E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa‘Kâr’ şampiyonları---

‘Kâr’ şampiyonları

‘Kâr’ şampiyonları
15 Mayıs 2016 - 07:51 borsagundem.com

2016’nın ilk çeyreğinde imalat sektöründe faaliyet gösteren 163 borsa şirketinin satışları yüzde 9.8 artarken kârları ise yüzde 74.8 oranında büyüme gösterdi

Borsadaki imalat sanayi şirketleri ilk çeyrek bilançosunu açıkladı. İmalat sektöründe faaliyet gösteren 163 borsa şirketinin satışları yüzde 9.8 artış gösterirken kârları yüzde 74.8 büyüdü. 

Borsada bankaların duraksadığı bir dönemde sanayi hisseleri prim yaparak endeksi yukarı taşıdı. Şimdilerde merak edilen sanayi sektöründeki bu hareketliliğin devam edip etmeyeceği. Uzmanların ise açıklanan bilançolardan pek de memnun kaldığı söylenemez. Özellikle borsayı yukarı taşıyan derinliği yüksek hisse senetlerinin mali tabloların beklentileri karşılayamaması moralleri bozmuşa benziyor. 

Şirketlerin satışları yüzde 9.8 oranında büyürken kârlılıklarındaki yüzde 75’lik artışın kaynağının finansal giderlerinin azalmasından kaynaklanması iyimser olma noktasında temkinli kalmayı gerektiriyor. dolar kuru ve faizin zayıf seyri finansal gider kalemlerinin gerilemesine neden oldu. Gider kalemi tekrar artmaya başladığı zaman bilançolarda kârın erimesi ya da zarar olasılığı hiç de düşük değil. 

Varlıklar 221 milyar TL oldu
163 borsa şirketinin toplam varlıkları 193 milyar TL’den 221 milyar TL’ye çıkarken yüzde 14.2 büyüdü. Varlıkların yüzde 56’sını borçlar oluşturdu. Bilançoları geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırdığımızda borçların da varlıklara paralel bir artış gösterdiği gözleniyor. Toplam borçlar yüzde 15.9 oranında artarak 107 milyar TL’den 124 milyar TL’ye çıktı. 
İmalatçı 163 şirketin esas faaliyet kârındaki artış ise yüzde 4.1 oranında yükselebildi. Diğer faaliyet finansal gelirlerden elde ettikleri kârın azalma kaydettiği dikkat çekiyor. Ancak asıl etki faaliyet dışı finansal giderler kalemindeki azalma. İşte bu azalma borsadaki şirketlerin kârlarının yüzde 74.80 oranında artış kaydetmesini sağladı. Bu da dolar kurunun yüzde 3’ün üzerinde değer kaybetmesinden kaynaklanıyor. 

Piyasalar bu hafta rahatlar mı

Milyarlık ciro liginde durum
İlk çeyrekte 1 milyar TL ve üzerinde ciro açıklayan 10 imalat sanayi şirketi bulunuyor. Bu şirketlerin hangileri olduğuna baktığımızda ise; Tüpraş, Ford Otosan, Arçelik, Tofaş Oto. Fab.,Ereğli Demir Çelik, Vestel, Anadolu Efes, Aygaz, Coca Cola İçecek, Petkim’i görüyoruz. İlk 10’da yer alan iki şirketin cirosunda azalma yaşanırken üç şirketin de kârında azalma görüldü. Türkiye’nin en büyük sanayi kuluşu olan Tüpraş’ın satışları 2016’nın ilk çeyreğinde 2015’in ilk çeyreğine göre yüzde 10 oranında azalırken kârı yüzde 71 oranında geriledi. Ereğli Demir Çelik’in satışları yüzde 11 oranında gerilerken kârı yüzde 51 düştü. Geçen yılın çeyreğine göre Vestel, Anadolu Efes ve Coca Cola İçecek zarardan kâra geçti.

Siyaset izlenecek
Piyasalar, artan siyasi tansiyon ve yaşanan terör olayları nedeniyle gergin. bist 100 Endeksi’nin yukarı ataklarında zayıfladığı ve destek seviyelerini test ettiği gözleniyor. Endeks haftayı 77.808 seviyesinden tamamladı. Endekste satış baskısının devam ettiğini görebiliriz. İlk destek seviyesi 77.000’de bulunuyor. Bu seviyenin aşağı kırılması halinde ise 75.000’e doğru gerileme gözlenebilir. Yukarı hareketlerde ise güçlü direnç 80.000 seviyesinde. 80.000 aşılmadıkça borsada satış baskısı sürecektir. AKP’nin olağanüstü genel kurul ile yeni parti başkanı ve dolayısıyla başbakan da netlik kazanacak. Piyasalar yeni başkanın kim olacağını merak ediyor. Yurtdışı gelişmeler piyasalarda etkili olmaya devam edecek. Endeksin teknik açıdan kısa vadede aşırı satım bölgelerine ulaştığı görülüyor.

Dolar kuru yükselişte
Yönünü yukarı çeviren dolar ise yükselişi zorluyor. Dolar/TL kurunun 2,96-2,97 seviyelerinde hareket ettiğini görüyoruz. Yükselişlerde dolardaki ilk hedef 3,00-3,05 seviyeleri olacak. Geri çekilmelerde ise güçlü destekleri bulunan 2,95 ve 2,90 seviyeleri test edilebilir. ABD’den gelen veri akışı ve FED açıklamaları doların direnç seviyelerine yakın hareket etmesine neden oluyor. 

FED tetikte tutuyor
Bir süredir ABD Merkez Bankası FED’in başkanlarından faiz artırımına ilişkin söylemlerin geldiğini ve bu hususta daha yumuşak ifadelerin dillendirildiğini görmekteyiz. Ancak dile getirilen bu söylemlere rağmen böyle bir adımın atılması yönünde bir beklenti bulunmuyor.
Ancak buna rağmen  FED, haziran ayında yapacağı toplantıda faiz artırımı olasılığının masada olduğunu ve bu yöndeki beklentileri yönetmeye devam edeceği anlaşılıyor. ZEYNEP AKTAŞ - MİLLİYET

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet Arslan16 Mayıs 2016 00:46

    Böyle bir şey sadece haber olmaz, dünya ekonomi tarihine geçer. On yıllarca sene anlatılır., okullarda ders olur, yüzlerce doktora tezine konusu olur.... Satışlar yüzde 9 artmış, karlar yüzde 75! Tüm şirketlerin kur farkı gideri yazdığı bir dönemde. Doğru hesap yapabilen kaynaklardan beslenin... Ayıptır adınıza