E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiJeff Gundlach: Tahvil getirileri resesyon işareti---

Jeff Gundlach: Tahvil getirileri resesyon işareti

Jeff Gundlach: Tahvil getirileri resesyon işareti
05 Ekim 2023 - 13:42 borsagundem.com

‘Tahvil Kralı’ olarak da bilinen analist Jeff Gundlach, ABD tahvil piyasasının resesyon uyarısı verdiğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD tahvil piyasası rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. Başta hisse senetleri olmak üzere birçok piyasayı zor durumda bırakan Hazine tahvili getirileri, 16 yılın en yüksek seviyesine yükselmiş durumda.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ‘Tahvil Kralı’ olarak da bilinen analist Jeff Gundlach, ABD tahvil piyasasının resesyon uyarısı verdiğini ve Cuma günü açıklanacak istihdam raporunun ekonomiye dair bir sonraki kritik ipucunu verebileceğini söylüyor.

Resesyon kapıda

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, DoubleLine Capital kurucusu Jeff Gundlach, düşen ABD tahvil fiyatlarının, Hazine getirilerini 16 yılın en yüksek seviyelerine çıkarırken, resesyonun nihayet kapıda olabileceğine dair bir sinyal olduğunu belirtiyor.

X üzerinden yaptığı paylaşımda Gundlach, yatırımcıların uzun vadeli ve ultra uzun vadeli tahvillere yatırım yapmaktan elde ettiği primin bir ölçüsü olan Hazine getiri eğrisinin hızla normalleştiği konusunda uyarıda bulunuyor. Gundlach’a göre vadeli tahviller, yatırımcıların geçen yıldan bu yana hazırlandığı ABD'deki resesyonun nihayet kapıda olabileceğinin bir işareti anlamına geliyor.

Gundlach, “ABD Hazine tahvili getiri eğrisindeki terse dönüş çok hızlı bir şekilde normale dönüyor. Birkaç ay önce -108 baz puandaydı. Şimdi -35 baz puanda. Bu durum, herkesi resesyon uyarısına sokmalı. İşsizlik oranında hafif bir artış yaşansa bile resesyon alarmı verilecek. Kemerlerinizi bağlayın” diyor.

Ters getiri eğrisi ve resesyon ilişkisi

Ekonomistler getiri eğrisini sağlıklı bir ekonominin barometresi olarak kullanıyor. Tipik olarak, kısa vadeli getirilerin uzun vadeli getirilerin üzerine çıktığı ters getiri eğrisi, resesyonun yaklaştığını gösteren güvenilir bir işaret olarak görülüyor. Veriler, getiri eğrisinin tersine dönmesinin 1960'lardan bu yana hemen hemen her durgunluktan önce gerçekleştiğini gösteriyor. Buradaki mantık, yatırımcıların ekonomide oluşabilecek zayıflıkları atlatmak için sermayelerini daha uzun süre kilitlemek amacıyla daha uzun vadeli tahviller aramasında yatıyor.

Ancak resesyonlar genellikle gecikmeli ters dönüşleri takip ediyor. Tahvil piyasası uzmanları geçmişte getiri eğrisinin bir ters dönüş döneminin ardından normalleşmeye başlamasının geçmişte resesyon için geri sayımın neredeyse bittiğinin sinyalini verdiğini öne sürüyor.

Dow Jones Piyasa Verilerine göre, 2 yıllık Hazine tahvilinin getirisi, 1980'den bu yana en uzun tersine dönüş dönemi olan 11 Temmuz'dan bu yana 10 yıllık getiriden sürekli olarak daha yüksek seyrediyor.

Almanya’nın ardından ABD

Gundlach, Almanya’nın Mart 2022'den bu yana yaptığı faiz artışlarının, ABD ekonomisini yakında, 2024'ün ilk yarısında başlaması beklenen acı verici bir resesyona sürükleyeceğine inandığını da söylüyor. Gundlach, Fed’in buna yanıt olarak faiz oranlarını düşürerek tahvil fiyatlarını yükseltip getirileri düşüreceğini beklediğini de sözlerine ekliyor.

Hem 10 hem de 30 yıllık Hazine tahvilleri 2007'nin ikinci yarısından bu yana en yüksek seviyelerine ulaşmış durumda. Dow Jones verilerine göre, 30 yıllık tahvil getirisi bir gecede kısa süreliğine de olsa yüzde 5'in üzerini gördü.

Gundlach, yüksek faiz oranlarının sonuçları konusunda uyarıda bulunan tek kişi değil. Bill Gross da yaptığı açıklamada, yüzde 7,7 seviyesindeki ipotek oranlarının yakında konut piyasasını ‘tamamen kapatacağını’ söyledi.

Ekonomik göstergeler

ABD Çalışma Bakanlığı, işsizlik oranına ilişkin verileri de içeren bir sonraki istihdam raporunu Cuma günü yayınlayacak. The Wall Street Journal anketine katılan ekonomistler, işsizlik oranının önceki ayki yüzde 3,8’lik seviyesinden yüzde 3,7'ye gerilemesini bekliyor.

Wall Street ekonomistleri bu yılın başlarında bir resesyonun başlayacağını tahmin ediyordu ancak dayanıklı tüketici tasarrufları, şirketler ve hane halklarının geçmiş yıllarda düşük faiz oranlarına sabitlenmesi ve bazı şirketler için yapay zeka patlaması gibi bir dizi faktör büyümenin artmasına yardımcı oldu.

İş gücü piyasası soğumaya başlarken imalat sektörü dışındaki diğer ekonomik göstergeler ise nispeten sağlıklı görünüyor. Atlanta Fed'in GDPNow tahmin aracı üçüncü çeyrekte GSYİH büyümesinin yüzde 4,9 olacağını öngörüyor.

Barclays: Tahvillerin toparlanması için borsaların düşmesi gerekli!

 

ABD’deki tahvil krizi tarihi krizlere meydan okuyor

 

Piyasalarda 'devlet tahvili' endişesi

 

ABD tahvil piyasasında bir dönemin sonu

 

Küresel hisse senetleri tahvil faizlerinin gölgesinde

 

Tahvil faizlerindeki yükseliş borsalar için neden önemli?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)