E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiJPMorgan: Pandemi tasarrufları henüz tükenmedi---

JPMorgan: Pandemi tasarrufları henüz tükenmedi

JPMorgan: Pandemi tasarrufları henüz tükenmedi
20 Temmuz 2023 - 12:09 borsagundem.com

JPMorgan, Amerikalıların pandemi tasarruflarının henüz tükenmediğini belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikalıların banka hesapları şişkinliğini koruyor. JPMorgan, pandemiden kaynaklı teşvik ve tasarrufların henüz tükenmediğinin altını çiziyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisi yüksek enflasyonla boğuşurken harcamaları da kısmak istiyor. Ancak araştırmalar, hanehalklarının tasarruflarının henüz tükenmediğini gösteriyor.

Kumbaralar hala dolu

Fortune’dan Christiaan Hetzner’in haberine göre, JPMorgan araştırmasına göre Amerikalıların pandemi tasarrufları henüz tükenmedi. JPMorgan, Amerikalıların pandemi dönemindeki kumbaralarını henüz tüketmediklerini keşfettiğinden, ABD ekonomisinin hâlâ kat etmesi gereken uzun bir yolu olduğunu söylüyor.

Wall Street'in karşı karşıya olduğu en büyük sorulardan biri, hanehalklarının gelecekteki alımları beslemek için daha ne kadar birikime sahip olduğu. JPMorgan tarafından yaklaşık 9 milyon müşterisinden alınan anonimleştirilmiş veriler kullanılarak yayınlanan en son Hanehalkı Nabzı (Household Pulse) araştırmasına göre, tüm gelir gruplarındaki ortalama banka bakiyesi, 2023 yılının ilk çeyreğinin sonunda, 2019 yılının sonuna göre hala yüzde 10 ila yüzde 15 arasında daha yüksek seyrediyor.

Ancak bu tampon, pandeminin bir sonraki yılın Nisan ayında dünya çapında ilk kez yayılmasından bu yana gözlemlenen en ince yastığa karşılık geliyor. JPMorgan Chase Enstitü Başkanı ve araştırmanın baş yazarı Chris Wheat, çalışmasında ilk kez ırk ve etnik kökene dayalı bir analize de yer veriyor.

Veriler, beyaz ve Asyalı akranlarına kıyasla sürekli olarak daha yoksul olan Siyah ve Hispanik hanelerin rezervlerinin daha hızlı tükendiğini gösteriyor. Wheat, “Mart 2023'ün sonunda, her iki grubun bakiyeleri 3.000 doların altındaydı ve ilgili pandemi öncesi seviyelerine yaklaşıyordu” diye yazıyor.

Borç verme koşulları sıkılaştıkça temerrüt oranları artıyor

Genel verilerin, ekonomistlerin, ABD ekonomisinde yaklaşan 2023 resesyonu ilk kez bir fikir birliği haline geldikten uzun süre sonra bile ne kadar güçlü kaldığı konusunda neden sürekli olarak kafalarının karıştığını açıklamaya yardımcı olabilecek nitelikte olduğu gözüküyor.

Bununla birlikte, Deutsche Bank, ABD'li tüketicilerin ekonomik yangınları alevlendirmek için yakıtlarının bitmesinin an meselesi olduğuna inanıyor. Bankanın kısa bir süre önceki tahmini, ülkenin dördüncü çeyrekten itibaren faaliyet daralması yolunda ilerlediği yönündeydi.

Devam eden güçlü iş piyasası ve soğuyan enflasyona rağmen, en savunmasız konumda olan tüketicilerin, borç verme koşulları kötüleşirken geçimlerini sağlamak için mücadele ettiğine dair bazı endişe verici işaretler de bulunuyor.

Kredi başvurularında rekor düzeyde ret oranı

Yeni bir Federal Rezerv anketine göre, ister bir ipotek, ister yeni araba kredisi veya kredi kartı olsun, herhangi bir kredi türü için başvuran Amerikalılar için genel ret oranı, Haziran 2018'den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 21,8'e yükselmiş durumda.

Apollo Global Management baş ekonomisti Torsten Slok da, Fed'in sıkılaştırma döngüsünün ABD ekonomisinin başına bela ettiği 26 trilyon dolarlık yükün etkileri yavaş yavaş piyasada dalgalanırken, otomobil kredileri ve kredi kartlarından yüksek getirili kurumsal borca kadar her şeyde temerrüt oranlarının arttığı konusunda uyarıda bulunuyor. Slok, “Hem tüketiciler hem de şirketler için genel olarak bir temerrüt döngüsünün başladığı görülüyor. Yani koşullar acı şekilde ısırmaya başlasa da henüz makro düzeyde görünmüyor” diyor.

Amerikalılar tasarrufa yöneliyor, resesyon habercisi mi?

 

Pandemiden önce ev alan yaşadı

 

Pandemi sonrası karlılık dönemi sona eriyor

 

ABD'de tüketici güveni beklentilerin üzerinde

 

Tahvil kralı: Amerikan tüketicisinin gücü tükeniyor

 

Jeremy Siegel: Tüketicilerdeki nakit tükenmek üzere

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)