E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriKKDF'nin kaldırılması hisseler nasıl etkileyecek?---

KKDF'nin kaldırılması hisseler nasıl etkileyecek?

KKDF'nin kaldırılması hisseler nasıl etkileyecek?
10 Nisan 2015 - 15:55 borsagundem.com

Bugün yayınlanan resmi gazetede bazı ara mamul ve yatırım mallarının vadeli ithalatında KKDF kaldırılıyor

Vadeli ithalata uygulanan Kaynak Kullanımı Destek Fonu (KKDF) bazı ürünlerde %6’dan %0’a çekiliyor.

İş Yatırım'dan yapılan değerlendirmede KKDF oranlarının kaldırılmasının şirketlere incelendi. İş Yatırım raporunda şu  analize yer verildi:

''Resmi gazetede bugün yayınlanan kararnameye göre, bazı ara mamul ve yatırım mallarının vadeli ithalatında KKDF kaldırılıyor. Sayılan ürünlerin içinde gübre, cam, demir çelik, bakır, demir cevheri, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, Mineral yakıtlar ve yağlar, inorganik ve organik kimyasallar bulunuyor. Bu ürünleri ithal eden şirketlere olası etkileri aşağıdaki sıraladık. Öte yandan, ihracat amaçlı yapılan ithalatta önceden de KKDF muafiyeti bulunuyordu. Dolayısıyla, ağırlıklı ihracat yapan şirketlere etki sınırlı olacak.

GUBRF.TI - BAGFS.TI - Gübre sektöründe halihazırda uygulanan KKDF zaten %0 olduğu için yapılan indirimin sektöre herhangi bir etkisi olması beklenmiyor. İndirim yapılan listede gübre isminin sadece ayrı olarak belirtilmesi söz konusu. Dolayısıyla, Gübre Fabrikaları ve Bağfaş için uygulamanın olumlu etkisi olmayacak.

SISE.TI - Cam sektöründe ise hâlihazırda Romanya, Bulgaristan gibi ülkelerden cam ithalatında kota uygulaması olması ve diğer ülkeler için ek vergi bulunmasından ötürü rekabet açısında SISE CAM için uygulamanın bir etkisi olmasını beklemiyoruz.

EREGL.TI - KRDMD.TI - Her iki şirket de entegre üretici oldukları için demir cevheri ithalatları KKDF’den muaf olacak ve iki şirket de vergi ödemeden vadeli alım yapabilecekler. Ancak diğer yandan çelik alımları da vergiden muaf olacağı için müşterilerinin vadeli alım şeklinde ithalat yapmaları mümkün olacak.

ARCLK.TI - VESTL.TI - Hammadde alımlarının KKDF’den muaf olması her iki şirkete de vadeli alım imkanı veriyor. Kısa vadede kar marjlarında doğrudan bir etki görmeyi beklemesek de vadeli alımların artışı işletme sermayesi ihtiyacını olumlu etkileyecektir.

Otomotiv üreticileri - FROTO, TOASO, OTKAR, TTRAK, TMSN - Otomotiv üretiminde kullanılan ithal girdiler üzerindeki KKDF oranın düşürülmesi otomotiv üreticilerinin işletme sermayesi olumlu etkileyecektir. Üreticiler öncesinde KKDF ödememek için ithal girdilerinde peşin ödeme yöntemi uygularken, şimdi vadeli ödeme yapabileceklerinden işletme sermayeleri olumlu etkilenecektir. DOAS gibi salt ithalat yapan firmalara etkisi olmayacaktır.''
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)