E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te borsaların yönünü tahviller belirleyecek---

Wall Street’te borsaların yönünü tahviller belirleyecek

Wall Street’te borsaların yönünü tahviller belirleyecek
09 Mayıs 2024 - 16:00 borsagundem.com

Nisan ayı diplerinden çıkan ABD borsalarındaki son yükseliş serisi rekor seviyelere ulaşmadı. Uzmanlara göre tahvil getirileri düşene kadar hisse senetlerinde yeni bir ralli beklenmiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları nisan ayında kaydedilen düşüşlerin ardından toparlanmaya çalışıyor. Ancak bu toparlanma Barron’s’un haberine göre kısa sürecek.

S&P 500 Endeksi geçen ayki düzeltme sürecinin ardından 4.967 puanlık dip seviyesinden Salı günü itibariyle 5.187 puana kadar yükseldi. Ancak bu yükseliş serisi hafta ortası itibariyle tökezledi. Barron’s haberinde ise endeksin yükselişindeki en önemli sebeplerinden biri olarak 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerindeki düşüşe dikkat çekildi. Zira 10 yıllık Amerikan devlet tahvili getirileri 2024’ün en yüksek seviyesi olan %4,7’den %4,49’a kadar geriledi.

Tahvil getirilerindeki düşüş nisan ayında istihdamın artmaya devam etmesine rağmen beklenenden daha az yeni istihdam eklendiği verisinin ardından gerçekleşti. ABD ekonomisinin yavaşladığını gösteren rakamlar enflasyonun da yavaşlayabileceğinin işaretiydi. Bu da ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını düşürmesi seçeneğini yeniden masaya getirdi. Zira istikrarlı veya düşük faiz oranları ekonominin ve şirket kârlarının büyümeye devam etmesine imkan sağlayabilir.

Ancak ekonomi gündeminin sakin geçtiği çarşamba gününün büyük bir bölümünde S&P 500 seansı düşüşle geçirdi ve günü sabit seyirde bitirdi. Habere göre endeks rekor kapanışı olan 5.254 puanı aşamayacak gibi gözüküyor.

S&P 500 Endeksi mart ayı sonunda rekor seviyeye ulaştı ve nisan ayında dip noktasına ulaştı. Salı gününe kadar tekrar yükselen endeks şimdiyse yeniden düşüş trendine girmiş olabilir. Endeks henüz yeni bir zirveye ulaşmadan yatırımcılar hisse senetlerini satmaya karar veriyor. Bunun sebebi ise makroekonomik tabloda yeterli seviyede bir değişimin olmaması.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri şimdilik düşüş sürecini durdurdu. Tahvil faizleri bu hafta %4,2 ila %4,3 aralığındaki mevcut seviyesinde kalmayı sürdürüyor. Yılın başından mart ayına kadar yükselişte olan tahvil faizleri daha sonraki süreçte ise kabaca %0,8’lik bir düşüş gerçekleştirdi. Yatırımcılar tahvillerini satmaya başladıkça düşüş durdu ve getiriler yeniden yükseldi. Tahvil piyasalarında getiriler ve fiyatların ters yöne doğru hareket ettiği bilinir.

FED’in politika faizlerini indirmesi tahvil alıcılarının piyasaya geldiğine işaret edecek ve getirileri düşürecektir. Ancak bu gerçekleşecek gibi gözükmüyor. Zira FED yönetimi faiz oranlarını nispeten yüksek tutmak istediklerini açıkça belirtiyor.

FED’in faizleri düşürmenin eşiğinde olduğunun sinyali verilmeye devam edildiği sürece 10 yıllık tahvil getirileri %4,3’lük kilit seviyesinin üzerinde kalabilir ve hisse senetleri piyasalarını da diken üstünde tutabilir.

ABD’de bugün yapılması planlanan 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil ihalesi ise işleri daha da kötüleştirme potansiyeli taşıyor. Yatırımcıların tahvillere olan talebi zayıflayabileceğinden getirilerin artabileceği endişesi yaygınlaşıyor.

Morgan Stanley’nin Baş ABD Hisse Senetleri Stratejisti Mike Wilson, “Mevcut seviyelerdeki tahvil getirileri hisse senetleri piyasaları için hâlâ ters rüzgar niteliğinde” uyarısında bulundu.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri geçen kasım ayı ortalarında %4,5 seviyesine işlem gördüğü sırada S&P 500 Endeksi mevcut seviyesinin %13 altında 4.500 puan civarındaydı. Haberde tahvil getirileri önemli ölçüde düşene kadar borsaların çok yüksek performans göstermesinin beklenmemesi tavsiye ediliyor. Borsanın düşmesi ise muhtemel. Yine de topyekûn bir çöküşün gerçekleşmesi de beklenmiyor.

Wall Street’in korku endeksi bozuldu mu?

 

Faiz indirimlerinin gecikmesi borsa boğalarını korkutmamalı

 

Amerikan şirketlerinde iflas dalgası başlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)