E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıJaponya düştü, artık üçüncü Almanya---

Japonya düştü, artık üçüncü Almanya

Japonya düştü, artık üçüncü Almanya
15 Şubat 2024 - 08:17 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Hani bazen sen hiç şey yapmasan bile hatta sen kötü olsan bile rakibinin beceriksizliğinden yükselirsin ya,  genelde bu olaylar futbol ve basketbolda olur ya, işte şimdi de ekonomide aynı durum yaşanıyor.

Japonya’nın 2023 yılı Ekim-Aralık döneminde gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH), %1,4’lük büyüme beklentilerine karşılık %0,4 düşüş kaydetti. Bir önceki çeyrekte yaşanan %3,3’lük düşüşün ardından bu düşüşle birlikte,  Art arda iki çeyrek daralma genellikle teknik durgunluğun tanımı olarak kabul edilir.

Japonya’nın geçen yılın sonunda beklenmedik bir şekilde resesyona girmesi, dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olma unvanını Almanya’ya kaptırmasına neden oldu. Bu da Japonya merkez bankasının on yıldır süren aşırı büyüme politikasından ne zaman çıkmaya başlayacağına dair şüphelerin artmasına neden oldu.

GSYİH’de art arda iki düşüş ve iç talepte art arda üç düşüş, revizyonlar nihai rakamları marjinal olarak değiştirse bile kötü haber, bu merkez bankasının bırakın bir dizi artışı, faiz artırımını bile haklı çıkarmasını zorlaştırıyor diyor Moody’s analisti Angrick. Ekonomi bakanı Yoshitaka Shindo da artan fiyatlar nedeniyle “ivme eksikliği” olarak tanımladığı tüketimi desteklemek için sağlam ücret artışı elde etme ihtiyacını vurguluyor.

Diğer taraftan ise 4. çeyrekte GSYH’de üst üste ikinci daralma, Japonya ekonomisinin artık resesyona girdiğine işaret etse de, iş anketleri ve işgücü piyasası farklı bir hikaye anlatıyor. Her iki durumda da, hane halkı tasarruf oranının negatife dönmesi nedeniyle büyümenin bu yıl yavaş kalması bekleniyor. Japonya’nın sıkı işgücü piyasasının ve güçlü kurumsal harcama planlarının aşırı gevşek politikadan erken çıkış şansını canlı tutuyor, zaten BoJ özel tüketimin ‘ılımlı bir şekilde artmaya devam ettiğini’ savunuyor ve Mart ayında yapılacak toplantısında iyimser bir ton sergilemeye devam edeceğinden şüpheleniyor.

Nikkei muhtemelen BOJ’un büyük genişleme programını beklenenden daha uzun süre devam ettirebileceği beklentileri üzerine,  kayıpların bir kısmını tersine çevirerek “balon ekonomisi” olarak adlandırılan ekonominin sönmeye başladığı Ocak 1990’dan bu yana ilk kez 38.127,85’e yükseldi

Çin hala kapalı ancak Hong Kong ve Asya’nın büyük bölümündeki piyasalar Ay Yeni Yılı tatilinin ardından bugün açıldılar ve önceki gün ABD’de beklenenden yüksek enflasyon rakamlarının tetiklediği dalgalı hareketlerin ardından dün çoğu büyük piyasanın toparlandığı bir günün ardından açılmaları olumlu oldu.

Dolar, ABD tahvil getirileri ve ima edilen dalgalanmalar hafifledi; Wall Street ve küresel hisse senetleri bir miktar toparlanma kaydetti; ve yatırımcılar, Ocak ayı ABD enflasyon raporunun daha kalıcı bir iz bırakmaması nedeniyle toplu olarak rahat bir nefes aldılar. İlk faiz indirimi ne zaman olursa olsun, piyasanın Fed’in korktuğu şeyden korkması gerektiğini düşünüyoruz. Fed’in korktuğu şey çok erken faiz indirimi yapmak ve faizleri artırmak zorunda kalmak. Çünkü bu sermaye piyasalarındaki ralli için felaket olur.

Fed’in bu yıl faiz indirimine gideceği beklentileri, Wall Street’te son aylarda S&P 500’ün rekor seviyelere çıkmasına neden olan yükselişi tetikledi. CME FedWatch’a göre faiz oranı vadeli işlemleri,  yatırımcıların çoğunlukla Fed’in Haziran politika toplantısında faiz indirimine başlayacağını beklediklerini gösteriyor.

TCMB Para politikası kuruluna Prof. Dr. Fatma Özkul’un atanması ve SEC’in Bitcoin Spot ETF’lerini, yani doğrudan Bitcoin tarafından desteklenen borsada işlem gören fonların pazarlanmasını onaylama kararının ardından, Sizlere pazartesi günlerindeki bültenimizde kripto piyasalarından bahsediyorum. Bugünkü yazımız da oradan haberle kapatalım.  Bitcoin’in piyasa değerinin Kasım 2021’den bu yana ilk kez dün günü 1 trilyon doları aştığı haberiyle uyanmışlardı. Bitcoin, gün içinde %5 kadar yükselerek 52.000 doların biraz üzerine çıktı; bu son 25 ayın en yüksek seviyesi ve CoinGecko fiyat platformuna göre tokenin piyasa değerini 1.017 trilyon dolar.

Japonya teknik resesyona girdi

 

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor

 

Günün önemli şirket haberleri 15/02/2024

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum15 Şubat 2024 09:03

    Bu tahminleri yapanlar ekonomist hepsi yanılıyor + bilmem ne beklerken - bilmem ne çıkıyor bide ellerinin altında onca veri varken sonra utanmadan tekrar tahminlere başlıyorlar