E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’in korku endeksi bozuldu mu?---

Wall Street’in korku endeksi bozuldu mu?

Wall Street’in korku endeksi bozuldu mu?
09 Mayıs 2024 - 11:36 borsagundem.com

S&P 500’ün korku göstergesi VIX yatırımcıların piyasalara dair endişe seviyesini ölçmeyi hedefler. Ancak borsalardaki artan risklere rağmen VIX’in düşüşte olması yatırımcıların eleştirilerini de beraberinde getirdi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçen ay küresel borsaları sarsan satış dalgası sona ermiş gibi gözüküyor. Wall Street’in “korku endeksi” olarak bilinen CBOE Volatilite Endeksi (VIX) de kısa ömürlü bir yükselişin ardından düşüşe geçti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, S&P 500 Endeksi’nde opsiyon piyasası fiyatlarını ölçen VIX, fiyatların dalgalı olmasından dolayı yatırımcıda oluşan korkuyu ve risk iştahını ölçmeyi hedefler. Yaklaşık 30 günlük bitiş süresi olan vadeli alım satın işlemlerini içeren endeks kısa vadeli opsiyonlar üzerinden yatırımcıların eğilimlerini değerlendirir. Endeksteki yükseliş yatırımcılardaki endişenin arttığına, düşüş ise yatırımcıların risk iştahının yükseldiğine işaret eder.

VIX endeksinde son dönemde görülen ani düşüş ise Wall Street çevrelerinde volatilite göstergesinin ayarının bozulduğuna dair yorumların artmasına sebep oldu. Bazı eleştirmenler opsiyon piyasalarında popülerliği artan bazı işlemlerin endeksin güvenilirliğini kırdığını iddia etti. Diğerleri ise borsa yatırım fonlarının gelir elde etmek için periyodik olarak satış opsiyonları kullanmasının endeksi bozduğunu iddia etti.

Ancak MarketWatch’un haberine göre borsa araştırmaları firması DataTrek’in kurucusu Nicholas Colas konuya daha basit bir açıklamayla yaklaşıyor: Zımni volatilitenin göstergesi, hisse senetlerinin son 100 işlem seansında ne kadar sakin olduğuna bağlı olarak, aslında tam olarak olması gereken yerde işlem görüyor.

Colas açıklamasında, “Reel volatilite şu sıralar düşük ve VIX’in de böyle olması şaşırtıcı değil” ifadelerine yer verdi.

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500’de son 100 günün standart sapma oranı %0,7 olarak görülüyor. 2010 ile günümüz arasındaki ortalama standart sapma ise %1. Bu kabaca %30’luk bir farkı işaret ediyor.

Yine 2010’dan günümüze kadar olan aralığında VIX’in ortalama seviyesi 18,5. Endeks çarşamba gününde 13,3’te işlem görüyordu. Diğer bir deyişle korku endeksi son 14 yılın ortalamasının yaklaşık %28 altında.

Colas bu iki göstergeye işaret ederek, “VIX aşağı yukarı tam olarak tahmin edilebilecek bir yerde işlem görüyor” dedi.

Borsa uzmanına göre VIX’in borsaları aşağıya itebilecek tüm risklere karşı reaksiyon göstermesi gerekmiyor. Korku endeksine yönelik eleştirilerin önemli bir kısmı piyasaların karşı karşıya olduğu bir dizi riskle alakalıydı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimi beklentilerinin ertelenmesi, jeopolitik endişeler, ABD’deki başkanlık seçimleri, Amerikan şirketlerindeki bilançoların Wall Street’in beklentileriyle uyumlu bir biçimde büyümeyeceği tahminleri bu endişelerin yalnızca bir kısmını oluşturuyor.

Ancak Colas’a göre VIX’in bu endişelere tepki vermesini beklemek endeksin nasıl çalıştığını tam olarak kavrayamamaktan kaynaklanıyor. Colas, her ne kadar volatilite göstergesi olsa da VIX’in bundan sonra ne olacağını tahmin etmek için tasarlanmadığını hatırlattı.

Aksine, endeks son zamanlarda borsalarda neler olup bittiğini yansıtıyor. Endeksin güncel konumu için S&P 500 Endeksi’ndeki bir aylık opsiyonların fiyatlandırılması en önemli faktördür. Yani VIX’in seviyesi, opsiyon piyasalarındaki alım-satım faaliyetlerine göre belirlenir.

VIX, mart sonundan bu yana en düşük seviyesine geriledi. S&P 500’e bağlı opsiyonlara olan talep göstergesi de dikkate değer bir seviyeye düştü. FactSet verilerine göre, Cboe VIX pazartesi günü yaklaşık 10 yılın en düşük seviyesi olan 73,46'da kapandı.

Faiz indirimlerinin gecikmesi borsa boğalarını korkutmamalı

 

Bu yıl 6 enflasyon beklentisi değişecek mi?

 

S&P'den Türkiye değerlendirmesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)