E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKıdem tazminatında iki seçenekli formül---

Kıdem tazminatında iki seçenekli formül

Kıdem tazminatında iki seçenekli formül
18 Haziran 2020 - 10:22 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kıdem tazminatı reformunu görüşmek için dün Beştepe'de işçi ve işveren temsilcileri ile bir araya geldi

İşçinin son kalesi olarak görülen kıdem tazminatının geleceği Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın işçi ve işveren taraflarını bir araya getirdiği sarayda tartışmaya açıldı.

Erdoğan, işçi ve işveren sendikalarının karşı çıktığı kıdem tazminatı fonuna yönelik görüşleri direkt işçi ve işveren temsilcilerinden dinledi.

Uzlaşma sağlanamayan görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan işçi ve işveren temsilcisi başkanlara, “Kendi aranızda bir kez daha değerlendirin. Biz de kendi aramızda değerlendirelim” dedi. Başkanlar, toplantı biter bitmez kendi aralarında görüşmelere başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, işçi ve işvereni temsil eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİSK Başkanı Özgür Burak Akyol, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan'ı dün Beştepe diye ifade edilen Cumhurbaşkanlığı sarayında bir araya getirdi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un da katıldığı toplantıda AKP'nin hazırlayıp sosyal taraflara görüş için sunduğu kıdem tazminatı fonu ve Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) görüşüldü.

MUTABAKATIMIZ YOK
Milyonlarca özel sektör çalışanı ile gelecekte iş hayatına atılacak gençleri yakından ilgilendiren kıdem tazminatı için AKP, iki ayrı seçenekten oluşan formülleri hazırlamıştı.

Toplantıda bu iki ayrı formüle yönelik işçi ve işveren temsilcilerinin görüşleri istendi. Görüşmede Türk-İş Başkanı Atalay'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, “Siz sosyal taraflar mutabakata varmadan bu konu önümüze gelmesin dediniz. Bizim bu konuda mutabakatımız yoktur” dediği, Hak-İş, TİSK ve TOBB başkanlarının da mutabakatın olmadığına yönelik görüşlerini dile getirdikleri öğrenildi.

İKİ SEÇENEKLİ FORMÜL
AKP, iki ayrı seçenekten oluşan formüller hazırlamıştı. Toplantıda bu iki ayrı formüle yönelik işçi ve işveren temsilcilerinin görüşleri istendi.

Formüllerden ilkine göre çalışanların 30 günlük kıdem tazminatının 11 günü kıdeme kesilecek, geri kalan 11 gün ise tamamlayıcı emeklilik sistemine aktarılacak.

İsteğe bağlı olarak uygulanacak ikinci modelde ise işveren brüt ücretin yüzde 8.33'ü yerine yüzde 4'ünü kıdem olarak ödeyecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tazminat madurları21 Haziran 2020 15:20

    Mal mal konuşmayın ülkede bir çok tazminatını alamayan insan var bu işin artık çözüme kavuşması gerekir. en basiti benim 7 yıllık tazminatım gitti satılık avukatlar yüzünden ben gene şanslıyım evime haciz gelmedi bazı arkadaşlarımın evine hacizde gitti. patron milyonları kaçırdı mallarını başkasının üstüne yaptı avukata diyoruz tamam ilgileniyorum ama nafile siz siz olun bir avukata en fazla 1 kişi başvurun yoksa sizi mal satar gibi satar bu şeref yoksunları bunların avukatlık yemini yok para yemini var uzun uzun yazardım ama buraya sıgmaz...bide mal mal konuşanlar inşallah sizde alamazsınız madur olursunuzda sonra yasa çıksın dersiniz...yasa çıksın ama işçinin hakkı korunarak. birde bu ülkede* sendikalar sadece caf caflı araba ile gezmek cep doldurmak içinmi çalışıyor

  • Haranzadeler 20 Haziran 2020 03:14

    Işçinin tazminatına uzanan eller kökünden kırılsın....

  • İşçi18 Haziran 2020 14:25

    Sen nerde çalışıyor Sun bilmiyorum ama bu bildirim iş ten çıkar made 22 koysunlar git mahkeme ye derdini morko paşaya anlattı 5yil sonra alırsın o paranın da yolparas kağıt parası eline geçen 3.1 sabun parası

  • musa18 Haziran 2020 12:54

    Her iki seçenekte de işçinin parası önce devletin sonra da müteahhitin cebine gidecek. işsizlik fonunda olduğu gibi.

  • ALINTERİ18 Haziran 2020 10:59

    VATANDAŞIN HAKKINI YİYE YİYE BİTİREMEDİNİZ ÜLKEYİ YİYE BİTİREMEDİNİZ ŞİMDİDE İŞCİNİN HAKKINI MI YİYECEKSİNİZ YAZIKLAR OLSUN SİZLERE

  • Aks1518 Haziran 2020 11:59

    Saçmaliyorsun. Ozel sektorde yillarca çalışıp tazminat alamayan milyonlarca isci kardesimiz var. Onlarin tazminat alması saglanacak. Biraz aklı selim...

  • gürdal18 Haziran 2020 11:54

    senin gibilerine kuranda güzel tarif eder:gözleri var görmezler kulağı var duymazlar iyiyi kötüyü bilmezler