından, piyasalar FED’in bu ayın sonundaki bir sonraki toplantısında çeyrek puanlık bir faiz artışı için kabaca yüzde 80'lik bir ihtimal veriyor. Geri kalan yüzde 20'lik oransa faiz oranlarında bir değişiklik yapılmaması yönünde. Geçen hafta SVB'nin çöküşünden önce yatırımcılar yarım puanlık daha büyük bir faiz artışının en yakın sonuç olduğunu düşünüyorlardı.

ING Döviz Stratejisti Francesco Pesole, “Bana kalırsa bugün piyasaların toparlanması için bir alan var. Her şey piyasanın FED’in pes edeceğine ve faiz artışlarını daha erken durduracağına inanıp inanmadığına bağlı. Bu noktada FED’in (SVB krizinde) olanları üstlenmesi gerekecek. Zira böyle bir şeyin tekrarlanması riskine maruz kalamazlar” ifadelerine yer verdi.

Salı günü Avrupa bankalarının da yeniden istikrara kavuşmasına sahne oldu. STOXX Bankacılık Endeksi SVB’nin iflasından ve ABD’deki bankacılık krizinden kaynaklanan endişeler nedeniyle pazartesi günü %6,7’lik düşüşle kapanmıştı. Endeks yeni günde %2,5 yükseldi.

Piyasalar faiz indirimi olasılığını fiyatlıyor

 

ABD borsaları yükselişle açıldı

 

Griffin: SVB mevduatlarını kurtarmak ahlaksızlık

 

Fed’in itibarı sıfırlandı mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)