E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKonut piyasası serbest düşüşte---

Konut piyasası serbest düşüşte

Konut piyasası serbest düşüşte
21 Ekim 2022 - 15:17 borsagundem.com

Son on yılda istikrarlı şekilde yükselen konut piyasasında dip bulunamıyor. Uzmanlar, düşüşün 2023 yılında dik bir dalış olarak devam etmesini yüksek ihtimal olarak görüyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD konut piyasasında fiyatlar son on yıldır yükseliyor. Ancak bu uzun soluklu trend sona ermiş görünüyor. Fed’in faiz artırım kararlarıyla soğuyan konut piyasasında ev fiyatları şu ana kadar belirgin şekilde düşmemiş olsa da uzmanlar, piyasadaki durgunluğun kısa sürede fiyatlara da yansıyacağı görüşünde.

ABD merkezli ekonomik araştırma danışmanlığı şirketi Pantheon Macroeconomics verilerine göre, konut piyasasındaki çöküş henüz dip seviyeleri görmüş değil. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, veriler, konut fiyatlarının 2023 yılında dik bir dalış yaşayabileceğini söylüyor.

Satışlarda kümülatif düşüş oranı yüzde 27

Insider’dan Brian Evans’ın haberine göre, uyarı, mevcut ev satışlarının art arda sekiz aydır gerileyerek 2007 yılından bu yana görülen en uzun düşüş serisini yaşamasının ardından geliyor. Pantheon Macroeconomics Baş Ekonomisti Ian Shepherdson Perşembe günü yayınladığı notta, “Satışlarda üst üste sekiz aydır düşüş yaşanıyor ve görünürde dip yok” diyor.

Ocak ayındaki zirve noktasında başlayan satışlardaki kümülatif düşüşün şimdi yüzde 27 olduğunu ekleyen Shepherdson, ayrıca, ipotek oranlarının yaklaşık yüzde 7 seviyesine yükselmesi nedeniyle borçlanma talebinin azaldığını ve bunun da 2023 yılının başına kadar konut satışlarında devam eden bir düşüş yaşanacağı anlamına geldiğini belirtiyor. Shepherdson “Bu noktadan itibaren satışlar sıkıştırılamaz derecede düşük bir seviyeye düşecek ve taşınmalar sadece iş veya aile koşulları nedeniyle başka seçeneği olmayanlar tarafından gerçekleştirilecek” şeklinde konuşuyor. Shepherdson, ayrıca, son bir yılda ipotek oranlarında yaşanan yaklaşık 400 baz puanlık artış karşısında yatırım amaçlı alıcıların da hızla piyasadan çekildiğinin altını çiziyor.

Ev fiyatları 3 aydır düşüşte

Bu arada, mevcut evlerin fiyatlarında art arda üç aydır yaşanan düşüşle birlikte ortalama ev fiyatları 384.800 dolara gerilemiş durumda. Bu rakam, Mart ayından bu yana görülen en düşük seviyeye işaret ediyor.

Shepherdson, ipotek oranları yükselirken daha ucuz bir eve geçmek isteyen potansiyel alıcıların bile daha büyük aylık ödemelerle karşı karşıya kalacaklarını söylüyor. Bunun da alıcıları yer değiştirmeme noktasında teşvik ettiğini söyleyen Shepherdson, bunun sonucundan ise arzın daha da kısıtlandığını belirtiyor.

Yüzde 15-20 aralığında

Shepherdson, “Ancak dengeyi yeniden sağlamak için fiyatların önemli ölçüde düşmesi gerekiyor; konut arz eğrisi henüz düz değil, bu nedenle talepteki düşüş fiyatları aşağı çekecektir. Kovid öncesi fiyat-gelir oranını eski haline getirmek için ise gelecek yıl içinde yüzde 15 ila yüzde 20'lik bir düşüş bekliyoruz” şeklinde konuşuyor.

ABD'de konut başlangıçları eylülde yüzde 8,1 düştü

 

Konut satışlarında düşüş

 

ABD'de konut fiyatlarında artış hızı yavaşladı

 

ABD'de 2. el konut satışları 7 aydır düşüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİR21 Ekim 2022 21:27

    ÜLKEMİZDE de bazı emlak spekleri kömürlük gibi yerlere akla ziyan fiyat biçtiler. Ancak MİLLET GERÇEĞİ gördü oyuna gelmedi, ellerinde PATLADI pahalı evler! Artık bizde de TEPETAKLAK olma zamanı geliyor gibi. Geçen sene 500 bine satılamayan ev ne oldu da bu sene % 100 ARTTI, İSPATLA bakayım SPEK EMMİ?!..

  • Mucise Reis : )21 Ekim 2022 16:22

    hangi iş insanı konut alsın ? dükkana teneke yap alsa daha çok kazanır :D o bakımdan yabancının şişirdiği piaysa durulacak. Gereksiz büyük paraları yatırmaya gerek yok. yarın döviz düşse, ekonomi programı değişse nasıl değişim gösterir konut ?=  ki buyuk paraları bankaya atmak doviz kadar artan urunlerden o kadar par akazanmak, yada borsada kalıtelı kağıtlara geçip uzun yollar beklemek...

  • VERİ21 Ekim 2022 16:01

    bizdede düşük faizli kredilerle konut fiyatlarını patlatıyorlar,olan gariban kiracılara oluyor...