E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKızılötesi savaş başladı---

Kızılötesi savaş başladı

Kızılötesi savaş başladı
04 Temmuz 2023 - 08:11 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

BIST-100 endeksinde Bayram öncesindeki 1,5 günlük işlemlerde  %3,16’lık yükselişle 5,759 puandan kapanarak TL bazında yeni bir tarihi zirveye ulaşmıştık. TCMB’nin faiz kararı öncesinde 23,00-23,60 bandından seyreden dolar kuru toplantı sonrasında 26’lı seviyelere yükseldiğini ve beklentiden yavaş faiz artışının da kurdaki beklentileri yukarı attığını görmekteyiz. Kurun yukarı gitmesi enflasyon beklentilerini de yukarı taşıyınca Borsa şu anda TL varlıklar içinde en iyi korunma enstrümanlarından biri olmaktadır.

BIST-100 endeksi yılın ilk yarısında TL bazlı kayıplarını telafi etmiş olsa da dolar bazlı yaklaşık %25 değer kaybı yaşamıştır. Rasyonaliteye dönüş adımları ile birlikte kurunda yukarı gitmesi, Ağustos ayının ikinci haftasından itibaren 2Ç23 mali tablolarının gelecek olması ile hisse senetlerinde temmuz ayında başlayan pozisyonlanma, aylık verilerinin oldukça güçlü geldiği;  Havacılık(Ulaştırma), Otomotiv, Beyaz Eşya ile Gıda ve Teknoloji perakendesi şirketlerinin ön planda olmasına neden olunca, endeksteki yükseliş de hız kazandı ve dolar bazlı ilk direncimiz 225 usd seviyemizi rahat geçtik ve artık burası destek seviyemiz oldu. Bundan sonra önümüzdeki süreçte 240 – 260 – 280 Dolar seviyelerinin hedeflenmesini beklemekteyiz. TL bazlı bakarsak bu seviyeler 6,250 – 6,750 – 7,250 denk gelmektedir.

Ekonomi yönetiminin izleyeceği yol haritası, makro ihtiyati regülasyonlarda gevşeme eğilimin süresi,  bu adımların şirket ciro ve karlılıklarına etkisi, yabancı yatırımcıların bu adımların hızına göre pozisyonlanmaları gibi faktörlerle birlikte değerlendirdiğimizde belirtilen direnç seviyelerinin geçilmesi dalgalı bir süreç oluşturabilir ama şu anda kur ve enflasyon borsamızın itici gücü olmaya devam etmekte ve bir süre daha devam edecektir.

Asya borsalarının çoğu bu sabah gerilerken, yatırımcıların merkez bankalarının agresif faiz artırımlarına devam edip etmeyeceğine dair daha fazla ipucu beklerken ABD doları ve petrol yatay seyrediyor. 07.30 itibariyle MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi  %0,1 , Japonya’nın Nikkei kar realizasyonu ile %1,1 , Çin’in SSEC  ve Hong Kong’un Hang Seng Endeksleri de %0,2  ve ABD S&P 500 E-mini hisse senedi vadeli işlemleri Asya ticaretinde %0,1 düşüş kaydetmiş durumdular.

Globalitede değişiklik yok, yatırımcılar önümüzdeki günlerde açıklanacak 2Ç23  kazançları öncesinde karışık bir ekonomik veri paketini beklerken, Fed’in politika patikası üzerindeki belirsizliğin devam ediyor.

Diğer taraftan ise Çin’in ticaret bakanlığı yaptığı açıklama ile ; yarı iletken endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bazı metallerin ihracatını kontrol edecek. Çin’in ulusal güvenliği ve çıkarları korumayı amaçladığını söylediği kontroller 1 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe girecek kontroller galyumla ilgili sekiz ürün için geçerli olacak: galyum antimonid, galyum arsenit, galyum metali, galyum nitrür, galyum oksit, galyum fosfit, galyum selenid ve indiyum galyum arsenit.  Bunlar ayrıca altı germanyum ürünü için geçerli olacaktır: germanyum dioksit, germanyum epitaksiyel büyüme substratı, germanyum külçesi, germanyum metali, germanyum tetraklorür ve çinko germanyum fosfit. Germanyum kızılötesi teknolojide, fiber optik kablolarda ve güneş pillerinde de kullanılmaktadır.

Döviz piyasasında dolar endeksi hafif bir yükselişle 102,97’den işlem görürken, Petrol fiyatları , talebin zayıf olduğunu gösteren ekonomik verilere karşın, piyasaların en büyük ihracatçılar Suudi Arabistan ve Rusya’nın Ağustos ayındaki kesintilerinden kaynaklanan arz sıkıntılarını ağırlıklandırmasıyla dün ü %1 düşüş kaydettikten sonra sabah brent 75,08 usd’den işlem görmekte.

Günün önemli şirket haberleri 04/07/2023

 

Şimşek'ten BAE açıklaması: Oldukça kapsamlı bir anlaşmaya varılacak

 

Yıllık zirvesinde olan 9 hisse

 

En fazla para çıkışı olan hisseler (03/07/2023)

 

En fazla para girişi olan hisseler 03/07/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)