E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEl-Erian: Jackson Hole FED için dönüm noktası---

El-Erian: Jackson Hole FED için dönüm noktası

El-Erian: Jackson Hole FED için dönüm noktası
23 Ağustos 2022 - 15:24 borsagundem.com

Ünlü ekonomist Mohamed El-Erian, Powell’ın Jackson Hole açıklamalarının FED ile piyasalar arasındaki kopukluğu giderebilmek için önemli bir şans olacağını söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları oldukça kritik bir haftaya başladı. Ünlü ekonomist Mohamed El-Erian, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın piyasalar ile merkez bankasının gündemini aynı zemine taşıma fırsatına sahip olduğunu söyledi.

Sigorta devi Allianz’ın ve yatırım yönetimi şirketi Gramercy’nin Baş Ekonomisti El-Erian CNBC’deki açıklamasında piyasalarla merkez bankası para politikası arasındaki bağlantısızlığa dikkat çekti. Ekonomist bu hafta gerçekleşecek Jackson Hole Ekonomi Sempozyumu’nda Powell’ın bu kopukluğu giderebilme şansını yakaladığını söyledi.

El-Erian, “Başkan Powell'ın iki seçeneği var: Ya bu kopukluğun devam etmesine izin verecek ya da çözmeye çalışacak. Eğer tercihini kopukluğu çözmeye çalışmaktan yana kullanırsa, ya piyasanın beklentilerini sıfırlar ya da önemli bir ekonomik yavaşlama yaşayacağımız noktasında piyasanın haklı olduğunu kabul eder. Bu tamamen Powell’a bağlı olacak” dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Powell'ın cuma günü Kansas FED’in ev sahipliğini düzenlediği ekonomik sempozyumda konuşması planlanıyor. ABD borsaları yaz aylarında bir ayı piyasası rallisiyle yükseldi. Yükselişler birçok yatırımcının ABD’de ekonomik aktivitenin yavaşlamasının ardından FED’in faiz oranlarını düşürmeye yöneleceği öngörüsüyle desteklendi. Bununla birlikte yükselen enflasyonu bastırmak için bu yıl dört kez faiz artıran FED’in Eylül ayında da faiz artışlarına devam etmesi muhtemel.

El-Erian FED Başkanı’nın “yapay açıklık” duruşundan uzaklaşması gerektiğini söyledi: “İleriye dönük rehberliğin bu FED yönetimi altında gerçek anlamda itibarsızlaştırıldığını düşünüyorum. Powell’ın çıkıp, ‘Enflasyon cinini şişeye geri koymak için elimden gelen her şeyi yapacağım. Bu bizim uzun vadeli ekonomik sağlığımız için kritik öneme sahip’ demesi gerekiyor.”

FED’in şu anki duruşunu devam ettirmesi halinde çok daha zayıf bir ekonomiye yol açabileceğini belirten El-Erian, Powell’ın uzun vadede ancak şahin hamlelerin ekonomiye fayda sağlayabileceğini kabul etmesi gerektiğini söyledi. Ekonomist, “Bu peri masalı iktisadı kimseye yardımcı olmuyor” dedi.

Ünlü ekonomist, FED’in doğru bir faiz politikası uygulaması halinde ABD’nin önemli bir gerileme kaçınabilmek için ciddi bir potansiyeli olduğunu söyledi.

Finans kurumlarının ekonomistleri ile ticari banka CEO’ları arasında da resesyon riskleri arasında farklı görüşler hakim. Ünlü ekonomist bunun farkın sebebinin her kampın ABD ekonomisine ayrı merceklerden bakmasından kaynaklandığını belirtiyor:

“Bence konu dünyanın geri kalanıyla ilgili olsaydı, resesyon çağrıları dört bir yanımızda olurdu. Avrupa korkunç görünüyor ve gaz fiyatlarındaki ek artışlar bu görünüme pek yardımcı olmayacak. Çin açık bir şekilde zor durumda. Diğer bir deyişle bu birbirinden olağanüstü derecede ayrı mesajları da bu kurumlardan alıyorsunuz zira ABD hakkında farklı görüşleri var.”

JPMorgan pazartesi günü yaptığı açıklamada, FED’in 20-21 Eylül'deki toplantısında faiz oranlarını 75 baz puan artırmasını beklediğini söyledi. ABD’de temmuz ayında enflasyon yıllık bazda %8,5 artmıştı. Dünyanın en büyük ekonomisindeki enflasyon haziran ayında ise %9,1'e kadar ulaşarak 41 yılın zirvesine gelmişti. Powell’ın Jackson Hole’daki merakla beklenen konuşması cuma günü gerçekleşecek.

Fed'in şahinliği devam edecek mi?

 

Kriz ortamı yeni fırsatlar yaratacak

 

Wall Street’te ayı tuzağı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MARHALET KUŞUÖTMEZ23 Ağustos 2022 23:35

    Bence kim ne yaparsa yapsın kışa doğru büyük bir kriz dünya da olacaktır.çünkü abd bunu planladı ve yavaş yavaş uygulamaya koydu fakat insanlar uyumakta.

  • Schumpeter23 Ağustos 2022 15:39

    Fed kesintisiz 14 yıldır manipülasyonla piyasaları ve doları ayakta tutup altını gümüşü baskıladı ancak yolun sonu geliyor herşey çinin dolardan ne zaman çıkacağına ve kazıklanmaya son vereceği tarihe bağlı