E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse geri alımları 2018’den bu yana rekor seviyede---

Hisse geri alımları 2018’den bu yana rekor seviyede

Hisse geri alımları 2018’den bu yana rekor seviyede
09 Mayıs 2024 - 13:16 borsagundem.com

Hisse geri alımlarındaki yükseliş, kurumsal Amerika'nın ABD ekonomisine ilişkin iyimser olduğunun bir işareti olarak kabul ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de hisse geri alımları, 2018 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşmış durumda.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, hisse geri alımlarındaki belirgin artışın, ABD’deki şirketlerin ülke ekonomisine ilişkin duyduğu güvenin bir işareti olduğu kabul ediliyor.

Rekor seviye

Yahoofinance’ten Josh Schafer’in haberine göre, Deutsche Bank'ın araştırmasına göre ABD’li şirketler, son 13 haftada 383 milyar dolardan fazla hisse geri alımı duyurdu; bu, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artışa ve Haziran 2018'den bu yana en büyük miktara karşılık geliyor. Toplam tutar, Apple'ın tarihteki en büyük geri satın alma olan 110 milyar dolarlık planını da içeriyor.

Deutsche Bank'taki sermaye stratejisi ekibi, geri alımlardaki ‘patlama’nın, kısa süre önce 70 milyar dolarlık bir geri alım planı açıklayan Apple ve Alphabet gibi büyük isimlerin ötesine geçtiğini belirtiyor. İlk çeyrek kazanç sezonunda bildirilen 262 milyar dolarlık geri alımın 82 milyar doları büyük teknoloji devleri dışındaki şirketlerden geliyor. Bu, borsadaki yükselişte genişleme işaretleri arayanlar için hoş bir gösterge niteliği taşıyor.

Hisse senetlerinin en büyük itici gücü

Deutsche Bank'ın öz sermaye stratejisti Binky Chadha, ilk çeyrek kazanç raporlarının başlamasından önce yaptığı açıklamada, “Geri alımlar, orta vadede hisse senetlerinin zaman içindeki en büyük itici gücü olmuştur” diyor. Chadha'ya göre geri alımların önemi basit: "Geri alımlar yatırımcılara şirketlerin makro ortam hakkında ne hissettiğini anlatıyor."

Chadha, geri alımların genellikle kazançlar arttığında arttığını söylüyor. Bunun nedeni, kazançlar arttıkça, ki bu şu anda neredeyse son iki yılın en hızlı temposunu yaşıyor, şirketlerdeki nakit akışının da artması. Şirketler daha sonra bu nakit akışını hissedarlara ödenen temettüleri artırmak, şirkete yeniden yatırım yapmak için sermaye harcamalarını artırmak veya hisseleri geri satın almak ve dolayısıyla sermayeyi hissedarlara iade etmek için kullanabiliyor.

Döngüsel kara bulut kalktı

Bu trend 2023 yılında ise hayata geçemedi. Kazançlar arttı ancak geri alımlar artmadı. Chadha, bunun büyük ihtimalle ezici çoğunluğun ABD ekonomisini vuracak bir resesyon öngörmesiyle ilgili olduğunu düşünüyor. Chadha, “Makro fikir birliği ciddi bir yavaşlama veya durgunluk yönünde olduğunda şirketler geri alım yapmıyor ve nakitlerini ellerinde tutuyor” diyor.

Ancak bu makro fikir birliği değişmiş durumda. Ekonomistler ve makro stratejistler bu yıl ABD'nin ekonomik büyümesi konusunda daha iyimser hissediyor ve şirketler bu güveni geri alımlarla teyit ediyor. Chadha, “Bu yılın başlarındaki dördüncü çeyrek kazanç raporlarında gördüğünüz şey, geri alımların gerçekten yeniden yükselmeye başladığıydı. Dolayısıyla bu döngüsel kara bulutun kalktığını söyleyebilirim. Şirketler bu görünüm konusunda daha rahat hissetmeye başlıyor” diyor.

Daha yüksek nakit akışı

JPMorgan Private Bank Küresel Yatırım Stratejisti Elyse Ausenbaugh, geri alımlardaki artışın ‘yatırımcılara güzel bir temel’ sağladığını, çünkü şirketlerin hisselerini geri satın almasının, bireysel sermaye yatırımcıları hisse senetlerine para akıtmıyor olsa bile piyasayı desteklemeye yardımcı olduğunu belirtiyor.

Bir adım daha ileri gidildiğinde Ausenbaugh, geri alımları, şirketlerin daha yüksek nakit akışına sahip oldukları ve bunları dev teknoloji şirketlerinin artan sermaye harcamaları gibi nihayetinde hissedarlara fayda sağlayacak şekillerde kullandıklarına dair ilk çeyrek kazançlarında ortaya çıkan durumun bir parçası olarak görüyor. Ausenbaugh şöyle konuşuyor: “Artan yatırım harcamaları, yapay zeka gibi piyasaya çok fazla destek sunan bu trendleri desteklemeye devam edecek.”

UBS'den 2 milyar dolarlık hisse geri alımı

 

Goldman, hisse geri alım tahminlerini artırdı

 

Hisse geri alımlarında belirgin artış

 

ABD ekonomisi ilk çeyrekte beklentilerin altında büyüdü

 

JPMorgan CEO'su Dimon: ABD ekonomisi 1970'lere dönebilir

 

ABD ekonomisini 2025'te kriz bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)