E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKavcıoğlu: Enflasyondaki gerilemeyi daha fazla göreceğiz---

Kavcıoğlu: Enflasyondaki gerilemeyi daha fazla göreceğiz

Kavcıoğlu: Enflasyondaki gerilemeyi daha fazla göreceğiz
06 Aralık 2022 - 22:48 borsagundem.com

Kavcıoğlu " Enflasyonu artıran tüm etkenlerin artık sona erdiğini düşünüyorum. Enflasyon artık gerilemeye başladı. Enflasyondaki gerilemeyi daha fazla göreceğiz" diye konuştu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TRT Haber canlı yayınında  soruları yanıtladı.

Şahap Kavcıoğlu'nun konuşmasından satır başları şu şekilde:

Enflasyon bizim de dünyanın da en önemli sorunlarının başında geliyor. Enflasyonu artıran tüm etkenlerin artık sona erdiğini düşünüyorum. Enflasyon artık gerilemeye başladı. Enflasyondaki gerilemeyi daha fazla göreceğiz. Süreçte uyguladığımız politikalarda bizim bütünleşik politika çerçevemiz bu noktaya bizi getirdi. Sürdürülebilir fiyat istikararı da oluşturuldu. Faiz, kur politikası, rezerv politikası gibi birçok politika enflasyonu daha da gerilemeye sebep olacak.

'Liralaşmayı en önemli merkeze oturttuk'

Liralaşmayı en önemli merkeze oturttuk. Döviz kuru spekülasyonunu liralaşma stratejimizle sona erdiriyoruz. Sürdürülebilir fiyat istikararını inşallah sağlamış olacağız.

Baz etkisi geçen seneki kur ataklarından sonra oluşan bir maliyet. Savaşın da etkisiyle yüksek enflasyon vardı. Yıl sonunu çok daha iyi bir noktada kapatacağız. Ocak sonu ve şubat ayında, enflasyonu yükselten sebepler geride kalacak.

Pandemi, birikmiş taleplerin oluşması, tedarik sıkıntıları yani uluslararası sorunlar başlayınca dünyayla birlikte bizde de sorunlar çıktı. Faiz indirimiyle birlikte kur ve faiz oranlarında bir denge oturdu. Bunun altyapısını da oluşturduk ve böyle gideceğini söyleyebilirim.

Temmuzdan sonra finansman maliyetlerinde çok önemli bir düşüş var. Üretim yapan firmaların finansman maliyetlerinde 15 puana yakın düşüş var. KOBİ'lerde 20-25'lere kadar dayanıyor.

Uyguladığımız politikaların sonucunu görmeye başlıyoruz. Hiçbir zaman arz sıkıntısı yaşamadık. Rezervlerimizin güçlü olması da bunda etkili bir husus.

'Geçmiş dönemlerde yüksek faizlerle enflasyonu düşürdüğümüz zaman cari açıklar verdik'

Türkiye Ekonomi Modeli felsefesini gerçekleştirme sebebi, cari fazla sağlamak. Artık faiz artırarak değil, kalıcı ve sürdürülebilir fiyat istikararını oluşturmak için cari fazla vermek gerekiyor.

Türkiye'nin üretim potansiyelinin sürdürülebilir olması için kaynak bulunması lazım. Ne zaman Türkiye önünü görmeye başlasa döviz kuru hep buna engel oldu. Türkiye Ekonomi Modeli, kendi kaynağını yaratan bir sisteme döndü.

Kredilerin istediğimiz alanlara son dönemde istediğimiz gibi gitmediğini gördük. Bankalarla bu durumları görüştük. Haziran ve temmuz ayında tedbirleri uygulamaya başladık. Yatırım kredilerin hiçbir kısıtlama yok. KOBİ'lerde de aynı şekilde. Biz üretim yapan firmalara kredi konusunda kolaylık sağlıyoruz.

