E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaResesyon borsaları nasıl etkiler?---

Resesyon borsaları nasıl etkiler?

Resesyon borsaları nasıl etkiler?
09 Mayıs 2024 - 17:38 borsagundem.com

Resesyon yani durgunluk dönemlerinde yatırım yapmak korkutucu olsa da bu belirsizlik dönemini potansiyel kâr için yeni fırsatları keşfetmek amacıyla kullanmak da mümkündür.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ekonomik durgunluklar, yoğun sonuçları beraberinde getiren zorlu dönemlerdir. Geçmişteki durgunlukların piyasalar ve ekonomiler üzerinde kalıcı etkileri olmuş, çoğunlukla gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) büyümesinin azalmasına veya tersine dönmesine, hisse senedi ve emlak fiyatlarının düşmesine yol açmıştır.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, durgunluk dönemlerinde yatırım yapmak korkutucu olabilir ancak bu belirsizlik dönemini potansiyel kâr için yeni fırsatları keşfetmek amacıyla kullanmak da mümkün olabilir. Yatırımcılar, sermayelerinin daha düşük hisse senedi fiyatlarıyla daha fazla satın alma gücüne sahip olduğu durumlarda riski değerlendirerek ve alımlarının zamanlamasını dikkatli bir şekilde belirleyerek getirilerini en üst düzeye çıkarabilir.

Akıllı yatırım ve stratejiler

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, geçmişten dersler çıkararak potansiyel değişken ekonomik dönemleri atlatmak için uyanık kalmanın ve akıllı yatırım ve ticaret stratejileri uygulamanın önemine vurgu yapıyor. Piyasanın resesyona maruz kalması, telafisi yıllar süren büyük kayıplara neden olabileceğinden, Burns, resesyon dönemlerini en az hasarla atlatmaya ve bu dönemlerde yatırım anlamında nasıl kararlar verilebileceğine odaklanıyor.

Resesyon nedir, neden olur?

Resesyon, genellikle ardışık iki çeyrek reel gayri safi yurtiçi hasıla büyümesinin negatif olmasını gerektiren bir ekonomik gerileme dönemidir. Buna pek çok faktör neden olabilir ancak genellikle bu faktörler işsizliğin artması, tüketici harcamalarının azalması ve borsadaki yatırımların azalması olarak kabul edilir.

Resesyonun en yaygın nedeni, belirli mal ve hizmetlere yönelik talebin mevcut arza göre azalmasıdır; bu durum tüketimi etkiler ve ürün veya hizmetlerini normal seviyelerde satamayan işletmelerin daha az üretim yapmasına neden olur.

Diğer nedenler arasında, endüstriyel üretimde teknolojik gelişmeler veya dış kaynak kullanımı nedeniyle işten çıkarmalara yol açan değişimler, tüketici davranışındaki veya eğilimlerdeki değişiklikler, doğal afetler ve işletmelerin hayatta kalmasını daha da zorlaştıran politika değişiklikleri yer alır. Durgunluklar bireyler, şirketler ve ekonomilerin tamamı üzerinde zararlı finansal etkiler yaratabilirken aynı zamanda fiyatların sıfırlanmasına yol açarak rekabetin artmasına ve yaratıcı çözümler için daha fazla potansiyele yol açar.

Geçmişte ekonomik durgunluklar piyasaları nasıl etkiledi?

Yıllar geçtikçe, durgunluklar dünya çapında çeşitli pazarlar üzerinde önemli bir etki yarattı. Bir durgunluğun ardından, tüketici güveni azaldıkça hisse senedi fiyatları önemli ölçüde düşme eğilimi gösterir, bu da perakende ve kurumsal yatırımcıların yatırımlarında kesintilere yol açar. Bu, işten çıkarmalara, daha az mağazaya, daha az restorana ve iş yerlerinin kapanmasına yol açarak ekonomik faaliyetin azalmasına neden olabilir.

Ayrıca durgunluk dönemlerinde borç maliyetlerinin artması işletmelerin normal seviyelerde faaliyet gösterme kabiliyetini ciddi şekilde olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle hükümetler genellikle parasal veya mali teşvik paketleri yoluyla durgunluk dönemlerinin süresini en aza indirmeye çalışır.

Mevcut durumda olası bir durgunluk ekonomiyi nasıl etkiler?

