E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKaradeniz'i sel vurdu: Gece 24'e kadar risk var!---

Karadeniz'i sel vurdu: Gece 24'e kadar risk var!

Karadeniz'i sel vurdu: Gece 24'e kadar risk var!
10 Temmuz 2023 - 14:53 borsagundem.com

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Bartın'da, sel felaketine ilişkin açıklamalarda bulundu.


Orta ve Doğu Karadeniz'de devam etmesi beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak nedeniyle "turuncu" kodlu uyarıda bulunuldu. AFAD tarafından dünden bu yana yağışların etkili olduğu bölgelerden 23 kişi helikopterle, 570 kişi ise iş makineleriyle kurtarıldı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bartın'da sel felaketine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Yerlikaya'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"BU GECE SAAT 00:00'A KADAR DİKKAT!"

Buradan Giresun, Trabzon, Rize ve Artvinli hemşehrilerimize seslenmek istiyorum. Bu gece saat 00.00'a kadar metrekareye 100 kg yağış almayla ilgili tahmin olduğunu belirtmek istiyorum.

Can kaybımız yok, 137 vatandaşımızı kurtardık.

Bakan Tunç'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

260 köyün 155'inde hasar meydana geldi. Hasar çalışmaları en kısa sürede tamamlanacak.

11 NOKTADA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sel ve heyelanın etkili olduğu 11 noktada çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "Selden etkilenen kesimlerde 296 ekibimiz, 184 makine ile kesintisiz yol açma, su boşaltma, temizleme çalışmalarımız devam ediyor. Kapalı yollar için geçişler alternatif güzergahlardan veriliyor." dedi.

Uraloğlu, şu an itibarıyla çalışmaların 11 noktada yoğunlaştığını belirterek, "Selden daha çok etkilenen kesimlerde 184 makine, 296 ekiple kesintisiz yol açma, su boşaltma, temizleme çalışmalarımız devam ediyor. Kapalı yollar için geçişler alternatif güzergahlardan veriliyor. Müsterih olun, yağışlar normale dönene kadar teyakkuz halinde olacağız. Devletimiz her zaman olduğu gibi tüm imkanlarıyla vatandaşının yanındadır." ifadelerini kullandı.

AFAD'DAN UYARI

Başkanlıktan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi;

"Batı Karadeniz bölgesinde görülen aşırı yağışlar bölgenin büyük bölümünde etkisini kaybetmiştir. Yağışların, yüksek kesimlerde hafif ve orta kuvvette devam edeceği; Kastamonu'nun kuzeyi ile Sinop çevrelerinde bu akşam saatlerinden sonra yerel olarak kuvvetli geçişler olacağı tahmin edilmektedir.

Orta Karadeniz bölgesinde (Sinop, Samsun ve Ordu) görülen şiddetli yağışların bugün öğleden sonra saat 16.00'dan itibaren etkisini kaybetmesi beklenmektedir.

Doğu Karadeniz bölgesinde (Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin) görülen kuvvetli yağışların bugün öğle saatlerinden itibaren gece yarısına kadar tekrar kuvvetli olacağı tahmin edilmektedir. Yağışların, gece yarısından itibaren etkisini kaybederek Salı günü akşam saatlerine kadar devam etmesi beklenmektedir.

Vatandaşlarımızın sel, su baskını, yıldırım, heyelan ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmasını önemle hatırlatıyoruz."

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı da (AFAD) kuvvetli yağışlara yönelik uyarıda bulundu. Orta Karadeniz'de yağışların saat 16.00'ya, Doğu Karadeniz'de ise gece yarısına kadar etkili olacağı bildirildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son tahminlere göre yurdun kuzey, iç ve doğu kesimleri parçalı yer yer çok bulutlu, Karadeniz, İç Anadolu'nun güney ve doğusu, Orta ve Doğu Akdeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun kuzey ve batısı ile Bingöl, Muş ve Bitlis çevrelerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların; Orta ve Doğu Karadeniz, Sinop, Kastamonu kıyıları, Kayseri, Niğde, Erzincan ve Ardahan çevreleri ile Yozgat'ın doğu, Sivas'ın kuzey ve batı, Erzurum'un kuzey ilçelerinde kuvvetli, Ordu, Giresun, Rize, Artvin çevrelerinde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli olması bekleniyor.

23 KİŞİ HELEKOPTERLE, 570 KİŞİ BOT VE İŞ MAKİNELERİYLE KURTARILDI

Dünden bu yana Karadeniz Bölgesi'nde etkili olan aşırı yağışlar nedeniyle toplamda 2 bin 515 ihbar yapıldı.

Çalışmalara destek vermek üzere bölgeye 449 arama kurtarma, 25 dalgıç olmak üzere toplam 4 bin 328 personel, 2 helikopter ve 439 iş makinesi görevlendirildi. Yağışlar sonrası mahsur kalan 23 kişi helikopterler ile, 570 kişi de bot ve iş makineleri ile kurtarıldı.

Meteoroloji'den 30 il için yağış uyarısı

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)