E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJaponya'nın yurtdışı gelirleri rekor kırdı---

Japonya'nın yurtdışı gelirleri rekor kırdı

Japonya'nın yurtdışı gelirleri rekor kırdı
09 Şubat 2015 - 06:38 borsagundem.com

Japonya geçtiğimiz yıl yurtdışı yatırımlardan rekor seviyede gelir elde etti

Japonya geçtiğimiz yıl yurtdışı yatırımlardan rekor seviyede gelir elde ederek ekonomiyi olumsuz etkileyen offshore üretimdeki değişimin olumlu tarafına işaret etti.

Maliye Bakanlığı’na göre doğrudan yatırım ve yabancı menkul kıymetlerden sağlanan fazla yüzde 9.7 yükselerek 18.07 trilyon yen (152 milyar dolar) oldu ve böylece 1995’ten bu yana en büyük miktara ulaşıldı. Söz konusu artışta yenin zayıf seviyesi ve dünyanın en büyük yabancı net varlık pozisyonundan sağlanan kazanç etkili oldu.

Japon şirketleri tarafından düşük maliyetli ülkelerdeki operasyonların artırılması ve majör piyasalara yakınlaşmaları ülkenin sanayi temelini erozyona uğrattı ve ekonomiyi daha rekabetçi olan yene daha az duyarlı hale getirdi. Değişim ile elde edilen gelir, dış ticaret açığının telafi edilmesinden daha fazlasını yaparak dünyanın en büyük borç yüküne sahip Japonya finansına yardımcı oluyor.

Tokyo’daki Mizuho Research Institute  ekonomistlerinden Takehiro Noguchi, “Japonya yurtdışı varlıklardan sağladığı gelirin büyümesi ile birlikte oldun bir kreditör haline geliyor. Gelir fazlası, ticaret dengesinin uzun bir süre daha borçlu olmasının beklenmesi ile birlikte Japonya içim önemli olmaya devam edecek” dedi.

Doğrudan yabancı yatırımlardan sağlana gelir geçtiğimiz yıl yüzde 21 artış ile 6.5 trilyon yene ulaştı. Tahvil gibi yabancı menkul değerlerden sağlanan gelir ise yüzde 4.3 yükselerek 11 trilyon yene geldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)