E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiJeremy Siegel: Tüketicilerdeki nakit tükenmek üzere---

Jeremy Siegel: Tüketicilerdeki nakit tükenmek üzere

Jeremy Siegel: Tüketicilerdeki nakit tükenmek üzere
13 Temmuz 2023 - 12:01 borsagundem.com

Wharton profesörü Jeremy Siegel, tüketicilerin nakitlerinin tükenmek üzere olduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi, tüm karamsar tahminlere rağmen canlılığını koruyor. Ancak Jeremy Siegel, tüketicilerin elindeki nakitin tükenmek üzere olduğu konusunda uyarıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu yaz mevsiminin sonunda, sıcaklar sona erdiğinde, ekonominin beklenmedik canlılığını da beraberinde götürmesi bekleniyor. Wharton profesörü Jeremy Siegel’ın da işaret ettiği gibi, ABD’de tüketicilerin nakitleri suyunu çekmek üzere olabilir.

YOYO’ların nakiti tükenmek üzere

Fortune’dan Eleanor Pringle’ın haberine göre, Wharton profesörü Jeremy Siegel’ın terminolojisine göre, ‘YOLO’ (You Only Live Once) yani 'hayata bir kere geliyosun' yaklaşımına sahip tüketicilerin nakitleri bitmek üzere. Siegel, bu kesimin bu zamana kadar ekonomiyi en çok destekleyen kesim olduğunu da altını çiziyor.

Bu yaz mevsiminin sonunda sıcak havalar kaybolduğunda, ABD ekonomisindeki beklenmedik canlılığın da kaybolma ihtimali yüksek görünüyor. Wharton profesörü Jeremy Siegel'e göre ABD ekonomisi, 'yüksek borçlanma maliyetlerinin etkisinden etkilenmeyen dirençli bir tüketici ile sorunsuz bir şekilde ilerliyor’ gibi görünüyor. Bu harcama yapanlar, Siegel'e göre son nakit rezervlerini seyahat etmek ve yazın tadını çıkarmak için harcayan ‘YOLO' tüketicilerinden oluşuyor.

Emekli finans profesörü Russell E. Palmer da, bunun ‘yaz bitmeden ve kredi kartı faturalarının vadesi gelmeden önce ekonomi için son iyi dönemlerin işareti’ olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Palmer, geçmişte, Eylül ve Ekim aylarında öğrencilerin okula dönmesinin ‘piyasalar için riskli dönemler' yarattığını da sözlerine ekliyor.

İş gücü piyasasında düşüş beklenmemeli

Profesör Siegel, daha önce faiz artırımlarını durdurması için çağrıda bulunduğu Fed'e de bir uyarıda bulunuyor. Finans ve ekonomi uzmanı Siegel, Fed'in faiz artırımlarını hafifletmeye başlamadan önce istihdam piyasasında bir düşüş görene kadar beklemesinin ‘hata' olacağını söylüyor.

Profesör Siegel haftalık WisdomTree yazısında, “Fed'in, enflasyonun tersine dönmesinin ne kadar sürebileceğini görmek için enflasyonu ‘geçici’ olarak adlandıran kendi deneyimine bakması yeterli. Ekonomide bir zayıflama başladığında, bu çığ gibi hızlı ve katlanarak büyüyebilir” diyor.

Piyasalarda ne kriz ne de tam bir sakinlik

Yine de Siegel, piyasalarda ne kriz ne de tam bir sakinlik olmayacağına inanıyor ve şöyle diyor: “Yılın ikinci yarısının piyasalar için harika bir dönem olacağını düşünmüyorum, ancak dramatik bir şekilde kötüleşeceğini de görmüyorum. Piyasa dinamiklerinde resesyon korkuları ile yavaşlama arasında bir savaş olacak ve Fed'in buna daha fazla uyum sağlayarak ve faiz oranlarını düşürerek yanıt vereceği beklenecek.”

Uzmanlar, uzun süredir Fed'in talebe dayalı enflasyonu kontrol altına almak için halkı 'acı noktası'na iteceğine inanıyor. Bank of America analistleri, Mart ayında Fed'in enflasyonu hedefe geri döndürmek için faiz oranlarını yüzde 6'ya yaklaştırmak zorunda kalabileceği tahmini de bunu kanıtlıyor. Ancak senaryo değişmiş gözüküyor.

Fed'in faiz oranlarını yüzde 5,00 ila 5,25 aralığına yükselttikten ve yıl bitmeden önce 25 baz puanlık iki artışı daha zorlayabileceği uyarısından sonra, şu anda enflasyon yüzde 3,1 civarında seyrediyor. Bu oran, Mart 2021'den bu yana görülen en düşük seviyeye karşılık geliyor.

Siegel, yalnız değil

Tüketicilerin nakitlerinin tükeneceği uyarısı, sadece Siegel’dan gelmiyor. 2022 yılı Ekim ayında, JPMorgan CEO’su Jamie Dimon da, dalgalı enerji fiyatlarından kaynaklanan enflasyonun Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden kaynaklanan belirsizlikle darp edildikten sonra, tüketici harcamalarının bu yaz tükeneceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Bu arada, ABD’li yatırımcı Michael Burry de, harcamalarındaki yavaşlamanın 2022 Noel'inde düşeceğini tahmin ederek bir yıldan fazla bir süredir tüketici durgunluğu uyarısında bulunuyor.

ABD’de enflasyon gerilese de market fiyatları düşmüyor

 

Enflasyon umut verdi

 

ABD ekonomisi resesyondan nasıl kaçınabilir?

 

Resesyon tahminleri güçleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Emekli Murat13 Temmuz 2023 12:37

    Butcede emekliye para yok diyenlere haram zıkkım olsun. Butcede her seye para var da 60-70 yasındaki insanları aclıga surukleyenlere haram zıkkım olsun. Bırakın efendiler butcede para yok hikayesini. Merkez Bankası Darpanesi 24 saat para basıyor. Emekliye gelince mi para yok? Garıbana mı gucunuz yetiyor?