Her ne kadar son yıllarda genel ekonomik büyüme olumlu olsa da, ekonominin mevcut durumu kırılgan ve küçük bir durgunlukta bile kolayca istikrarsızlaşabilme potansiyeli taşıyor. Bu nedenle, böyle bir olayın piyasada dalgalanmalar yaratması, bireylerin isteğe bağlı satın alma gücünü sınırlaması ve düşük marjlar ve daha az tüketici talebi nedeniyle ticari karları azaltması beklenir. Durgunluk döneminin, istihdam ve ücretler üzerindeki etkilere karşı en savunmasız olanların en ağır darbeyi alması ve onları zorlu ekonomik koşullar altında ayakta kalma mücadelesi içinde bırakması olasıdır.

Durgunluk aynı zamanda yatırım portföylerinin getirilerini de azaltabilir ve zaman içinde emeklilik tasarruf hesaplarını önemli ölçüde azaltabilir. Bu nedenle, ekonomideki bir gerilemenin olası olumsuz sonuçlarından kaçınmak veya bunları azaltmak için ekonomi haberlerini periyodik olarak takip etmek ve bilgi sahibi olmak çok önemlidir.

Durgunluk sırasında büyük finansal kararlar vermeden önce dikkat edilmesi gerekenler

Ekonomik durgunluk sırasında her mali kararın ekstra önemi bulunur. Herhangi bir büyük satın alma veya yatırıma girişmeden önce artıları ve eksileri derinlemesine tartmak çok önemlidir.

Mali durumunuzu anlamak ve potansiyel sonuçları tahmin etmek akıllı kararlar vermenize yardımcı olabilir. Son olarak, bu zorlu ekonomik zamanlarda mümkün olduğunca mevcut kaynakları en üst düzeye çıkarmak ve lüks ve isteğe bağlı harcamalar yerine temel ihtiyaçlara öncelik vermek gerekir.

Durgunluk sırasında yatırım yapmanın ipuçları

Durgunluk sırasında yatırım yapmak göz korkutucu bir iş olmak zorunda değildir. Ekonomik kriz sırasında düşük hisse senedi fiyatlarından ve diğer fırsatlardan yararlanmak, bilinçli bir yatırımcı için daha yüksek getirilerle sonuçlanabilir. Ekonomik durgunluk sırasında akıllı yatırım kararları vermenize yardımcı olacak bazı ipuçları şöyle sıralanabilir…

Çeşitlendirme: Bir sektördeki beklenmedik bir düşüşün genel portföyünüzü önemli ölçüde etkilememesi için yatırımları çeşitlendirmek önemlidir.

Uzun vadeli yatırımlar: Araştırmalar, zorlu ekonomik koşullarda kısa vadeli yatırımlar yerine uzun vadeli yatırımlara odaklanmanın daha başarılı olduğunu göstermektedir.

Tasarrufları artırmak: Durgunluk sırasında emeklilik planlarına veya diğer hesaplara sürekli olarak küçük miktarlarda katkıda bulunmak, piyasa toparlanıp yeniden büyüdükçe tasarruflarınızı zaman içinde artırmanıza yardımcı olabilir. Bu sayede, piyasadaki belirsizliğe rağmen doğru zaman geldiğinde nasıl yatırım yapacağınız konusunda akıllı kararlar alabilirsiniz.

Neye gücünüzün yettiğini bilin: Ekonomik kriz sırasında yatırım yapmadan önce bütçenizi gözden geçirmeli ve gerekiyorsa ayarlamalar yapmalısınız. Bu, ne kadar yatırım yapabileceğinizi belirlemenize yardımcı olacaktır.

En iyi şirketleri arayın: Böyle dönemlerde, resesyona dayanıklı ve başarılı bir geçmişi olan şirketleri dikkate almak önemlidir. Altın veya gümüş gibi emtialara yatırım yapmak da faydalı olabilir çünkü ekonomik gerileme sırasında değerlerini hisse senetlerinden daha iyi koruyabilirler.

Yine de durgunluk dönemlerinde yatırım yaparken dikkatli olmayı unutmamak gerekir; çünkü yatırım böyle dönemlerde potansiyel getirileri artırabileceği gibi aynı zamanda kayıp riskini de artırır. Birden fazla varlık sınıfına yatırım yaparak ve piyasayı zamanlamaya çalışmadan çeşitlendirmeyi sürdürmek bu yüzden önemlidir. Uzun vadeli bir bakış açısına sahip olun ve piyasalardaki dalgalanmalara karşı hazırlıklı olun; kısa vadeli eğilimlere veya duygulara göre karar vermeyin.

Resesyonun yaklaştığını gösteren 10 işaret

 

Büyüme verileri İngiltere'de resesyonu doğruladı

 

FED için zorlu karar: Enflasyon mu, resesyon mu?

 

ABD resesyonunda borsalar I düşebilir

 

Gary Shilling: Olasılıklar resesyondan yana

 

Resesyonun hiç konuşulmayan gerçek nedeni

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)