E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisKazakistan'dan Türkiye'ye şok---

Kazakistan'dan Türkiye'ye şok

Kazakistan'dan Türkiye'ye şok
08 Temmuz 2013 - 08:29 borsagundem.com

Sky’ın mağdur ettiği Kazakistan Türk şirketlerinin uçuşunu yasakladı

Borçları sebebiyle seferlerini durduran ve uçuş işletme ruhsatı da iptal edilen Sky Havayolları, diğer havayollarını zor durumda bıraktı.
Zaman'ın haberine göre, Sky’ın sebep olduğu yolcu mağduriyeti yüzünden Türk Hava Yolları (THY) ile diğer özel havayolu şirketlerinin charter (tarifesiz) uçuşlarını yasakladı. Kazakistan Sivil Havacılık Otoritesi, Sky Havayolları’nın uçuşlarını durdurması ile yol açtığı yolcu mağduriyetlerinin de ele alındığı toplantıda, Türk havayolu şirketlerine uçuş yasağı getirilmesi kararı aldı. Toplantıda, Sky’ın iflasını açıklaması ile Kazakistan’da 15 bine yakın turistin mağdur edildiği ifade edilerek, yaşanan mağduriyetin tur operatörü tarafından karşılanmaması sebebiyle büyük bir kaos yaşandığı dile getirildi. Uçak ve otel parasını aylar öncesinden ödeyen turistlerin rezervasyonlarının iptal edildiği ve paralarının da iade edilmediğine dikkat çekilen toplantıda, “Oluşan bu durum, Türk bayraklı charter şirketlerine karşı büyük bir güvensizlik oluşturmuştur. Bu nedenle Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in talimatı ile mevcut tüm charter uçuşları 13 Temmuz itibarı ile iptal edildi.” şeklinde karar çıktı.
THY’nin yanı sıra Atlasjet, Corendon, Pegasus ve Tailwind Havayolları, Kazakistan’dan İstanbul, Antalya ve Bodrum’a haftada 100’e yakın charter uçuşu düzenliyor. Şirket yetkilileri, yaz sezonu ortasında alınan uçuş yasağı kararının, hem havayolu şirketlerini hem de tatilcileri çok zor durumda bırakacağını söyledi. Kazakistan’dan Türkiye’ye ciddi talep bulunduğunu ve bunun yerli havayolu şirketleri tarafından karşılanmasının mümkün olmadığına dikkat çeken yetkililer, “Uçuşların biletleri daha önce satıldığından yeni mağduriyetler yaşanacaktır. Bu yüzden acilen farklı tedbirler alınmalı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) de, bu konuda Kazakistan Sivil Havacılık Otoritesi ile irtibata geçerek yeni mağduriyetleri engellemeli.” dedi. Yaşadığı ekonomik sıkıntı nedeniyle seferlerini durdurmak zorunda kalan Antalya merkezli Sky Havayolları’nın, uçuş işletme ruhsatı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından geçen ay iptal edildi. Kayı Group yetkilileri, yaşanan mali sıkıntının aşılması için çaba sarf edildiğini ancak ‘bazı bankaların katı ve finansal gerçeklerle uyuşmayan tutumları’ sebebiyle büyük mağduriyet yaşadıklarını açıklamıştı. Sky Havayolları Yönetimi, yaşanan ekonomik sıkıntı nedeniyle bir süre önce filosundaki Airbus serisi uçakları iade etmiş, Almanya’daki Sky Germany Havayolları’nın uçuşlarını durdurmuş, Boeing 737 tipi uçakların sayısını da azaltmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)