E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaiz indirimlerinin gecikmesi borsa boğalarını korkutmamalı---

Faiz indirimlerinin gecikmesi borsa boğalarını korkutmamalı

Faiz indirimlerinin gecikmesi borsa boğalarını korkutmamalı
09 Mayıs 2024 - 11:21 borsagundem.com

Tarihsel veriler, Fed’in faiz oranlarını sabit tutması durumunda hisse senedi piyasalarının iyi performans gösterdiğini ortaya koyuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında Fed’in yapacağı hamle yakından izleniyor. Faizlerin artırılma ihtimali şimdilik masadan kalkmış olsa da, faiz indiriminin zamanlaması yatırımcılar için büyük önem taşıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, hisse senedi piyasası boğalarının, faiz indirimlerinden önce Fed'in faiz oranlarında uzun bir duraklamaya girmesinden korkmaması gerekiyor.

Yatırımcılar iyimser olmalı

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, tarihsel veriler, S&P 500'ün, Fed'in faiz oranlarını sabit tutması durumunda iyi performans gösterdiğini ortaya koyuyor. Veriler, Fed'in faiz oranlarını düşürme konusundaki isteksizliğinden endişe duyan borsa boğaları için bir rahatlama anlamına geliyor.

Fed'in, modern piyasa tarihindeki en uzun ikinci duraklama olan gösterge politika faizini son kez değiştirmesinin üzerinden 280 günden fazla zaman geçti. Ancak iyi haber şu ki, tarihsel veriler, böylesi uzun duraklamalara genellikle hisse senetleri için sağlam kazançlar eşlik ettiğini gösteriyor.

Nationwide'ın yatırım araştırma şefi Mark Hackett, paylaştığı notta, “Fed faiz indirimi için zaman çizelgesini uzatırken tarihsel veriler Fed'in daha uzun duraklamalarının genellikle daha iyi hisse senedi getirileriyle ilişkili olduğunu gösteriyor” diye yazıyor. Hackett, “Aslında duraklamanın 100 günden fazla olduğu dönemlerde borsa tarihsel olarak ortalama yüzde 13 oranında yükseliş kaydetti. Bu, yatırımcılara iyimser olmaları için nedenler vermeli” diyor.

Faiz artışı döngüsünden bu yana yüzde 12 artış

Politika yapıcılar en son 26 Temmuz'da federal fon faiz oranını çeyrek puan veya 25 baz puan artırarak yüzde 5,25 ila 5,5 hedef aralığına yükseltmişti ve o tarihten bu yana faiz oranları aynı seviyede seyrediyor. Bu, Mart 2022'de başlayan agresif faiz artışı döngüsünün görünürdeki sonuna işaret ediyor. Hatırlanacağı üzere döngünün başında faiz oranları sıfıra yakın seyrediyordu.

Yatırımcılar 2024 yılına ise Mart ayından itibaren altıya kadar faiz indirimi bekleyerek girdi; yapışkan enflasyon okumaları ve diğer ekonomik veriler ise Fed'in beklemede kalmasına yol açtı. Yatırımcılar şu anda Eylül ayında başlaması muhtemel yaklaşık iki faiz indirimi bekliyor.

Hisse senetleri Nisan ayında tökezlerken faiz indirimi beklentilerinin aşınmasını büyük ölçüde olumlu karşıladı. S&P 500 Endeksi yıl başından bu yana yüzde 8,7 civarında yükselişini sürdürüyor ve geçen Temmuz'daki faiz oranı artışından bu yana yüzde 12'den fazla artış kaydetti.

50 yılın ortalaması yüzde 6 kazanç

LPL Financial'ın baş sermaye stratejisti Jeff Buchbinder, S&P 500'ün son 50 yılda bu tür duraklamalar sırasında ortalama yüzde 6 oranında değer kazandığını belirtiyor. Bir notunda Buchbinder, endeksin, 1989’dan bu yana daha uzun olma eğiliminde olan ve ortalama yüzde 13,1'lik bir kazanç kaydettiği altı duraklamada rekorun daha da güçlü olduğunu ekliyor.

Buchbinder, “S&P 500'ün o dönemki hızı ve yükselişi şu anda gördüklerimizle aynı doğrultuda” diyor. Buchbinder, Fed'in ekonomik zayıflık nedeniyle faiz indirimi yapmak zorunda kaldığı anlarda ise hisse senetlerinin satış eğiliminde olduğunu belirtiyor ancak bugün içinde bulunulan ortamın bu olmadığını da ekliyor.

Şu andaki faiz duraklamasından daha uzun olan tek faiz duraklamasının 446 gün süren ve S&P 500'ün yüzde 22,1'lik kazancıyla sonuçlanan 2006-2007 yıllarında gerçekleştiği görülüyor. Bu zamanlama bazı yatırımcıları endişelendirebiliyor çünkü 2007-2009 finans krizi ve bunun sonucunda ortaya çıkan piyasa çöküşü döneminin başlangıcından önceki dönemi işaret ediyor. Ancak Buchbinder, bankacılık sistemindeki aşırı kaldıracın bu getirileri sulandırması nedeniyle, geriye dönüp bakıldığında bunun iyi bir karşılaştırma sunmayabileceğini ifade ediyor.

2000-2001 dönemi ise hisse senetlerinin düştüğü tek uzun duraklama dönemi olarak öne çıkıyor. Buchbinder, mevcut ortama benzemeyen bir resesyon ve finans skandallarının eşlik ettiği bir durumda bile S&P 500'ün yüzde 7 oranında düştüğünün altını çiziyor.

1995-96 dönemiyle paralel

Buchbinder, 1995-96 arasındaki duraklamada daha güçlü bir paralellik buluyor ve şöyle diyor: “Çünkü bu duraklama görece uzundu ve ‘yumuşak iniş’ sırasında gerçekleşti. Daha sonra ekonomi ve piyasalar, ‘dot-com balonu’nu körükleyen kontrolsüz coşkunun ortasında aşırı ısındı ancak bu durum, duraklamanın sona ermesinden dört yıl sonra gerçekleşti. Ayrıca 1995-96, yapay zeka yatırımlarındaki mevcut artışın bir yansıması olarak, internetin hızla geliştiği bir döneme de denk geldi."

Buchbinder, “Fed Başkanı Jerome Powell ve ekibinin yumuşak inişi başarıyla gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğini bilmiyoruz ancak Nisan ayı istihdam raporundan sonra bu daha olası görünüyor. Goldilocks geri dönmüş olabilir ve eğer öyleyse, 1990'ların ortalarında hisse senetlerinin yüzde 19'luk kazancı bir rehber olarak yararlı olabilir ve bize hisse senetlerinin yakın vadede biraz daha yükselişe geçebileceğini gösterebilir” şeklinde konuşuyor.

Fed'in esrarengiz yolu piyasanın dikkatini çekiyor

 

Fed yetkilisinden 'faiz artırım' mesajı

 

Morgan Stanley, Fed'den faiz indirimi beklentisini değiştirdi

 

Faiz indirimlerinin ertelenmesi ekonomik çöküşe yol açabilir

 

FED’in faiz indirimi eylüle veya aralıkta

 

Citi: Faiz indirimleri ‘sert iniş’i engelleyemeyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ09 Mayıs 2024 12:14

    Bunlar borsaların yakında çöküşünün alametleri bence.Faiz artışı olacak diyorlar  borsalar yükseliyor, faiz artışı olmayacak diyorlar  borsalar yükseliyor .....