E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİzmir'e petrol getiren tankere İran el koydu---

İzmir'e petrol getiren tankere İran el koydu

İzmir'e petrol getiren tankere İran el koydu
11 Ocak 2024 - 17:44 borsagundem.com

Türkiye Petrol Rafinerileri’nin Irak’tan satın aldığı petrolü İzmir’in Aliağa limanına getiren St. Nikolas isimli tankere Umman açıklarında silahlı baskın düzenlenerek İran tarafından el konuldu.

Irak’tan İzmir’in Aliağa ilçesine petrol taşıyan tankere, Umman açıklarında silahlı baskın düzenlendi.

Yunan armatör firması Empire Navigation ait Marshall Adaları bayraklı St. Nikolas isimli gemi, Türkiye Petrol Rafinerileri’nin (Tüpraş) Irak devlet petrol şirketi SOMO’dan satın aldığı ham petrolü taşıyordu.

Türk personel bulunmayan tankerde, 18’i Filipinli olmak üzere 19 mürettebat bulunuyor.

Geminin sahibi konumundaki Empire Navigation, gemiyle Umman açıklarında irtibatın koptuğunu açıkladı.

Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları Kurumu ise gemiye silahlı kişiler tarafından baskın düzenlendiğine yönelik ihbar aldıklarını açıkladı.

Marshall Adaları bandıralı ham petrol tankerinin İran’ın Cask liman kentine doğru ilerlediği bildirildi.

İran’ın TASNİM haber ajansı; söz konusu tankere İran tarafından el koyulduğunu duyurdu.

Türkiye Petrol Rafinerileri’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada ise irtibatın koptuğu gemiyle ilgili olarak ulusal ve uluslararası yetkililerle görüşmelerin sürdüğü kaydedildi.

Daha önce “Süveyş Rajan” olarak adlandırılan gemi yaptırıma tabii İran petrolünü taşıdığı için ceza almış, ardından Amerika Birleşik Devletleri tarafından tankere el koyulmuştu.

Tüpraş açıklama yaptı

Tüpraş'tan yapılan açıklamada, Basra Limanı'ndan Tüpraş rafinerisine ulaştırılmak üzere yola çıkan gemi ile irtibatın kesildiği, rafineri operasyonlarının ise planlandığı şekilde devam ettiği kaydedildi.

Tüpraş'tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yunan armatör firması Empire Navigation'a ait Marshall Adaları bayraklı St. Nikolas isimli gemi ile olan iletişim Umman açıklarında 11 Ocak 2024 saat 06.30 dolaylarında kesilmiştir. Söz konusu gemi, Irak devlet petrol şirketi SOMO'dan satın aldığımız ve Basra Limanı'ndan rafinerimize ulaştırılmak üzere yola çıkan yaklaşık 140 bin ton ham petrol taşımaktadır. Tüm rafineri operasyonlarımız planlandığı şekilde devam etmekte olup, olayın rafineri operasyonlarımıza bir etkisi bulunmamaktadır. Konunun takibi ulusal ve uluslararası yetkililerle işbirliği halinde sürmektedir."

Tüpraş: 140 bin ton ham petrol taşıyan gemi ile iletişim kesildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)