Kılıçdaroğlu'nun 'dolar' açıklamaları

Ülkeyi yönetmeye talip olan insanların söylememesi gereken şeyler. Merkez Bankası olarak yaptığımız işlemleri farklı şekilde anlatmak ülkeye zarar verir.

Dünyada 2022 yılının başından beri rezervi artan tek merkez bankası Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası. Biz rezervleri çeşitlendirdik, kaynakları artırdık. Dünyada merkez bankaları 1.2 trilyon dolar rezerv harcadı. Rezervimiz bugün itibarıyla 125 milyar dolar.

Kur Korumalı Mevduat Sistemi'nin Merkez Bankası'na bir yükü yok. Bizim işlerimiz Hazine işleriyle biraz daha farklı. Sürdürülmesinde bir sakıncası yok bence kur korumalı mevduat sisteminin. Dönemine ve sürecine göre kullanılabilir bir politika. Kur korumalı mevduattan çıkışlar başladı. Enflasyondaki düşüşü vatandaşlar hissettiği zaman vatandaşlar tarafından çıkışlar görülecektir.

Erdoğan: Enflasyonda iyileşme hızlanacak

 

TCMB'den enflasyon değerlendirmesi

 

Nebati: Enflasyonda düşüş trendine girmiş bulunuyoruz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran07 Aralık 2022 12:27

    Bu soytarıların yani malum fetoşçuların dümenleri pislikleri ortaya çıkıp ta Yalandara medet bağlaması ve her seferinde rezil olmaları umutlarının suya düştükçe köpek gibi saldırmaları  Bu milletin devleti ile hükümeti ile dosdoğru istikamette olduğunun açık delilidir.  

  • Ali Taş07 Aralık 2022 10:53

    Enflasyon heryerde çıktı Hükümet seçim arifesi popülist davranmayı bilmezmiydi Halkı geleceği düşünerek ferasetle davranmak doğru olandır Yanlış olan Erdoğan gitsin diye hertülü alçaklığı desteklemektir Şimdi merak ediyorum Apo tecritte diye basbas bağıran hdpkk lılara destek olan 6 lı maşa ileride bütçeyide pkk ile fetoşlarla beraber mi yapacaklar Dua ediyorum Allahım ülkemde hainleri azalt azalt ki paidar olsun milletim

  • Türkoğlutúrk07 Aralık 2022 11:09

    Megrmegri diyen kim.enfladyonu yüzde 5 ten alıp yüzde 200 yapan kim.actirma ağzımı falancayla resmi olmayan iktidar vekili varmı.

  • astor07 Aralık 2022 09:33

    savaşta olan bir ülkeden buyday alırsan. senin enflasyonun siktin sene düşmez. hergün bataga gider. ne zaman kendin ürettin o zaman düşer.

  • baran07 Aralık 2022 11:40

    Hey Allah ın sersem angusu bir şeyleri bil de yaz!  O kadar malsın ki seviyesizlik paçalarından akıyor.  

  • xyz07 Aralık 2022 08:45

    Enflasyonu arşa çıkarın. Millet inim inim inlesin. Ismarlama TÜIK ile bir milim indir. Sonrada üç kuruşluk yumurta yumurtlayan tavuk gibi dokuz mahalleyi gıdaklayarak ayağa kaldır. Pardon yumurta sayenizde üç kuruştan üç lira oldu.

  • borsacı07 Aralık 2022 08:19

    külliyen alevere, dalavere,dalga dümensin paramızı pul ettin.

  • Enf07 Aralık 2022 06:29

    %250 %300 enflasyon var daha fazla görsek ne olcak.

  • baran07 Aralık 2022 04:16

    ^^Gazi Meclis falan bırakalım bu ayakları^^ diyen pkk ya laf etmiyor!  Lüks otelden fakirlik edebiyatı yapıyor!  Fetoşçu kankalarını da Amerikalı rıfkını da bir bir havuz da toplayıp aynı kaba etmeye ant içmişler.  Fetoşçu itler sakın boş umutlara kapılmayın!

