E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem'Kıyamet Buzulu' erimeye devam ediyor---

'Kıyamet Buzulu' erimeye devam ediyor

'Kıyamet Buzulu' erimeye devam ediyor
19 Haziran 2022 - 10:38 borsagundem.com

Antarktika’daki “Kıyamet Buzulu” olarak adlandırılan Thwaites Buzulu’nda yapılan son ölçümlerin buzulun 5 bin 500 yılda görülmeyen bir oranda eridiğini gösterdiği açıklandı.

Bu yıl 40 dereceyi aşan sıcak hava dalgasıyla erken karşılaşan Avrupa’da başta Fransa ve İspanya olmak üzere pek çok ülke kırmızı alarma geçti.

ABD’li ve İngiliz bilim insanları, Antarktika’daki “Kıyamet Buzulu” olarak adlandırılan Thwaites Buzulu’nda yapılan son ölçümlerin buzulun 5 bin 500 yılda görülmeyen bir oranda eridiğini gösterdiğini açıkladı.

Antarktika sahillerindeki deniz kabuklarını ve penguen kemiklerini inceleyen uzmanlar, bunların deniz seviyesinin üzerinde ne kadar süredir bulunduklarını tahmin etmek için radyokarbon tarihleme kullandı. Bunun sonucunda araştırmacılar, buzulların yakın zamana kadar nispeten istikrarlı olduğunu ve mevcut geri çekilme oranının son 30 yılda iki katından fazla arttığını gösterdiğini buldu.

Uzmanlardan uyarı

Uzmanlar, 192 bin km’lik büyüklükle Britanya ile aynı boyutta olan Thwaites Buzulu’nun gelecekteki birkaç yüzyılda deniz seviyesinin 11 metreye kadar yükselmesine neden olabileceği konusunda uyardı. Dr. Dylan Rood, “Bu hassas buzulda erime oranları hızlanıyor ve küresel deniz seviyesini yükseltiyor” dedi.

Rood, erimesi durumunda küresel deniz seviyesini dev boyutta yükseltebilecek olan, Thwaites ve Pine Island buzullarına ev sahipliği yapan Batı Antarktika Buz Levhası’nın (WAIS) kalbinden gelen “hayati arterlerin” yırtıldığını gösterdiğini söyledi. Milliyet'te yer alan habere göre Rood, “Kanamayı durdurmak için hâlâ geç değilse bu durumu acilen çözmemiz gerekiyor” dedi.

"Kıyamet Buzulu Thwaties" hızla eriyor

Buzulun çökmesiyle oluşan dev dalgadan son anda kurtuldular

Küresel ısınmanın etkisi: Yazlar 6 aya mı çıkacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)