  • Zübüksevmez07 Aralık 2022 11:01

    Len zottirik sende fetönün kulotunu kokluyodun zamanında pkk la barış ğörüşmelerinde öve öve bitiremiyodun şimdi ne oldu sana.

  • xyz07 Aralık 2022 08:36

    baran yine ağzından salyaların akıyor. Ağzını sil.

  • Türkoğlutúrk07 Aralık 2022 08:12

    Konuşma,bakanların danışmanların fotoğrafları var.isci partili vekillerin yok ama ona şiir okuyanları biliyoruz

  • Ali07 Aralık 2022 00:04

    Şahane kasım indirimlerinden dolayı kasımda enflasyon düştü. Aralık ocakta zamlarla uçacak olan enflasyon düşmezse istifa edecek misiniz

  • Çakır 06 Aralık 2022 23:35

    Sende mucize reis ne biliyon bilmiyon hig mig işin gücün muhalefet çok mu kolay devlet adamlığı yapmak sen klavyede yazmaya benzemez bu işler

  • Cakır mı?07 Aralık 2022 00:10

    Neye benzediğini sen biliyorsun galiba

  • Mucise Reis ;)06 Aralık 2022 23:08

    eee...ücretliler evlerine daha fazla gıda alabilecek mi ? 1 yıl önce bu sokulan furyanın seviyesine kaç yılda çalışan ve emeklı gelebilecek? açlık sınırı üzerinde yaşayanlar bir daha kaç yıl sonra açlık sınırı üzeirnde maaş alabilecek ? boş boş konuşuyorsunuz. paradan sıfır atılacak duruma geldi ülke. istanbulda evi olan milyoner oldu sayeniz de :D para pul

  • baran07 Aralık 2022 13:45

    Şapka düştü kel göründü!   Ne varsa ortaya çıkmış hala birbirlerinin pisliklerini kapatmaya örtmeye çalışıyorlar. İt pisliği bu kaybolacak bir şey değil.  İt oğlu it olunca birbirlerinin pisliklerine kendileri bile tahammül edemiyorlar ama emir demiri keser kablinden katlanmak zorunda kalıyorlar.  Haysiyetsiz merkep çetesi.

  • Türkoğlutúrk07 Aralık 2022 10:04

    Sanki yalan yazmışım gibi beğenmemiş,koyun.ulan ABD askerine methiye düzenler hiç değişmedi.tipki ABD ye yerleşenler gibi.

  • Türkoğlutúrk07 Aralık 2022 08:17

    Yunan adaları teker teker işgal ederken seninki sadece seyretti.ciller birgecede kardak a bayrak aştı.tarihi öğrende yaz.makarnaci koyun

  • Türkoğlutúrk07 Aralık 2022 08:14

    Amerikan askerine saksakcilik edenler onlar geliyor diye genelev boyayanlar kimler unuttun mu.koreye askerim niye gitti.abd askeri rahat geri çekilsin diye.dinle solcudan ABD iti çıkmaz

  • baran07 Aralık 2022 07:57

    Git yalandaroğlu ve mahalle goygoycusuna Lonra dan 100 milyar dolar bulmuşlar!  Pkk Yunan a satılık karşılığı refahın artacakmış!   Anladın mı aşşğılık fetoşçu!  

  • baran07 Aralık 2022 03:57

    Jeremy rıfkın finosu  Amerika ya kuyruksallayıp Türkiye ye havlayıp Elon Musk ı ilah gibi kabul edip cahil niteliksiz ve klişe sözlerini sıralamak için ahmakça sersemce fırsat kollamış yine.  İt çünkü yerinde duramıyor kininden!  Bu ülkede bir şeyler düzeldiğini görürse ya alay konusu yapar ya örter!  Ya da bozulması için yapılan her harekete destek olur.  Çünkü köpek karakterli bir münafıktır malum xyz ibrikçibaşısı ile tam bir bedbaht bedevi numunesidir.